„Protestăm faţă de felul în care a fost numită conducerea Camerei noaptea trecută, la 2 noaptea, fiind nişte grave abuzuri, uzurpând nişte calităţi oficiale. Noi aveam preşedintele Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă care a declarat şedinţa închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat”, a declarat președintele AUR, George Simion.
AUR contestă la CCR și învestirea Guvernului Cîțu
AUR va sesiza Curtea Constituţională și cu privire la faptul că nu au fost îndeplinite, formal, procedurile legale pentru învestirea Guvernului Cîţu.
"Pe 14 ianuarie este termenul pe care l-au stabilit judecătorii Curții Constituționale care vor lua în discuție această sesizare, prima sesizare formulată de noul grup parlamentar AUR. Aceștia vorbesc despre încălcarea Constituției prin faptul că acea ședință s-a desfășurat în continuare, asta după ce decanul de vârstă care conducea prima ședință de plen a Camerei Deputaților a declarat închisă ședința, asta înainte de miezul nopții, însă ulterior s-a convocat un comitet al liderilor care a decis ca ședința să continue.
S-a găsit și un președinte care să conducă ședința în care Ludovic Orban să fie votat președinte al Camerei Deputaților. Cei de la AUR susțin însă că toată acestă procedură nu a fost constituțională pentru că ar fi trebuit să fie convocată o nouă ședință având în vedere că președintele de drept a declarat-o închisă, iar o nouă ședință a Camerei Deputaților poate fi convocată de Biroul Permanent al Camerei Deputaților", a explicat reporterul Antena 3 Mădălina Mihalache.
Liderul PNL Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor în urma unui vot care a început marţi, după ora 1 dimineaţa şi s-a terminat în aproximativ trei sferturi de oră. Rezultatul votului a fost anunţat după ora 2.
Orban a avut un singur contra-candidat: deputatul PSD Alfred Simonis, care şi-a anunţat în ultimul moment candidatura şi i-a oferit, astfel, liderului liberal oportunitatea de a nu concura singur pe un loc gata negociat în coaliţia de guvernare proaspăt formată.
Pentru Ludovic Orban au votat 179 de deputaţi iar pentru Simonis, 110 deputaţi.
Pentru a putea alege preşedintele, deputaţii au votat prelungirea programului de lucru. PSD a cerut şi a obţinut să se voteze şi celelalte locuri în Biroul Permanent al Camerei. Acestea au fost anterior negociate între partidele parlamentare, în funcţie de numărul de mandate obţinut de fiecare formaţiune.