Antena 3 CNN Politică Atenţie asupra corupţiei din energie

Atenţie asupra corupţiei din energie

Atenţie asupra corupţiei din energie
27 Feb 2007   •   08:07

Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au stat marţi din nou alături, pentru prima dată de la emisiunea de la postul public de televiziune, de acum o săptămână, când s-au acuzat reciproc că sprijină grupuri de interese din domeniul energiei. Cei mai importanţi oameni în stat au participat împreună, dar separat, la şedinţa de bilanţ a Ministerului de Interne pe 2006. Nu şi-au vorbit deloc şi au evitat să se privească.

Blaga: Avem o ţară foarte sigură!
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a precizat că bilanţul ministerului este unul pozitiv pentru că România a reuşit să securizeze frontierele cu 7 luni înainte de termenul limită dat de Uniunea Europeană. În plus, România a fost singura ţară unde nu s-au înregistrat crime la comandă, ţara noastră fiind una dintre cele mai sigure din Europa, a subliniat Blaga. Asta în condiţiile în care tehnica M.A.I. este încă învechită, pentru modernizarea ei fiind nevoie de 800 de milioane de euro.

Tăriceanu: Poliţia e prea tolerantă cu infractorii!
Pe de altă parte, premierul Tăriceanu a dorit să puncteze problemele ministerului de Interne. El a criticat atitudinea tolerantă a poliţiei faţă de grupările infracţionale, care ajung să se extindă aşa încât sunt arestaţi câte 300 de membri ai unei bande odată. În plus, prea mulţi oameni reuşesc să părăsească ţara ilegal. Aici Tăriceanu l-a dat exemplu pe Omar Hayssam.

Băsescu: Şi dă-i şi luptaţi cu corupţia!
În discursul său de la bilanţul Ministerului de Interne, Traian Băsescu nu a uitat de lupta anticorupţie şi de domeniul energiei. ?Sunt cazuri pe care le vedem public la televizor. Statul încă nu funcţionează liber de influenţe. Instituţiile statului nu sunt libere de influenţa legată de fenomenul corupţiei?, care se manifestă la nivelul deciziilor luate de primării, instituţiile centrale, marile regii.

Fenomenul ?distorsionează decizia economică şi influenţează libera competiţie şi şansele egale. Instituţiile trebuie să funcţioneze pe baza legii, nu a influenţelor?, spune şeful statului.

Preşedintele a evitat să dea exemple însă a dorit să insiste ?pe problema legată de energie, lucrări publice, modul cum se fac achiziţii în sistemul de sănătate?.

Pe de altă parte, şeful statului a ţinut să felicite poliţia rutieră pentru fermitatea cu care a aplicat noul Cod Rutier, însă a atras atenţia poliţiştilor de la circulaţie că trebuie ?să folosească un mod de adresare care să fie prietenos pentru cetăţean?.

Preşedintele Băsescu a ţinut din nou să condamne lentoarea descentralizării din România, mai ales în învăţământ şi sănătate.

În plus, Băsescu susţine că trebuie mărită viteza de rezolvare a dosarelor întocmite de poliţia judiciară. Asta cu toate că recunoaşte că numărul actual de procurori este insuficient pentru rezolvarea rapidă a dosarelor.

Traian Băsescu a atras atenţia că scopul Academiei de poliţie ?Alexandru Ioan Cuza? este de a forma poliţişti cu nişte cunoştinţe juridice, nu procurori şi avocaţi.

Preşedintele a felicitat misiunea jandarmilor români din Kosovo şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Traian Băsescu crede că ISU are nevoie de o dotare mai bună pentru a salva mai multe vieţi.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close