Adevărata criză cu care se confruntă România nu este cea economică, mondială, ci cea a guvernării actuale a susţinut marţi, în plenul reunit al camerelor Parlamentului, liderul PNL, Crin Antonescu. În cadrul dezbaterii privind rectificarea bugetară pe 2009, preşedintele PNL a acuzat actualii guvernanţi că dau dovadă de incompetenţă, lipsă de onestitate şi de lipsă de soluţii şi că încearcă să pună "toate nenorocirile" economice pe seama crizei mondiale şi "a grelei moştenire" a guvernării PNL-UDMR.
"Dumneavoastră, domnilor, nu ştiţi. Dovediţi incapacitate nu doar de calcul, dovediţi lipsă de onestitate şi categoric dovediţi lipsă de orice soluţii. Avem într-adevăr o criză mondială, dar avem o criză românească, o sursă de haos, o lipsă de soluţii, avem o criză românească şi criza, domnilor, sunteţi dumneavoastră. Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine de criza asta!", a afirmat Crin Antonescu, care s-a arătat dezamăgit de absenţa premierului Emil de la dezbateri.
Liderul PNL a recomndat FMI să monitorizeze mai mult acţiunile Guvernului şi le-a cerut guvernanţilor să nu îndrăznească să vină cu o nouă rectificare bugetară care să fie motivată invocând acordul cu FMI.
"La noi ca la nimenea şi cred că FMI ar trebui să facă în legătură cu monitorizarea dumneavoastră ceva mai mult. Nu cumva, pentru că sunteţi oameni care ştiţi să socoti, nu cumva să veniţi din nou cu o rectificare şi să spuneţi că v-a pus FMI, nu cumva să explicaţi oamenilor ale căror salarii îngheaţă că e de vină FMI, pentru că domnul Boc, colegul dumneavoastră care zice că e prim-ministru, ne-a spus extraordinar de bucuros că FMI nu ne-a impus nicio condiţie, ne-a dat nişte bani, o datorie frumuşică, puţin mai mare decât a făcut Ceauşescu, şi ne guvernăm cum ştiţi dumneavoastră mai bine", a spus Antonescu.
Preşedintele PNL a trecut în revistă ?pe sărite? "cele mai scandaloase exemple" de promisiuni pe care actuala putere împreună cu Traian Băsescu le-a făcut în plină criză, în campania electorală - mărirea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, mărirea pensiilor, eliminarea taxei pe poluare, reducerea TVA la alimentele de bază.
"Aţi promis mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, mărirea cu 50% a grupelor unu şi doi de muncă, punctul de pensie, cu 45% a salariului mediu brut pe economie, dublarea pensiilor agricultorilor, eliminarea taxei de poluare, scutirea impozitului pe profit reinvestit, reducerea TVA cu 5% pe alimentele de bază, ce să vă mai amintesc? Las la o parte plecările în Cosmos promise de Mircea Geoană, las la o parte 25.000 de euro bani peşin, în mână, fiecărui repatriat de la căpşuni, tot de la domnul Geoană. Las la o parte sutele de impozite pe care le-a anulat dintr-o strigare domnul Stolojan, altfel om reputat a fi serios în materie de taxe şi impozite", a mai spus Antonescu.
Liderul liberal a pus sub semnul întrbării corectitudinea rectificării bugetare, atrăgând atenţia că Ministerul Turismului şi cel al Comunicaţiilor îşi menţin bugetele intacte. "În condiţiile în care la această rectificare, în care Agricultura mai pierde 24%, Apărarea 9,1 %, Educaţia mai pierde 5,6 %, MAI 4,2 %, cine nu pierde, cine stă bine? Vorba dumneavoastră, Ministerul Turismului şi toţi ne punem speranţele într-acolo, şi Ministerul Comunicaţiilor. Când s-a discutat primul buget era limpede că pe primele două luni ale guvernării dimneavoastră, cât v-a luat să preluaţi o moştenire aşa de îngrozitoare, moştenitori aşa de ageri şi de bine intenţionaţi, deja veniturile la buget erau cu 20% sub ceea ce se întâmplase în anul precedent", a afirmat Antonescu.
El a acuzat Executivul Boc că a abdicat de la guvernare şi a lăsat FMI să conducă ţara. "Practic, dumneavoastră aţi abdicat de la guvernarea României pentru că nu puteţi că o faceţi, v-o face FMI-ul. Noi nu am fost de acord, dar acum îmi dau seama ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu v-ar fi ţinut în frâu FMI-ul. Chiar şi aşa cu FMI dvs arătaţi că FMI vă impune limite în interiorul cărora dumneavostră nu ştiţi ce să faceţi", a spus Antonescu, arătând că soluţia găsită de Guvern pentru criză, şi anume "soluţia cu impozitul forfetar" e discutată de PNL într-o moţiune de cenzură.
Liderul PNL a mai comentat că nici deficitul propus prin rectificare nu este realist, de vreme ce deja s-a atins 40% din cel prognozat.
Antena3.ro