Antena 3 CNN Politică Antonescu: PNL exclude orice participare la un guvern marionetă al lui Traian Băsescu

Antonescu: PNL exclude orice participare la un guvern marionetă al lui Traian Băsescu

4 minute de citit Publicat la 16:25 09 Dec 2009 Modificat la 16:25 09 Dec 2009
Antonescu: PNL exclude orice participare la un guvern marionetă al lui Traian Băsescu
PNL nu va participa la un guvern marionetă controlat de Traian Băsescu, a anunţat miercuri liderul liberal Crin Antonescu. El a sugerat că PNL îşi pune speranţa într-o decizie corectă ca CCR care ar putea răsturna rezultatul votului de la prezidenţiale. Liberalii au răspuns şi scrisorii înaintate de liderul PDL, Emil Boc. Preşedintele PNL a susţinut că în absenţa unei decizii a CC privind alegerile prezidenţiale şi câtă vreme încă există un premier desemnat, în persoana lui Liviu Negoiţă, nu poate avea loc o discuţie privind formarea unei majorităţi parlamentare, aşa cum au solicitat democrat-liberalii.

"PNL examinează cu toată seriozitatea ceea ce înseamnă interesul naţional, toate posibilităţile pentru ca România, după ce va avea un preşedinte oficial şi legitim, să găsească o rezolvare rapidă a crizei politice, a crizei guvernamentale şi, în sensul acesta, PNL face precizarea pentru toţi cei interesaţi că exclude orice participare la un Guvern marionetă a lui Traian Băsescu, că exclude orice colaborare la guvernare cu lideri politici care înţeleg să se comporte cu o dictatură a bunului plac, ca un partid unic, care înţeleg, au înţeles şi înţeleg în continuare să folosească instituţiile statului în folosul unui singur partid", a declarat Crin Antonescu, după Biroul Politic Central al PNL.

Antonescu a precizat că i-a parvenit invitaţia lui Emil Boc de iniţiere a unor discuţii pe tema formării unei majorităţi parlamentare şi a viitorului guvern, dar a explicat că PNL nu va da curs acestei oferte în absenţa unei decizii a CC privind alegerile prezidenţiale şi câtă vreme încă există un premier desemnat.

"Domnul Emil Boc, în calitate de preşedinte al PD, mi-a adresat o scrisoare, mie, ca preşedinte al PNL, mi-a şi telefonat de altfel, procedând foarte protocolar şi politicos, prin care ne invită la o discuţie, la o negociere privind alcătuirea unei majorităţi parlamentare. I-am răspuns şi noi destul de politicos, sper, şi o să-l şi sun pe domnul Boc în acest sens, arătându-i că, din punctul nostru de vedere, deocamdată, până când nu avem o decizie a Curţii Constituţionale şi, de asemenea, atâta vreme cât există în procedură parlamentară un prim-ministru desemnat, domnul Liviu Negoiţă, şi desemnat chiar de partidul domniilor lor, până când acest premier desemnat nu-şi retrage mandatul sau nu este eventual invalidat de un vot al Parlamentului, evident liberalii nu pot purta o discuţie pe acest subiect", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a mai arătat că BPC l-a mandatat, în calitate de preşedinte, să conducă toate discuţiile politice pe care liberalii le vor avea în perioada următoare cu forţele politice şi forţele societăţii civile pentru căutarea celor mai bune soluţii pentru guvernarea României.

"Am fost mandatat să conduc toate discuţiile politice pe care le vom avea în perioada următoare cu partidele" a mai spus Antonescu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca PNL să ceară ca el să fie viitorul premier, Antonescu a infirmat că ar fi venit în cadrul BPC cu o astfel de propunere, dar a subliniat că, în situaţia în care PNL va da premierul, Delegaţia Permanentă va fi organismul care va decide cine ar putea ocupa această funcţie.

"Dacă ar exista o majoritate parlamentară, sau PNL i-ar reveni postul de premier, aş fi gata să-mi asum această funcţie. Nu cred însă că este o variantă probabilă. Altă variantă nu ar fi. Este normal ca preşedintele partidului să-şi asume acest lucru", a declarat Antonescu.

Deşi Antonescu a declarat că exclude să fie parte a unui Executiv dirijat de Băsescu, el a sugerat totuşi că ar putea exista discuţii cu democrat-liberalii, după o decizie a CC şi în condiţiile în care Liviu Negoiţă îşi depune mandatul de premier nominalizat sau dacă va primi votul de invalidare în Parlament. El a explicat că "toate aceste discuţii vor trebui purtate la un moment dat şi cu un preşedinte care să fie în plenitudinea legitimităţii sale".

Acest scenariu de lucru a fost confirmat şi de Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat la Antena 3 că în următoarea perioadă vor avea loc "discuţii exploratorii", însă nu ştie dacă va face parte din grupul care va reprezenta PNL la aceste întâlniri.

"La discuţiile exploratorii dacă vin cu condiţii, nu mai sunt exploratorii. Condiţiile apar la momentul negocierilor. Pot să fac parte din echipa de discuţii cu PD-L. Opţiunea de a merge la guvernare este foarte complicată, după cum şi cea de a merge în opoziţie este la fel de ineficientă din multe puncte de vedere", a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a spus că liberalii nu pot pune condiţii înainte de negocieri. "Eu am să pornesc de la obiective şi apoi să mă refer la mijloace: ieşirea din criză şi la asta putem să aducem soluţii, iar apoi trebuie să avem garanţii politice că lucrurile nu se vor deteriora. Sunt unul care am avut conflicte cu Traian Băsescu. În politică între situaţia ideală şi cea reală, dacă nu ţinem cont de situaţia reală, dacă ne lipseşte pragmatismul, suntem autişti. Nu însemnă să tolerăm anumite derapaje politice. De aceea trebuie să cerem garanţii, iar dacă nu avem încredere în aceste garanţii, avem varianta opoziţiei", a spus Tăriceanu.



Antena3.ro


×
x close