Conducerea PNL a decis luni mazilirea unor lideri de filiale care au obţinut rezultate sub media partidului la europarlamentare. În total, conducerile a cinci filiale liberale au fost mazilite în ultimele două săptămâni. Printre cei demişi se numără şi un susţinător de nădejde al actualului preşedinte, europarlamentarul Cristian Buşoi, liderul filialei Timiş, dar şi un apropiat al prim-vicepreşedintelui Ludovic Orban, Gabriel Plăieşu, interimar la Dâmboviţa. Lor li se alătură şeful PNL Arad, Gavril Popescu, numit în această funcţie în trecut tot de tandemul Antonescu-Orban. Toţi sperau ca cei de la centru să se mulţumească cu măsurile de dizolvare dictate la nivelul unor organizaţii locale din judeţ şi cu sancţionarea unor consilieri locali, folosiţi pe post de ţapi ispăşitori pentru isuccesul de la europarlamentare.
Potrivit unor surse liberale, debarcarea lui Buşoi din fruntea filialei Timiş nu a fost lipsită de dificultăţi la şedinţa BPC de astăzi a partidului.
Proaspăt europarlamentar, dar cu un rezultat dezastruos la nivel de organizaţie, cu care a obţinut 13,41% la euroalegeri, Buşoi a făcut tot posibilul să-şi păstreze funcţia de lider PNL Timiş. A dizolvat conducerile a 36 de organizaţii ale PNL Timiş din totalul de 99, reclamând rezultatele slabe obţinut la alegerile europarlamentare. A demis doi primari şi şase viceprimaridin funcţiile pe care le deţineau în organizaţie şi a decis ca în toate cele 30 de organizaţii care au obţinut sub şapte la sută să se demită biroul de conducere şi să se găsească o conducere interimară. A continuat prin numirea de conduceri interimare şi în fruntea organizaţiilor orăşeneşti care au obţinut scoruri sub media naţională.
Cum semnalele de la centru vizau în continuare propria sa demitere, Buşoi a supralicitat, anunţând solemn că întregul Birou Politic Judeţean îşi asumă un scor de 25 la sută la alegerile prezidenţiale, iar în cazul unui eşec, întreaga
Măsurile luate nu l-au salvat de mazilirea recomandată de Ludovic Orban conducerii partidului. Cum propunerea de demitere a întrunit o egalitate de 14 voturi la BPC-ul partidului, a fost nevoie de tranşarea problemei în cadrul CExN, Buşoi necedând în faţa îndemnurilor de a face pasul înapoi de bunăvoie, me-au declarat sursele liberale citate. În locul său a fost instalat profesorul universitar Nicolae Robu.
Măsura nu este singulară, cu două săptămâni în urmă conducerea PNL decisese, în alt CExN, dizolvarea conducerilor Birourilor Teritoriale ale organizaţiilor liberale din judeţele Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud şi Neamţ, care au obţinut un scor sub 10% la aceste alegeri europarlamentare.
La nivelul celor trei organizaţii au fost instalate conduceri interimare. Astfel, preşedintele interimar al PNL Bistriţa-Năsăud a fost instalat Ioan Ţintean, care a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei de Onoare şi Arbitraj, la Dâmboviţa a fost desemnat să coordoneze interimar filiala pentru o lună vicepreşedintele PNL cu atribuţii în zonă Radu Filipescu, iar la Neamţ Romeo Stavarache, vicepreşedinte cu atribuţii regionale în Moldova.
"Sunt câteva organizaţii, Timiş, Arad, Dâmboviţa, în care am procedat la o schimbare a conducerii. Nu înseamnă că cei schimbaţi nu sunt în continuare colegii noştri, că nu-i preţuim şi că nu contăm pe efortul lor în bătăliile care urmează. Trebuie însă să încercăm şi variante noi, şi am încercat aceste lucuri, le încercăm pentru că acolo, în Timiş şi Arad, mai cu seamă, sunt două organizaţii cu bazin electoral mare, cu bazin electoral important pentru PNL", a explicat luni Crin Antonescu.
Preşedintele PNL a ţinut să le ureze succes celor doi preşedinţi interimari numiţi la Timiş şi Arad, profesorul universitar Nicolae Robu, şi, respectiv Sever Jurcă, până mai ieri prim-vicepreşedinte al filialei judeţene a PDL.
Antonescu i-a avertizat pe liderii locali să nu se transforme în baroni deoarece nu vor fi toleraţi în partid. "Vreau de la preşedinţii organizaţiilor noastre să deschidă partidul, să înţelegă că singur, PNL nu poate câştiga nicio bătălie. Nici în visul meu cel mai urât nu-mi imaginez că vreun preşedinte cu depline puteri, până la toamnă cel puţin, al PNL ar putea deveni un baron după chipul şi asemnănarea celor din PSD şi PD. Iar dacă cineva intră în această luptă cu ideea că vom reveni la guvernare pentru a naşte baroni, îi spun de pe acum că e pornit pe o clae greşită, că a greşit partidul sau că a greşit bătălia", a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a sugerat că poate câştiga bătălia "cu românii care n-au mai vrut să voteze", numai dacă aceştia vor fi convinşi până la toamnă de către liberali că "au ce şi au pe cine să voteze".
Marius Vulpe, Antena3.ro