Premierul Boc a revenit marţi asupra conţinutului angajamentului de loialitate care trebuie semnat de angajaţii Corpului de Control pentru păstrarea postului. El a renunţat la condiţia ca funcţionarii acestei structuri să se angajeze că îşi vor desfăşura întreaga activitate numai "în interesul autorităţii neştirbite, prestigiului şi realizării prerogativelor primului-ministru", introducând ca primă obligaţie respectarea Constituţiei.
Printr-o nouă decizie, semnată marţi, premierul a renunţat la condiţia ca funcţionarii Corpului de Control să facă literă de lege din apărarea "interesului autorităţii neştirbite, prestigiului şi realizării prerogativelor primului-ministru".
În noua decizie a premierului se arată că prima condiţie impusă angajaţilor este respectarea cu stricteţe a Constituţiei, a legilor în vigoare, a regulamentului de organizare şi funcţionare a Secretariatului General al Guvernului şi Corpului de Control şi a normelor emise, precum şi a oricărei dispoziţii emise de primul-ministru, şeful Corpului de Control şi ordonatorului principal de credite, respectiv şeful SGG.
În vechea decizie, această condiţie, care nu făcea referire şi la Constituţie, apărea în paragraful al treilea, primul angajament prevăzut atunci, îndeplinirea cu bună-credinţă şi conştiincios a îndatoririlor şi a sarcinilor încredinţate, făcând rocada cu obligaţiile constituţionale.
Boc a păstrat însă celelalte îndatoriri referitoare la păstrarea secretului profesional, evitarea unei poziţii publice în afara atribuţiilor de serviciu şi un comportament "la nivelul demnităţii funcţiei" în relaţiile de serviciu, societate şi familie.
În ceea ce priveşte prevederea care stabilea că angajaţii trebuie să comunice de îndată conducătorului ierarhic superior orice activitate sau situaţie care "ar putea afecta încrederea acordată de primul-ministru", această tunătorie mascată numai în cazul activităţii, situaţiei sau conflictului de interese care ar putea afecta calitatea de membru al Corpului de Control al premierului.
61 din totalul de 67 de angajaţi ai Departamentul de Control al Guvernului, reorganizat recent în Corp de Control au fost demişi marţi de către premierul Emil Boc pe motiv că aceştia nu se încadrează în prevederile care permit menţinerea în funcţie în raport cu numărul de posturi şi de încrederea premierului. Printre persoanele anunţate că nu au primit "încrederea" premierului se numără Emanoil Neguţ, fostul şef al Departamentului de Control în Guvernul Tăriceanu, Mihaela Petrescu, fost director general în DCG, Gheorghe Rusu, care a lucrat şi în postul de comisar general al Gărzii de Mediu, şi Marius Gogescu, detaşat pentru o perioadă la conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.
Antena3.ro