Vasile Blaga poate fi ministru în Guvernul Croitoru.
Actualul vicepremier interimar a primit avizul pozitiv de la comisia de Administraţie Publică. 34 de parlamentari au votat pentru avizul pozitiv şi 28 împotrivă, defecţiunea din rândurile opoziţiei fiind înregistrată la nivelul reprezentanţilor UDMR, dar şi al unora social-democraţi sau liberali care au votat cot la cot cu cei ai PDL. Şi Bogdan Aurescu, ministrul desemnat pentru portofoliul Externelor a beneficiat de avizul pozitiv al comisiilor de specialitate, ai căror reprezentanţi i-au atras însă atenţia că va juca doar rolul unui "ministru de sacrificiu". Mihai Şeitan, nominalizat pentru Ministerul Muncii a primit însă aviz negativ din partea comisiei de muncă, cu 18 voturi pentru şi 28 împotrivă, el nereuşind să-i convingă pe reprezentanţii Opoziţiei să-şi dea măcar recomandarea simbolică favorabilă pentru acest post. O atmosferă ostilă l-a aşteptat şi pe ministrul desemnat pentru portofoliul Finanţelor, Gheorghe Pogea, membrii comisiilor de resort cerându-i ironic să scoată pe masă "biciul" cu care Boc a ameninţat Parlamentul. Finalul, previzibil, l-a pus pe Pogea în postura respingerii sale de către comisiile parlamentare de profil.
Vasile Blaga a lăsat însă să se înţeleagă după avizul acordat în comisie, că pentru el a votat o bună parte din reprezentanţii UDMR, dar şi ai PSD şi că situaţia s-ar putea repeta săptămâna viitoare la votul de validare a guvernului Croitoru în Parlament. El a menţionat, după audieri, că la vot a contat, cel mai probabil, faptul că nimeni nu a avut plângeri în timpul mandatului său la Ministerul Dezvoltării.
"Aceasta a fost cheia. Cei din majoritate care au votat în favoarea mea au fost mulţumiţi de activitatea mea. Cred că acelaşi lucru se va întâmpla şi miercuri la votul Parlamentului", a adăugat Blaga.
Iniţial atât PSD cât şi PNL şi UDMR anunţaseră că nu vor aviza pozitiv nici un ministru propus cu excepţia posibilă a lui Bogdan Aurescu, un fost apropiat şi colaborator al lui Geoană, propus de Croitoru pentru Externe.
De altfel, Aurescu a beneficiat de concursul comisiilor de politică externă, el primind aviz favorabil nu înainte ca udemeristul Laszlo Borbely să-i atragă atenţia că este "un ministru de sacrificiu". Social-democratul Adrian Năstase a declarat, la rândul său, că va vota în favoarea lui Bogdan Aurescu, pentru că îi apreciază calităţile şi meritele, deşi consideră că procedura de desemnare a premierului Croitoru este neconstituţionlă.
"Consider că procedura de desemnare a premierului şi Croitoru este una neconstituţională şi relaţia Cabinetului său cu Parlamentul este una asemenea. Votul meu favorabil în favoarea lui Bogdan Aurescu se bazează exclusiv pe aprecierea mea în ceea ce priveşte calităţile sale. Este unul dintre mai valoroşi diplomaţi, cu perspectivă şi cu rezultate deosebite", a spus Năstase.
La final, comisiile reunite de Politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru Afaceri Europene au decis, cu 32 voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere, să valideze candidatura lui Bogdan Aurescu pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.În schimb, Pogea nu se poate lăuda că debordează de entuzism după audierile de la comisiile parlamentare de finanţe.
Parlamentarii din aceste foruri au avut, miercuri, un schimb de replici la audierea sa, liberalul Eugen Nicolăescu cerându-i acestuia să vină cu Boc şi cu biciul în Parlament, în timp ce un deputat PDL i-a replicat reprezentantului PNL că ar trebui să se ducă la circ.
Întrebat de deputatul PNL ce efect a avut aplicarea impozitului minim în mandatul său, Pogea a ţinut să îi atragă atenţia acestuia că au guvernat împreună o perioadă, din 2005, iar în perioada 2005-2008, într-o perioadă de creştere economică cu 6,2%, numărul firmelor care s-au desfiinţat a crescut de la 170.000 la 290.000.
"Impozitul minim, de 6 milioane de lei, nu a băgat firmele în faliment, multe din firmele care s-au închis nici măcar nu funcţionau", a adăugat ministrul desemnat.
Eugen Nicolăescu, nemulţumit de răspunsul al lui Pogea, i-a replicat: "Eu am crezut că astăzi dumneavoastră veţi veni şi ne veţi spune ce cu adevărat ce aţi făcut şi ce veţi face. Din păcate, vă luptaţi în continuare cu stafia vechilor guvernări. Îmi pare rău, nu aşa se guvernează România".
"Să veniţi şi cu biciul cu domnul Boc, că noi suntem Parlament, putem să fim bătuţi", a continuat Eugen Nicolăescu.
Deputatul Constantin Dascălu l-a aspotrofat imediat pe liberal. "Duceţi-vă la circ, aici e audierea unui ministru!" l-a repezit Dascălu.
Răspunsurile lui Gheorghe Pogea nu a mulţumit pe toţi parlamentarii, un senator recunoscând că nu a înţeles nimic din ce i-a spus Pogea, dar că îi mulţumeşte, totuşi, pentru răspuns.Parlamentarii au dorit totodată să ştie şi ce conţine CV-ul ministrului în perioada regimului comunist şi ce anume a făcut la revoluţie.
"Am fost membru al PCR. Aşa a fost, am fost un student care a învăţat. Am fost secretar cu probleme economice în combinat, şi nu organizatorice. În 17-20 decembrie eram în Hunedoara, în combinat, şi nu m-am ocupat cu grupuri huliganice", a răspuns Pogea.
Şi
Cătălin Predoiu, nominalizat la Ministerul Justiţiei a primit aviz negativ de la comisia de justiţie, cu 26 de voturi pentru, 34 împotrivă şi 3 abţineri.
?Au existat oameni care au venit după vot şi şi-au cerut scuze, pentru că este vorba de un vor politic? a spus Ministrul interimar al Justiţiei.
Şi Adrian Rădulescu, propus ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a primit aviz negativ din partea celor patru comisii parlamentare care l-au audiat miercuri, cu 43 de voturi împotrivă şi 26 pentru.
Antena3.ro