Antena 3 CNN Politică Antonescu: PNL, adeptul republicii parlamentare bicamerale şi al clarificării atribuţiilor prezidenţiale

Antonescu: PNL, adeptul republicii parlamentare bicamerale şi al clarificării atribuţiilor prezidenţiale

Antonescu: PNL, adeptul republicii parlamentare bicamerale şi al clarificării atribuţiilor prezidenţiale
15 Feb 2010   •   14:38

Republică parlamentară, legislativ bicameral cu atribuţii diferite şi un număr chiar mai mic de 300 de reprezentanţi, clarificarea atribuţiilor prezidenţiale şi eliminarea arbitrariului din alocarea fondurilor către administraţiile locale reprezintă viziunea PNL de revizuire a Constituţiei, prezentată luni de liderul acestui partid, Crin Antonescu. Acesta a anunţat că PNL nu renunţă la viziunea sa depsre un bicameralism cu atribuţii diferite pentru fiecare cameră. Singura concesie făcută ultimului referendum naţional votat de români priveşte reducerea numărului de parlamentari la sub 300 de reprezentanţi.
În schimb, PNL rămâne adeptul republicii parlamentare şi partizanul clarificării atribuţiilor şi pârgghiilor de acţiune pe care şeful statului le are în relaţia cu celelalte instituţii publice, a arătat Antonescu.
?Când vorbim de revizuirea Constituţiei trebuie să răspundem la 3 întrebări mari: ce fel de republică, ce fel de parlament, ce fel de administraţie, împărţire adminsitraţie locală. PNL rămâne adeptul republicii parlamentare şi al unui parlament bicameral, chiar dacă cu un număr redus de parlamentari. Noi credem că eventualele modificări în Constituţie trebuie să ofere clarificari în ceea ce priveşte competenţele, pârghiile de acţiune ale preşedintelui în raport cu celelalte instituţii al stautului, chiar dacă România va continua să aibă un preşedinte ales prin vot universal? a afirmat Antonescu.
Liderul PNL s-a pronuţat şi pentru modificarea modului în care sunt alocate fondurile bugetare către administraţiile locale.
?Este esenţial să analizăm regimul bugetar. Cea mai mare parte a banilor produşi într-un loc trebuie să rămână acolo pentru a evita arbitrariul administraţiei locale, pentru a evita împărţirea banilor publici pe criterii clientelare? a subliniat Antonescu.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close