Antena 3 CNN Politică Antonescu: România trebuie să devină un membru UE cu un cuvânt greu de spus

Antonescu: România trebuie să devină un membru UE cu un cuvânt greu de spus

2 minute de citit Publicat la 11:11 02 Dec 2012 Modificat la 11:11 02 Dec 2012
Antonescu: România trebuie să devină un membru UE cu un cuvânt greu de spus
Foto: Mediafax
Politica externă a României trebuie să dea dovadă de mai multă inventivitate pe viitor, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, punctând că ţara noastră trebuie să devină un membru al Uniunii Europene cu un cuvânt cât mai greu de spus.
   
În opinia sa, statutul României de stat membru al NATO, apartenenţa la UE şi Parteneriatul cu SUA sunt obiective care trebuie continuate şi trebuie să capete şi mai mult conţinut.
   
Crin Antonescu a subliniat că Parteneriatul cu Statele Unite ale Americii trebuie dezvoltat, printr-o consolidare a relaţiilor economice şi a prezenţei economice americane în România, dar şi printr-o componentă de educaţie şi cercetare.
   
'În privinţa UE vedem cu toţii că ne confruntăm nu doar cu o criză economică, la nivelul întregii Europe, ci şi cu nişte îngrijorări de natură instituţională. Nu România a generat criza economică ce afectează întreaga Europă, nu România a generat îndoielile care există în multe ţări europene în legătură cu funcţionarea actuală a instituţiilor comunitare. Cred că direcţia noastră de acţiune trebuie să fie aceea de a deveni un membru al UE cu un cuvânt cât mai greu de spus. Nimeni nu se poate ambiţiona, în mod realist, ca România să aibă greutatea Germaniei sau a Franţei în UE. Cred că putem foarte bine şi foarte serios să ne construim pas cu pas statutul unui membru respectat, important, pentru că totuşi suntem a şaptea ţară din UE, ca populaţie cel puţin', a punctat liderul liberalilor.
   
El a spus că politica externă românească trebuie 'să dea dovadă pe viitor de mai multă inventivitate, mai mult dinamism, de o capacitate mai mare de construire şi exploatare a unor împrejurări'.
   
'Politica externă a fiecărei ţări înseamnă folosirea împrejurărilor favorabile, plasarea în sisteme de alianţe stabile sau conjuncturale care să îi aducă avantaje, ori dacă ne gândim numai la relaţia între diplomaţie şi economie, România trebuie să-şi construiască temeinic şi constant o politică externă prin care să-şi pună în valoare resursele şi oportunităţile', a declarat Crin Antonescu.
   
Întrebat dacă problema tezaurului României ar putea fi rezolvată prin intermediul unor discuţii la nivelul istoricilor, aşa cum a  sugerat recent ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, preşedintele PNL a precizat că este necesară o rezolvare pe cale diplomatică a acestei chestiuni.
   
'Problema tezaurului este şi una istorică, valoarea tezaurului este şi una istorică, şi o ştie şi ambasadorul Rusiei. Nu este singura dimensiune care ne interesează şi de aceea eu cred că, dincolo de discuţia istorică, unde nu văd ce s-ar mai putea adăuga şi interpreta, cred că lucrurile sunt clare, avem nevoie de o rezolvare diplomatică şi practică a acestei probleme şi de aceea discuţia nu poate fi cantonată doar în simpozioane istorice, ci trebuie să-şi găsească rezolvare în instituţii diplomatice, în formule prin care practic această temă să fie rezolvată în conformitate cu adevărul şi drepturile istorice ale fiecărei ţări', a arătat Crin Antonescu.

×
x close