Luând act de conţinutul raportul Comisiei Europene pe tema justiţiei, Anastase a precizat joi că Parlamentul va da un aviz favorabil de începere a urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase.
"Nu mai departe de ieri Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să înainteze plenului solicitarea procurorului general în ceea ce priveşte cazul Adrian Năstase. Sunt convinsă că, în contextul solicitărilor şi făcute de domnul Adrian Năstase, Parlamentul, în plenul său, va da un aviz favorabil acestui caz în sensul în care Parlamentul să încuviinţeze începerea urmării penale în cazul domnului Adrian Năstase. Îmi doresc ca Parlamentul să nu mai fie un factor de blocare a proceslor fireşti din justiţie", a spus Anastase.
Anastase şi-a exprimat speranţa că pe viitor legislativul va fi scos din procesul de justiţie şi că imunitatea de care beneficiază în prezent parlamentarii va fi egală pentru toţi şi să fie valabilă exclusiv pentru voturile şi declaraţiile politice ale senatorilor şi deputaţilor.
Preşedintele Camerei a făcut referire şi la codurile juridice care îşi aşteaptă adoptarea în legislativ. ?Codurile vor fi trecute în procedura de urgenţă prin Parlament. Există chiar un termen asumat pentru jumătatea lunii iunie. Actualul proiect intermediar va fi îmbunătăţit până la jumătatea lunii iunie pentru a fi prezentat dezbaterii publice în luna iulie? a mai precizat Anastase.
La rândul său, preşedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoană a afirmat că în Parlament subiectul marilor dosare de corupţie ?este practic eliminat?. ?Parlamentul aşteaptă de la ministerul justiţiei propunerile pe cele patru coduri juridice? a subliniat Geoană, confirmând termenul de finalizare a procedurii de adoptare a acestor acte normative convenit de coaliţie.
Geoană s-a arătat dezamăgit de faptul că raportul Comisiei Europene pe justiţie amestecă nejustificat subiectul privind continuarea reformei din domeniu cu subiectul legat de alocarea altor fonduri pentru România. "Ceea ce pe mine mă dezamăgeşte în acest raport e amestecarea nejustificată în opinia mea a subiectului legat de continuarea reformei în justiţie, un efort necesar, sau aluzia de amestecare a acestui subiect cu subiecte de alte fonduri pentru România şi acest lucru trebuie combătut foarte energic de instituţiile statului român. Evoluţia justiţiei în România nu se referă numai la câteva dosare ale politicienilor. Cetăţenii români au un grad de insatisfacţie faţă de calitatea, viteza şi transparenţa justiţiei, aşa că mai este multă treabă de făcut", a declarat Geoană .
Prin raportul pe Justiţie prezentat joi, Comisia Europeană avertizează România că a încetinit ritmul reformei, lupta împotriva corupţiei, iar aceste probleme trebuie rezolvate neapărat până în luna iulie.
Antena3.ro