Antena 3 CNN Politică Avertisment al popularilor europeni: Nu vom susţine comisari europeni cu trecut comunist

Avertisment al popularilor europeni: Nu vom susţine comisari europeni cu trecut comunist

2 minute de citit Publicat la 14:14 19 Noi 2009 Modificat la 14:14 19 Noi 2009
Avertisment al popularilor europeni: Nu vom susţine comisari europeni cu trecut comunist
Partidul Popular European, cel mai mare grup din PE a lansat un avertisment către celelate grupuri politice europene, anunţând că nu vor susţine sau aproba niciun candidat pentru un portofoliu de comisar, dacă acesta a colaborat sau a făcut parte din vreun regim comunist opresiv sau cu vreun guvern "pătat de corupţie".
"Candidaţii pentru posturile de comisari trebuie ca, sub nicio formă, să nu fi fost asociaţi cu regimuri opresive şi trebuie să nu fi participat în guverne sau mişcări politice nedemocratice. În plus, este necesar să nu fi participat în niciun guvern sau mişcare pătată de corupţie", se arată într-o listă de criterii elaborată de Partidul Popular European (PPE) şi dată publicităţii de Euobserver.
PPE deţine cel  mai mare număr de mandate din Parlamentul European, 288 din 736 şi va avea un cuvânt greu de spus în cadrul audierilor pretendenţilor la aceste posturi care vor avea loc începând cu 11 ianuarie pe durata a două săptămâni. Europarlamentarii nu au drept de veto asupra unui candidat, dar în 2004 au reuşit să-i impună lui Barroso retragerea comisarului propus de italieni. Plenul Parlamentului European ar urma să voteze întreg colegiul comisarilor europeni până la sfârşitul lui ianuarie
Până atunci popularii europeni şi-au făcut deja cunoscute condiţiile de susţinere sau de respingere a unei nominalizări pentru funcţia de comisar european.
"Nu vrem să premiem vreun susţinător al regimurilor comuniste", a declarat europarlamentarul german Manfred Weber.
În replică, europarlamentarul cipriot Ioannis Kassoulides a declarat că acest criteriu nu ar trebui să fie direcţionat împotriva preferinţelor politice din tinereţea cuiva, din moment ce unele persoane "cu un trecut maoist" ar putea avea probleme, referindu-se la preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
"Nu vom începe o vânătoare de vrăjitoare", a adăugat Ioannis Kassoulides. El a asigurat că grupul său politic nu va cere certificate de necolaborare cu regimurile politice comuniste din partea ţărilor în care au fost instituite astfel de organisme speciale pentru investigarea arhivelor securităţii şi care emit astfel de documente pentru demnitari. "Ar trebui să fie un caz de-a dreptul evident", a mai spus el.
În prezent, propunerea oficială a României pentru postul de comisar european este Dacian Cioloş, fost ministru al agriculturii în guvernul Tăriceanu. Cum şansele lui sunt prognozate drept mici în cercurile politice de la Bruxelles, PDL şi PSD au pregătit fiecare două candidaturi de rezervă: Anca Boagiu, respectiv Adrian Severin, actuali europrlamentari.
Antena3.ro

×
x close