Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la Focşani, că se va întâlni cu miniştrii liberali pentru a discuta despre rectificarea negativă a bugetului din această toamnă, conform Mediafax.
Liderul liberal a precizat că sumele încasate la buget sunt mai mici decât cele prognozate la începutul anului.
"Mă voi întâlni cu miniştrii liberali şi vom vedea ce decizii se vor lua. Cert este că s-au încasat mai puţini bani la buget decât s-a prognozat. Vom vedea unde anume, la ce instituţii, se va face această rectificare negativă. La niciun minister nu este de dorit o rectificare negativă, dar vom vedea", a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a doua rectificare bugetară din acest an, programată pentru sfârşitul lunii octombrie, va fi una negativă.
Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, că după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanţe sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, provenite şi din modificări ale legislaţiei fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, şi nerealizarea profitului estimat la BNR.
În urmă cu o lună, premierul arăta că va exista o rectificare de buget în luna octombrie, însă de tipul "luăm bani de la unii şi dăm la alţii", Guvernul neavând niciun "rezervor secret" de fonduri.
Prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de Guvern în luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte.
Astfel, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei.
Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 miliarde lei, prin creşterea veniturilor la nivelul autorităţilor locale, dar scăderi de încasări la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii.
Cheltuielile totale ale bugetului consolidat au fost calculate atunci în scădere cu 978 milioane lei.