Liberalii şi social-democraţii fac zile negre democrat-liberalilor din conducerea Camerei Deputaţilor. Parlamentarii PNL au depus luni la conducerea Camerei cererea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva ministrului Tineretului, Monica Iacob Ridzi, acuzată de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în urma cheltuielilor efectuate pentru "Ziua Tineretului". Democrat-liberalii în frunte cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase au încercat să amâne luarea în discuţşie a acestei solicitări, dar s-au lovit de opoziţia PSD, care prin Nicu Bănicioiu s-a raliat demersului PNL. Cu gândul la dosarul Năstase, pesediştii vor să facă zile fripte partnerilor de guvernare.
În solicitarea lor de începere a urmăririi penale împotrtiva ministrului Ridzi, liberalii mai cer şi demisia acesteia din fruntea ministerului Tineretului şi Sportului ca o dovadă de ?onestitate?.
"Considerentele care stau la baza demersului nostru sunt cheltuielile nejustificate pe care le-a făcut Ministerul Tineretului şi Sportului cu ocazia zilei de 2 mai, ca şi atribuirea în condiţii suspecte a contractelor pentru organizarea manifestărilor. Valoarea totala a contractelor încheiate, de 630.000 euro, depăşeşte cu mult tarifele practicate pe piaţă pentru evenimente similare", precizeză deputatul PNL Alina Gorghiu motivele demersului PNL
Liberalii speră ca deputaţii PDL să nu blocheze această anchetă şi să lase justiţia să-şi îndeplinească rolul. "Trebuie să se facă lumină în acest caz, pentru că doamna ministru nu mai ştie pe ce a cheltuit banii. Ei bine, ştiu eu câţi profesori ar fi putut plăti statul ca să corecteze sau să supravegheze în timpul bacalaureatului: pe toţi!", mai susţine Gorghiu.
Democrat-liberalii nu au înşelat aşteptările liberale. Potrivit unor surse parlamentare, preşedintele Camerei , democrat-liberala Roberta Anastase s-a opus includerii cererii liberale pe ordinea de zi a discuţiilor Birorului Permanent. Atât le-a trebuit social-democraţilor, care prin deputatul Nicu Bănicioiu i-a acuzat pe cei din PDL că adoptă poziţii diferite faţă de dosare şi faţă de politicienii aflaţi în vizorul justiţiei în funcţiile de propriile interese politice.
Amintind cazul Năstase şi vehemenţa cu care PDL a cerut punerea la zid a acestuia, Bănicioiu a ameninţat că PSD va strânge semnături de la colegii săi de partid pentru a susţine cererea PNL de demarare a cercetării penale în cazul ministrului Ridzi. Cum democrat-liberalii continuau să respingă punerea în discuţie a solicitării PNL, partenerii social-democraţi s-au opus, la rândul lor, asupra fixării unei date pentru revotarea dosarului Zambaccian 1 în care este implicat Năstase, ca în final să provoace suspendarea şedinţei conducerii Camerei, prin părăsirea sălii împreună cu reprezentanţii PNL şi UDMR.
"Şedinţa Biroului s-a suspendat, se va relua tot azi, după plenul reunit. Au fost discuţii pe marginea punctului unu referitor la ordinea de zi şi programul de lucru al Camerei Deputaţilor, s-a readus în discuţie chestiunea legată de solicitarea Procurorului General, au reînceput discuţiile bine ştiute, liderii de grup ai PSD, PNL, UDMR au părăsit sala şi din acel moment am fost în imposibilitate regulamentară de a mai discuta pe marginea acestor două puncte, pentru că după câte ştiţi, acordul liderilor de grup e esenţial pentru stabilirea programului de lucru şi a ordinii de zi", a explicat secretarul Camerei Sever Voinescu.
Vicepreşedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu a precizat că liderii de grup nu au fost de acord cu propunerea PNL ca votul pentru Zambaccian 1 să fie dat marţi, şi nu miercuri, aşa cum se stabilise într-o şedinţă anterioară a Biroului. "A fost o discuţie nepotrivită, fără rost, în care elemente absolut mărginale au fost introduse pentru a împiedica desfăşurarea şedinţei. Întreaga şedinţă a fost blocată de refuzul de a discuta despre urmărirea penală a dlui Năstase marţi în loc de miercuri, solicitare făcută de noi din simplul motiv că marţi prezenţa va fi suficient de bună pentru a permite exercitarea votului. Am constatat că însă foarte repede şi fără o bază foarte clară şedinţa a fost suspendată", a declarat Olteanu.
El şi-a exprimat speranţa că nu există nicio legătură între amânarea unei decizii în legătură cu dosarul lui Adrian Năstase şi cererea PNL de începere a urmăririi penale contra ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi. "Vreau să sper că nu există niciun sprijin în tergiversarea de către cei care conduc Camera Deputaţilor a instrumentării dosarului penal şi a cererii de urmărire penală din partea Camerei Deputaţilor a dnei ministru şi deputat Monica Iacob Ridzi", a spus Olteanu.
Ridzi este acuzată de PNL de deturnare de fonduri şi delapidare, după ce a a acordat, fără licitaţie publică, un contract de organizare a unor evenimente pentru tineret către două firme de apartament. Mai mult, Ridzi a pus paie pe foc, susţinând că nu o interesează costurile care le-a implicat o asemenea acţiune, cât mai mult rezultatele.
Marius Vulpe, Antena3.ro