Crin Antonescu a declarat, joi, în urma discursul liderului PSD Victor Ponta din plenul Parlamentului, că parlamentarii formaţiunii sale nu admit sub nici o formă o colaborare cu acest Guvern nou format întru-cât este chiar mai puţin reprezentativ decât Guvernul Boc. Antonescu a admis că liberalii nu se potrivesc "stilistic" cu "suflul nou" al discursului lui Victor Ponta însă acest lucru nu va afecta în nici un fel Uniunea Social Liberală.
Antonescu a ţinut să sublinieze că acest cabinet al premierului Ungureanu nu reprezinta altceva decât încă o lucrătură a regimului Traian Băsescu.
Întrebat despre discursul liderului PSD Victor Ponta din plenul Parlamentului, Crin Antonescu a ţinut să precizeze că, la nivelul Uniunii Social Liberale, deşi s-a hotârât să nu existe o participare a acestora la şedinţele de plen dedicate învestirii noului Guvern, Victor Ponta şi-a exprimat intenţia de a fi prezent în plen şi de a expune acolo punctul de vedere al Opoziţiei.
Potrivit lui Antonescu, Victor Ponta a considerat că ar fi mai bine să meargă preşedinţii partidelor în Parlament pentru a expima punctele de vedere.
"Opţiunea noastră a fost alta", a continuat liderul PNL, menþionând că, dacă tot era hotărăt să meargã, Ponta a fost rugat să vorbeascã în numele USL.
Crin Antonescu a adăugat că nu s-a vorbit de expunerea a 15 sau 5 condiţii ale opoziţiei.
Liderii PNL au anunţat, joi, vor face o precizare faţă de discursul liderului PSD Victor Ponta din plenul Parlamentului, însă nu vor lua decizii dramatice cu privire la USL, potrivit unor surse din formaţiunea liberală, citate de
Mediafax.
Potrivit surselor citate, discursul lui Ponta din Parlament a creat iritare la nivelul liderilor liberali, care, în şedinţa BPC de miercuri, stabiliseră că nu se vor prezenta nici măcar fizic la şedinţa Legislativului privind învestitura noului Cabinet.
Surse din partid declarau anterior că şedinţa convocată ad-hoc de conducerea PNL pentru joi la ora 14.30 şi care i-a surprins chiar şi pe unii lideri ai partidului, are loc pe fondul nemulţumirilor provocate în rândurile formaţiunii liberale de acţiunile PSD în raport cu noul Cabinet Ungureanu.
Potrivit surselor citate, picătura care a umplut paharul a fost discursul rostit în plenul Camerelor reunite de către liderul PSD Victor Ponta, care nu a fost nici pe de parte la fel de vehement ca partenerii de uniune în ceea ce priveşte criticile la adresa premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, ba mai mult, a lăsat loc şi unei eventuale cooperări politice.
Încă de la anunţarea noului Cabinet, PSD şi PNL au avut atitudini diferite, cea a PNL fiind foarte vehementă, în timp ce PSD a fost ceva mai nuanţat, comentând mai mult procedurile parlamentare în numirea Guvernului.
Guvernul condus de MRU a obţinut votul Parlamentului. În favoarea guvernului au votat 237 de parlamentari "pentru" şi doi "împotrivă". Pentru învestirea Guvernului erau necesare 232 de voturi favorabile.
Citeşte şi
Ponta îi promite lui Ungureanu că USL îl va sprijini în 15 proiecte europene şi sociale.