"Nu este nimic nou, este doar o ajustare a ceea ce calculăm până acum. Uitându-ne la acele cazuri care erau incluse în calcul, ne-am dat seama că o parte din ele întârziau să fie incluse în calcul." a precizat Andreea Moldovan, miercuri, la Antena 3.
"Această rată nu trebuie calculată de nimeni pentru că ea se generează automat din program. Ei trebuie să aibă grijă că laboratoarele să raporteze rezultatele în 24 de ore pentru că este lege şi nu e tocmeală.
Este important cazurile nealocate să fie investigate cât mai repede prin anchetă epodemiologică astfel încât să nu mai treneze cazurile nealocate. Trebuie să se mobilizeze personalul din teritoriu." a mai explicat secretarul de stat.
Cum se calculează incidența cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2
"Azi 24 martie noi luăm în calcul 14 zile începând cu dată de 21 în jos pentru că într-un astfel de interval avem şansa că numărul de cazuri raportate corect şi alocate de DSP în urma anchetei să fie cât mai mare posibil, 98%."
Există mai multe calcule pentru rată de incidenţă. În România s-a făcut până în pre-ziua raportării.
Pandemia este dinamică, noi ne-am schimbat modul de lucru, concepțiile, recomandările, tratamentele, de multe ori pe parcursul acestei pandemii.
Pentru că erau multe machete de raportare, am convenit să stabilim o machetă comună pentru a avea date comune. Ar fi mai uşor şi pentru cei care raportează. Încă nu este limpede acest proces, încă dăm telefoane la spitale să ne facă raportările.
Dorim să fim toţi aliniaţi, pentru că sunt aceleaşi date. Depinde cum le culegi, contează momentrul când le raportezi şi contează dacă ele mai sunt verificate încă o dată sau sunt brute. Dar e important momentul de raportare să fie acelaşi.
"Ministerul Sănătăţii oferă cele mai reale date în acest moment"
Sunt date diferite, statistici diferite, moduri de calcul, ore diferite de raportare. Noi avem site-ul oficial care colectează datele din ţară. Ministerul Sănătăţii oferă cele mai reale date în acest moment.
Testele rapide sunt luate în calcul pentru că sunt făcute şi raportate de cadrele medicale. Testele din salivă încă nu sunt agreate şi încă nu sunt introdus în metodologie. Mergem pe teste antigen rapide şi fac apel că şcolile să testeze acolo unde este cazul. Avem 20 de mii de teste deja folosite. Este un procent de 10%, rog şcolile să le folosească.
Vlad Voiculescu: Liberalii au măsluit cifrele pandemiei, înainte de alegeri. ”Le-am descoperit cu surprindere!”
La o postare de pe o rețea socială a fostului ministru al Muncii, Violeta Alexandru, Vlad Voiculescu a postat un mesaj prin care susține că, înainte de alegerile din toamnă 2020, liberalii au măsluit cifrele pandemiei și au făcut în așa fel încât să dea bine.
”Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevarul. Felul “inovativ” în care a fost calculată incidența înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare:
1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa;
2) din calculul incidenței la 14 zile au fost “pierdute” vreo două zile.
Astea sunt “artificiile” de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât.
Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos.
Bănuiesc că nu știai despre “inovațiile” de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că “cifrele sunt altele”, este mesajul postat de actualul ministru al Sănătății la postarea Violetei Alexandru.