Antena 3 CNN Politică Primii miniștri audiați în Parlament, avizați pozitiv. Rafila și Grindeanu, aviz favorabil

Primii miniștri audiați în Parlament, avizați pozitiv. Rafila și Grindeanu, aviz favorabil

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 10:17 24 Noi 2021 Modificat la 12:55 24 Noi 2021
nicolae-ciuca
Sursa foto: Hepta

Update 12:52 Sorin Grindeanu a primit raport favorabil pentru Ministerul Transporturilor, cu 24  de voturi ”pentru” și 9 împotrivă

Update 12:50 Alexandru Rafila a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă și o abținere 

Update 12:05 Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil pentru candidatura la Ministerul Justiției. Împotrivă s-au exprimat parlamentarii USR și AUR. Predoiu a lansat un îndemn procurorilor de a lupta cu corupția și crima organizată.

Update 12:00 Adrian Câciu a primit aviz favorabil pentru ministerul Finanțelor, cu 34 voturi ”pentru”, 7 ”împotrivă” și 1 abținere

Update 11:50 Adrian Chesnoiu a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultură cu 24 de voturi „pentru” şi șase voturi „împotrivă”

Update 11:10 Eduard Novak a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Sportului. El a fost acceptat cu 17 voturi ”pentru”

Update 11:00 Lucian Romașcanu a obținut aviz pozitiv pentru Ministerul Culturii. Acesta a obținut 15 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă”, și 1 abținere

Update 10:40 Lucian Romașcanu, propus ministru al Culturii: ”Sper să preiau din ceea ce s-a întâmplat bine, cu viziune până acum, și să ducem mai departe. Cea mai importantă prioritate este finanțarea, n-am reușit să ne apropiem de 0,1% din PIB decât în anul Centenarului. Mare parte din bani nu fac decât să tranziteze Ministerul, mergând către salariile instituțiilor subordonate, iar programe importante, precum cel de restaurare a monumentelor istorice, s-au văzut întotdeauna fără fonduri necesare. Mi-aș dori să conving colegii din Guvern să ajungem la 0,1% din PIB, iar, în următorii 8 ani, sperăm la 1%. Industria creativă din România aduce 3,5% din PIB, chiar în contextul acesta vitreg, iar Ministerul Culturii joacă un rol extrem de important în susținerea tuturor evenimentelor culturale, chiar dacă sunt ale statului sau sunt operate de jucători independenți” a spus Lucian Romașcanu. 

Update 10:30 Eduard Novak, propus ministru al Sportului: ”După un an de mandat simt că sportul românesc începe să prindă forță. Sistemul de specializare a antrenorilor în România nu există. Trebuie să creăm un sistem să motivăm și să punem la lucru antrenorii, să fie specializați, pe categorii și, desigur, să fie și recompensați financiar. Un salariu de 2.500 de lei - 3.000 de lei nu e motivant pentru antrenori. (...) Astăzi, din bugetul nostru mic, cheltuim aproximativ 60% pe renovare, pe structurile noastre. Foarte puțini bani ajung la sportivi, la activitatea sportivă. Asta dovedește că avem nevoie de descentralizare”, sunt doar câteva din declarațiile lui Eduard Novak. 

Update 10:20 Adrian Chesnoiu, propus ministru al Agriculturii și Dezvoltarii Rurale: ”Agricultura României este la un moment de răscruce, vedem ce se întâmplă la nivel global. România e un mare producător de cereale, cu un potențial agricol fantastic, pe care, din păcate, poate nu am știut cel mai bine să-l exploatăm ca să putem deveni, pe lângă exportator de materii prime, exportator de produse cu valoare adăugată. Este un pilon principal să înțelegem, poate în al 12-lea ceas, că atât timp cât știm să producem și fermierii români sunt capabili să producă materie primă de înaltă calitate, este responsabilitate noastră, a factorilor decidenți, să venim cu politici publice coerente”.

Până în această după-amiază, toți miniștrii vor răspunde întrebărilor adresate de parlamentarii din Comisiile de specialitate, astfel încât noul Guvern să poată primi chiar mâine votul de încredere și să își poată prelua atribuțiile. 

Audierile sunt cu final așteptat, întrucât noua coaliție are o majoritate solidă în parlament. Dar nu sunt lipsite de emoții, pentru că aleșii opoziției ar putea încerca să-i pună în încurcătură pe viitorii miniștri. Și s-ar putea lăsa cu scandal.

La această oră, sunt audiați miniștrii propuși pentru Agricultură, Cultură şi Sport.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi, la Parlament, lista Executivului PSD-PNL-UDMR şi programul de guvernare.

Fiecare ministru propus este audiat, în ședință comună, de comisiile permanente de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului. În urma audierii, comisiile întocmesc aviz comun consultativ.

Liderii celor trei formațiuni au convenit ca votul de învestitură să fie dat joi în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Audierile au început la ora 10, cu miniștrii propuși la Cultură, Agricultură și Sport, Lucian Romașcanu, Adrian Chesnoiu și Eduard Novak. Ultimii vor fi audiați miniștrii propuși la Apărare Națională, Familie și Antreprenoriat, Vasile Dîncu, Gabriela Firea și Daniel Cadariu, între 17.10-17.45.

Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR 

prim-ministru - Nicolae Ciucă

vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu

vicepremier - Kelemen Hunor

ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila

ministrul Finanţelor - Adrian Câciu

ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu

ministrul Economiei - Florin Spătaru

ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu

ministrul Energiei - Virgil Popescu

ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu

ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila

ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna

ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu

ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi

ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea

ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu

ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman

ministrul Sportului - Eduard Novak

ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu

ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode

ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu

ministrul de Externe - Bogdan Aurescu.

×
x close