Antena 3 CNN Politică Armata României are PROBLEME. Ministrul Apărării: Presa dă titluri de speriat

Armata României are PROBLEME. Ministrul Apărării: Presa dă titluri de speriat

3 minute de citit Publicat la 10:28 03 Noi 2013 Modificat la 10:28 03 Noi 2013
Armata României are PROBLEME. Ministrul Apărării: Presa dă titluri de speriat
Foto: Agerpres
Armata României este pe butuci. Peste 60% dintre echipamente sunt nefuncţionale, arată un document avizat de Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. Nu doar echipamentele au probleme, dar şi pregătirea militarilor lasă de dorit, se arată în document.
 
Echipamentele majore sunt nefuncţionale în proporţie de 60%, cu tendinţe de agravarea a situaţiei. Starea de operativitate a tehnicii de aviaţie şi de apărare aeriană cu baza la sol a atins un prag critic. Acelaşi trend se manifestă şi la tehnica specifică Forţelor Terestre şi la unele tipuri de clase de nave din înzestrarea Forţelor Navale. 
 
Armata română nu este în stare să se ridice la standardele impuse de alianţele militare din care face parte, iar în cazul unui conflict nu şi-ar putea îndeplini misiunile.

 
Structura Armatei, inclusiv sistemul de comandă şi control nu mai răspund, în ansamblu, nevoilor actuale ale misiunii şi nu sunt compatibile cu structurile de conducere ale celorlalte state membre UE şi NATO. 
 
Pe lângă lipsa dotărilor, armata se micşorează pe zi ce trece. În ultimii 25 de ani numărul soldaţilor români a scăzut atât de mult încât toată armata României ar încăpea pe unul dintre cele mai mari stadioane de fotbal ale europei. Militarii nu sunt doar puţini, ci şi slab pregătiţi.
 
Structura de forţe a Armatei Române s-a redus drastic, de la 330.000 de militari în anul 1990, la 90.000 în prezent, numărul maxim de posturi finanţate de la bugetul de stat fiind de aproximativ 82.000. Procesul nu a fost susţinut de alocarea constantă a resurselor necesare modernizării şi înzestrării, fapt care a condus la scaderea graduala a capacităţii de luptă şi intervenţie pană la un nivel critic. 
 
Asigurarea materială a instrucţiei şi echipamentul individual sunt improprii, reglementate defectuos şi cu un grad de asigurare sub necesar.
 
Motivul pentru care armata Română a ajuns pe butuci ar fi lipsa banilor scriu jurnaliştii de la pesurse.ro, care citează Carta Albă a Apărării. În acelaşi document se arată că armata Română are nevoie de o creştere graduală a bugetului de la 1.26% din PIB până la 2%.
 
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3, că documentul în cauză este la prima redactare.
 
"Acest document nu a fost redactat. Este prima oară când se redactează Carta Albă a Apărării. Este un document avizat de CSAT, trecut prin Parlament. După intrarea României în NATO, au fost setate nişte standarde. A fost necesar şi ca modernizarea armatei să se facă în conformitate cu standardele NATO. De aceea trebuie să se aloce câte 0,3% din PIB pentru o creştere graduală a bugetului armatei. De aceea, şi în 2012 şi în 2013 s-au făcut eforturi pentru creşterea bugetului armatei."
 
Ministrul a acuzat presa care "dă titluri de speriat" în anumite subiecte.
 
"Titlurile pe care le dă presa sunt de speriat. Acest document trebuia realizat, este realizat. Sigur că tehnica militară este operaţională peste 40%. Am început o serie de programe de modernizare. Trupele armatei sunt pregătite şi au capacitate de 100%. În document se vorbeşte despre tehnica veche a armatei. Eu vorbesc despre modernizarea adoptată de CSAT pe termen mediu şi lung. La fel, pentru presă, avioanele F-16 achiziţionate sunt avioane second hand. Experţii, pentru că eu nu sunt specialist în acest domeniu, îmi spun că aceste avioane pot îndeplini orice misiune fără probleme".
 
Jurnalistul Radu Tudor a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că şefii armatei nu pot fi traşi la răspundere pentru situaţia creată în sistem şi că deciziile sunt politice.
 
"Nu putem reproşa şefilor armatei nimic. Este vorba de o decizie politică. Este o decizie ce trebuia luată de ani buni, de preşedinte, de premieri care s-au perindat pe la putere. Ca să înţelegeţi o situaţie reală: Mai toate ţările tratatului de la Varşovia se confruntă cu aceeaşi problemă ca România. Este ca şi cum i-aş reproşa eu medicului de ce nu are condiţii în spitale. Armata română primeşte, de câteva ori pe an, scrisori de mulţumire de la Pentagon, cea mai puternică institutţie de acest gen din lume, pentrui profesionalismul militarilor. Decizia este politică."

×
x close