Antena 3 CNN Politică Aprobarea bugetului pe 2012, amânată. Mai mulţi membri UDMR şi PDL, nemulţumiţi de alocări

Aprobarea bugetului pe 2012, amânată. Mai mulţi membri UDMR şi PDL, nemulţumiţi de alocări

M.Z.
1 minute de citit Publicat la 12:24 16 Noi 2011 Modificat la 12:24 16 Noi 2011
Aprobarea bugetului pe 2012, amânată. Mai mulţi membri UDMR şi PDL, nemulţumiţi de alocări
Foto: Intact Images
Aprobarea proiectului de buget pe anul 2012 a fost amânată pentru săptămâna viitoare, în urma unei decizii de miercuri a liderilor coaliţiei, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Proiectul de buget ar urma să fie aprobat de Guvern pe 25 noiembrie şi să fie trimis Parlamentului pe 28 noiembrie.

Amânarea vine după ce mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, sunt nemulţumiţi de fondurile repartizate şi unii membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, reclamă fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale.

"În coaliţie există la acest moment mari nemulţumiri legate de repartizarea fondurilor, în principal din partea miniştrilor UDMR, astfel că discuţia trebuie reluată pornind de la fiecare minister în parte", au arătat sursele.

De asemenea, împreună cu proiectul de buget, Guvernul ar urma să modifice Legea finanţelor publice locale, printr-o ordonanţă de urgenţă care reduce cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, şi stabileşte că încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat.

Miercuri, coaliţia s-a reunit la Guvern, într-o şedinţă la care au fost şi mai mulţi miniştri, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor şi a doua rectificare a bugetului din acest an.

În forma actuală, proiectul de buget pentru anul viitor prevede tăieri de fonduri pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu alocările din acest an, şi bugete mai mari pentru Sănătătate, Apărare, Administraţia Prezidenţială, instituţii din sistemul juridic, servicii de informaţii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat însă că nu poate accepta ca deficitul din 2012 să fie realizat pe seama Ministerului Culturii, atenţionând chiar că instituţia pe care o conduce s-ar putea închide.

Proiectul de buget a fost discutat săptămâna trecută în şedinţă de guvern, surse participante declarând că principalele obiecţii au fost ridicate de către miniştrii UDMR, care au reclamat că fondurile rezervate Culturii şi Educaţiei sunt mai mici decât alocaţiile din acest an şi au cerut suplimentarea acestora.

Marţi seara, premierul Emil Boc a declarat că rectificarea bugetară va fi efectuată în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare, cu suplimentări de fonduri la ministerele Sănătăţii, Culturii şi la instituţiile care se ocupă de derularea unor investiţii în infrastructură.

Citeşte şi Bugetul pe 2012 stârneşte dispute în PDL. Frunzăverde: "Am ajuns mai rău decât pe vremea lui Năstase".


×
x close