În martie 2014, ANI a constatat că Petre Roman se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată.
Ulterior, raportul de evaluare a rămas definitiv, după ce nu a fost contestat în instanță de Petre Roman.
Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV critică procedura de încetare a mandatelor privind membrii Parlamentului, respectiv cazul foștilor senatori Mircea Diaconu și Mora Akos, precum și a fostului deputat Ștefan Bucur Stoica.
În același raport se menționează faptul că "aplicarea de către Parlament a deciziilor ANI (și anume a celor care au fost confirmate în instanță) este în continuare inegală, în ciuda speranței că reformele vor spori gradul de aplicare automată a acestora. Într-un caz emblematic, soluția n-a fost găsită decât după ce senatorul în cauză și-a dat demisia. Într-un alt caz, Camerei Deputaților i-au trebuit mai multe luni să ia o decizie în pofida argumentelor conform cărora normele în vigoare fac că respectarea unei hotărâri judecătorești definitive să se facă acum în mod automat. Un nou caz, al unui deputat care a fost declarat incompatibil, este în așteptarea unei decizii în Parlament".
ANI precizează faptul că orice tergiversare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităților afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, aderarea la Spațiul Schengen, cât și percepția cetățenilor asupra domniei legii și a statului de drept.