"Dacă suntem toţi preocupaţi de corectitudinea alegerilor, de evitarea unui fenomen care a fost constatat, dar în legătură cu care nu s-au luat niciun fel de măsură de către autorităţi şi anume votul multiplu, de ce această propunere realizabilă tehnic a fost respinsă", a afirmat preşedintele PNL.
Antonescu a susţinut că din informaţiile prezentate ieri la comisiile de apărare de către directorul STS, Marcel Opriş, a reieşit că acest serviciu a întocmit un program antifraudă electorală care ar fi permis prevenirea şi depistarea tentativelor de vot multiplu. Platfoma tehnică propusă s-ar baza, printre altele, pe utilizarea a circa 9.000 de calculatoare şi 3.000 de telefoane mobile.
"Guvernul, prim-ministrul, nu au dat curs acestei porpuneri, şi doresc să-l întreb şi îi cer orficial prim-ministrului explicaţii în legătură cu refuzul domniei sale, de ce această propunere realizabilă tehnic a fost respinsă, şi de ce lucurile au duse sau lăsate să ajungă într-o fază în care e foate greu, dacă nu imposibil, ca o asemenea variantă să fie tehnic aplicată", a spus Crin Antonescu.
Liderul PNL a criticat decizia Guvernului de a reînfiinţa secţiile speciale în gări, autogări şi aeroporturi, apreciind că "se vede cu ochiul liber că acest Guvern a fost preocupat de turism, singurul succes al turismului în România fiind dezvoltarea turismului electoral".
"Cred că Boc şi Guvernul au în minte în continuare să favorizeze turismul electoral şi votul multiplu. Când spun acest lucru, mă bazez pe faptele de la alegerile europarlamentare, pe care le-au recunoscut ei înşişi, denunţându-se unii pe alţii, pe faptul că MAI nu a luat măsurile pe care, chiar prin gura domnului ministru, le-au anunţat în mod public(...). Într-o ţară care nu e normală fiind condusă de Băsescu, Boc, Udrea, de domnii din PSD, permiteţi-mi să fiu circumspect. Dar vedem că nu există voinţă politică, aşa că privesc cu suspiciune şi această ordonanţă a prolificului Guvern Emil Boc şi asociaţii", a conchis liderul liberal.
Vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare, liberalul George Scutaru a subliniat că "sistemul propus de STS ar fi dus la posibilitatea indentificării votului multiplu în timp real, în secţiile dotate cu calculatoare, şi în maxim 20 de secunde în secţiile mai izolate unde datele s-ar fi dat prin sms".
"Era vorba de trimiterea CNP-ului fiecărui votant într-un sistem centralizat, şi în timp real sau maxim 20 de secunde ar fi putut apărea locul şi ora la care persoana respectivă a mai votat. Nu e vorba de costuri suplimentare, pentru că ştim foarte bine că multe şcoli au calculatoare conectate la internet şi nu era vorba de timp, aşa cum spunea domnul Boc, fiindcă că răspunsul generalului Opriş a fost foarte clar: ŤAcum o lună, când am prezentat Guvernului acest proiect, am fi avut capacitatea tehnică de a asigura platforma necesară evitării votului multipluť. Deci domnul Boc minte", a precizat Scutaru.
Antena3.ro