Antena 3 CNN Politică Anastase încearcă să impună sesiune extraordinară de vot pentru Ridzi, la pachet cu Tăriceanu

Anastase încearcă să impună sesiune extraordinară de vot pentru Ridzi, la pachet cu Tăriceanu

3 minute de citit Publicat la 14:53 10 Iul 2009 Modificat la 14:53 10 Iul 2009
Anastase încearcă să impună sesiune extraordinară de vot pentru Ridzi, la pachet cu Tăriceanu
Deputaţii vor trebui să-şi scurteze vacanţa apralamntară. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase încearcă să introducă, la pachet, pe ordinea unei viitoare sesiuni legislative extraordinare, supunerea la vot a începerii urmării penale în cazul ministrului Tineretului Monica Iacob-Ridzi şi a fostului premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu. Dacă primul demnitar este acuzat de delapidare şi abuz în serviciu în chestiunea modului în care au fost cheltuiţi banii MTS de Ziua Tineretului, lui Tăriceanu i se impută de către democrat-liberali subminarea economiei naţionale prin contractul Sterling. Cu rapoartele în cele două cazuri pe masă, Anastase a decis convocarea pentru luni a Biroului Permanent al Camerei pentru a trimite spre comisia juridică raportul comisiei de anchetă în cazul Ridzi. Potrivit Regulamentului Camerei, deputaţii jurişti vor avea la dispoziţie 15 zile să întocmească câte un raport pentru Ridzi şi Tăriceanu în baza cererilor de urmărire penală depuse la nivelul comisiei, urmând ca, ulterior, cele două documente să fie supuse votului într-o şedinţă de plen extraordinară a acestei camere, special convocată în acest scop.

Potrivit lui Anastase, raportul Comisiei Sterling a fost depus, joi, la Biroul preşedintelui Camerei, urmând ca astăzi să primească şi raportul Comisiei Ridzi.

"Ieri a fost depus la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor raportul comisiei de anchetă privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Limited în contextul modificării Legii petrolului nr. 238/2004 şi al altor acte normative. De aceea, şi luând în considerare că am avut o discuţie cu preşedintele comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului sub semnătura doamnei ministru Monica Iacob Ridzi pentru organizarea Zilei Tineretului, care m-a asigurat că în câteva minute voi primi la cabinet şi raportul acestei comisii de anchetă, am hotărât ca luni, la ora 14.00, să convoc Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor", a explicat Roberta Anastase.

Citând prevederile regulamentare din art. 77, potrivit cărora rapoartele comisiei de anchetă urmează să fie dezbătute în plenul Camerei în termen de 15 zile de la depunere, Anastase a anunţat vineri că va propune convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei pentru dezbaterea celor două rapoarte care-i priveşte pe Monica Iacob Ridzi, pe de o parte, şi pe Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte.


?Voi propune luni Biroului Permanent convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor pentru a lua în dezbatere cele două rapoarte? a anunţat Anastase, precizând că raportul comisiei de anchetă va fi remis comisiei juridice pentru a întocmi un nou raport în 15 zile calendaristice.

Anastase a precizat că în raportul comisiei de anchetă care priveşte evenimentele organizate cu ocazia Zilei Tineretului, există două tipuri de concluzii: un tip de concluzii care vizează aspecte civile, sesizarea diverselor instituţii ale statului în legătură cu continuarea cercetării, şi un alt tip de concluzii care vizează începerea urmăririi penale în cazul ministrului Monica Iacob Ridzi.

"Din acest punct de vedere, în şedinţa de luni a Biroului Permanent, acest raport cu această concluzie trebuie să meargă pentru un raport către Comisia juridică. Tot la comisia juridică există două solicitări de urmărire penală care privesc pe ministrul Ridzi şi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Voi solicita comisiei să termine rapoartele în aceste două cazuri în termenul regulamentar de 15 zile. Aceştia sunt paşii procedurali. Sper ca colegii din Camera Deputaţilor să nu se relexaze pentru faptul că suntem în vacanţă parlamentară şi să vină din vacanţă pentru a se putea pronunţa pe aceste doua cazuri? a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Informată că programul aprobat al comisiei juridice este pentru sfârşitul lunii august şi nu s-ar încadra astfel în termenul de 15 zile, Anastase a susţinut că nu este nicio problemă deoarece "într-o situaţie de acest fel Biroul Permanent poate învesti Comisia juridică pentru a-şi schimba programul". ea s-a rătat încrezătoare că deputatul PDL Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, se va conforma şi va convoca lucrările acestui for mai devreme.

Comisia parlamentară care anchetează cazul Ridzi a propus premierului revocarea ministrului Tineretului din funcţie şi cercetarea acesteia pentru delapidare şi abuz în serviciu. Reprezantanţii PDL au depus un punct de vedere separat în care au invocat numai neglijenţa în serviciu a ministrului PDL şi probatoriul comisiei considerat insuficient, ei pledând pentru continuarea lucrărilor prin noi audieri ale firmelor contractate de MTS cu ocazia organizării Zilei Tineretului.

În ceea ce priveşte situaţia fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, subcomisia parlamentară de anchetă în cazul Sterling a aprobat, în urmă cu o săptămână, raportul în care se stabileşte termenul de 60 de zile de la aprobarea acestuia de către plen pentru ca Guvernul să decidă dacă reziliază sau renegociază contractul cu această firmă. PNL a criticat raportul Sterling ca fiind "pur politic" şi a depus opinie separată la acest document.



Antena3.ro

×
x close