Antena 3 CNN Politică Anastase: Sunt supusă unei presiuni inacceptabile. PSD vrea să politizeze CCR

Anastase: Sunt supusă unei presiuni inacceptabile. PSD vrea să politizeze CCR

2 minute de citit Publicat la 14:43 07 Iun 2010 Modificat la 14:43 07 Iun 2010
Anastase: Sunt supusă unei presiuni inacceptabile. PSD vrea să politizeze CCR
PSD încearcă să politizeze Curtea Constituţională şi prin inducerea unei presiuni ?inacceptabile? asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor, a declarat luni deţinătoare acestei funcţii, democrat-liberala Roberta Anastase, vizată de acţiunea de sancţionare anunţată de către social-democraţi. Referindu-se la refuzul său de a semna validarea lui Valer Dorneanu ca judecător al Curţii Constituţonale şi la tentativa sa de excludere temporară din funcţie, Anastase a invocat în apărarea sa legislaţia şi precedentele existente pentru a susţine valabilitatea legerii unui judecător prin votul majoritatăţii deputaţilor existenţi, nu a celor prezenţi la şedinţa de vot respectivă.
Anastase a amintit că în debutul şedinţei în care s-a dat votul asupra candidaţilor pentru Curtea Constituţională a precizat că potrivit articolului 5 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale numirea judecătorilor la Curtea Constituţională se face cu majoritatea deputaţilor, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice.
"La momentul în care am făcut această precizare nu a existat nicio contestare venită din partea deptutaţilor şi a grupurilor", a arătat preşedintele Camerei care a trecut în revistă şi modul în care au fost aleşi până în prezenz judecătorii Curţii de către Camera Deputaţilor.
Concluzia a fost una singură: de la constituirea Curţii şi până în prezent numirile judecătorilor la CCR din partea fiecărei Camere a Parlamentului s-a făcut cu votul majorităţii membrilor din fiecare Cameră, iar atunci când nu s-a întrunit această stare de lucruri din primul tur s-a organizat o nouă sesiune de vot, cazul şedinţelor Camerei Deputaţilor din 30 iunie 1998, din 11 mai 2004 şi şedinţa Senatului din 7 iulie 1998.
"Un argument în plus că numirea de Camera Deputaţilor a unui judecător al Curţii se face cu votul majorităţii deputaţilor este şi articolul 142, aliniatul 5 din Constituţie, potrivit căruia Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii săi din trei în trei ani în condiţiile prevăzute de legea organică, lege care nu a fost atacată la CCR la articolul care se referă la modalitatea de alegere, fiind în vigoare. În plus, există o hotărâre a Curţii care spune cu legile prevalează în faţa hotărârilor Parlamentului", a explicat Anastase.
Preşedintele Camerei a calificat gestul preşedintelui PSD Victor Ponta de a anunţa declanşarea procedurii de suspendare a Robertei Anastase de la lucările Camerei drept "o presiune inacceptabilă" şi o încercare de politizare a Curţii Constituţionale.
"Ca o concluzie, asistăm la încercarea PSD de a politiza Curtea Constituţională şi de a face o presiune inacceptabilă asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor. Ca preşedinte al Camerei vreau să vă spun că nu accept o astfel de presiune, şi nu numai că nu o accept, dar în continuare mă voi bate, în ciudat tuturor acestor presiuni, ca legislaţia în vigoare să fie respectată", a conchis preşedintele Camerei Deputaţilor.
Antena3.ro

×
x close