Antena 3 CNN Politică Surse politice: Austria doar a mimat că ar putea accepta România în Schengen, însă respinge un calendar clar de aderare pentru 2024

Surse politice: Austria doar a mimat că ar putea accepta România în Schengen, însă respinge un calendar clar de aderare pentru 2024

Vasile Marcu
1 minut de citit Publicat la 15:17 15 Dec 2023 Modificat la 15:18 15 Dec 2023

Surse politice au declarat pentru Antena 3 CNN că Viena a mimat, doar, un gest de deschidere față de București pe această temă.

Nu doar guvernul austriac se folosește de problema extinderii Schengen pentru jocuri politice.

Mai nou, Ungaria a transmis un mesaj oficial că, dacă guvernul de la Sofia nu renunță la taxele impuse gazelor rusești, atunci Budapesta se va opune aderării Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

Citește și: Viktor Orban și-a dat masca jos: Ungaria va bloca Bulgaria și România în afara Schengen, dacă Guvernul de la Sofia nu renunță la taxa pe gazele din Rusia

"Situația României este una mult mai complicată decât acum câteva zile.

După discuțiile de ieri dintre președintele României, Klaus Iohannis, premierul bulgar, Nikolai Denkov, cancelarul austriac, Karl Nehammer și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, surse apropiate acestui dialog spun că Viena a făcut un pas înapoi.

În prezent, Austria exclude discuții pentru stabilirea unui calendar precis de aderare, cu granițele terestre, fluviale și maritime, pentru România și Bulgaria.

Șeful guvernului de la Viena respinge un astfel de calendar cu termene precise în 2024, chiar dacă primirea celor două țări în "Air Schengen" e încă pe masă.

Cât timp România și Bulgaria sunt "cuplate" în aderarea la Schengen, un veto al Ungariei va lovi și țara noastră

Acest pas înapoi la poziția rigidă arată, de fapt, că Austria doar a făcut un joc diplomatic, de imagine, însă nu și-ar dori cu adevărat ca România și Bulgaria să intre în spațiul de liberă circulație, au arătat sursele citate de Antena 3 CNN.

Mai vedem și această complicație, care a apărut după ce Budapesta a cerut oficial guvernului de la Sofia să renunțe la acea taxă pe transportul de gaz rusești prin Bulgaria către Ungaria. Fără eliminarea acestei taxe, Ungaria ar urma să se opună accederii Bulgariei în spațiul Schengen.

Însă aderarea Bulgariei a fost discutată până în prezent 'la pachet' cu aderarea României, așadar un veto al Ungariei ar urma să lovească și țara noastră, cum s-a întâmplat anul trecut la Consiliul JAI din decembrie, când Olanda a votat împotriva extinderii Schengen cu România și Bulgaria, deși a menționat că opoziția sa vizează doar Bulgaria.

Chiar și în această situație complicată, președintele Românei nu a exclus posibilitatea organizării unui Consiliu JAI extraordinar până la sfârșitul anului", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.

×
x close