Bogdan Teodorescu, analist politic, a comentat, vineri, la Antena 3 CNN discursurile candidaților pentru Palatul Cotroceni, Elenei Lasconi (USR), Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) şi Mircea Geoană, candidat independent, la dezbaterea prezidențială „Un preşedinte În faţa naţiunii, moderată de Mihai Gâdea. Un lider politic surprinzător de relaxat, o candidată criticată pentru lipsa de experiență, și un moment viral care ar putea costa serios un alt competitor, sunt doar câteva dintre concluziile profesorului Teodorescu, despre candidații la alegerile prezidențiale care și-au pus în joc valorile, au încercat să-și contracareze vulnerabilitățile și au lansat atacuri asupra adversarilor politici.
„Au fost foarte utile fiindcă, de fapt, un pic de teatralitate într-o campanie electorală nu strică, un pic de cadru solemn într-o campanie electorală nu strică. În principiu până acum, candidații vorbeau dintr-un studio de televiziune sau în grabă, cu un microfon în față sau își transmiteau mesaje pe Facebook. În momentul de față i-am văzut așa, oarecum, pe îndelete, făcând față unor atacuri, încercând să-și dezvolte strategiile electorale și, de asemenea, văzând cum fac față provocărilor pe care le au.
În mod normal o asemenea emisiune, dacă e să luăm după teorie măcar, asemenea prezența are trei puncte: îți promovezi foarte tare valorile, încerci cumva să-ți corectezi erorile pe care le-ai făcut, punctele negative pe care le ai și încerci să-ți taxezi cât poți de tare inamicul, pe care să-l doară cumva vorbele pe care le spui tu sau să declanșeze o politică din care să ieși câștigător. Ori se poate observa că cei patru competitori au încercat acest lucru. Unii au reușit mai mult, alții au reușit mai puțin", a spus Bogdan Teodorescu, la Antena 3 CNN.
Cine şi-a neutralizat vulnerabilitățile și cine a fost cel mai ofensiv
În continuare, Bogdan Teodorescu a evaluat prestațiile candidaților la dezbaterea prezidențială, evidențiind cine şi-a neutralizat vulnerabilitățile și cine a fost cel mai ofensiv
„Din punctul meu de vedere, cel mai puțin a reușit să-și neutralizeze vulnerabilitățile doamna Lasconi, fiindcă deși a avut discurs bun, a avut niște atitudini extrem de bune în emisiune, acele scăpări, acele lucruri pe care nu le cunoaște, referitoare la Consiliul Superior de Apărare al Țării, la componența Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și alte elemente care, de fapt, sunt principala formă de acuză împotriva ei. Faptul că nu este pregătită suficient sau nu are cunoștințe suficiente pentru ocuparea funcției peste vreo 4- 5 săptămâni cât durează, nu le-a putut contracara. Deci acea dimensiune a însemnat o confirmare, de fapt, a faptului că doamna Lasconi nu e pregătită.
În partea cealaltă, marea surpriză a fost evident domnul Ciucă. Aici n-avem niciun dubiu aproape și media și toată lumea a recunoscut că prestația sa mult mai relaxată de cât ne așteptam, mult mai lejeră, cu foarte puține ă-uri. S-a spus și chiar capacitatea de a genera spontaneități a fost o parte pozitivă în care a încercat să contracareze un pic imaginea de personaj care re n-are cuvintele la el.
Domnul Ciolacu a fost pus în fața unor momente complicate, a fost destul de atacat, a avut cele două momente grele legate de povestea cu limba străină și povestea cu nepotul, dar strategia pe care el a adoptat-o de-a lungul timpului pare că a funcționat și în momentul de față. Aceia a asumării subiectelor pe care le are. Deci, domnul Ciolacu s-a prezentat în fața națiunii și a zis bă, eu ăsta sunt la momentul de față. Cam atâta engleză știu. Mă angajez să știu mai multă.
Domnul Geoană, de asemenea, a făcut ce știe el mai bine, numai că, din nefericire, vreo două chestii au ieșit din mână, evident, lucrul care deja este viral, este acea minunată suprapunere a textului fiicei domniei sale pe textul nepoatei lui Trump.
Este un moment care nu cred că-l ajută şi cu toată teatralitatea din jur. În ultimă instanță, domnul Geoană trebuia să demonstreze un pic de spontaneitate, un pic de autenticitate, un pic de altceva decât recitarea textelor scrise pe domnia sa sau de consultant sau de cine Dumnezeu le-o scrie, ori acest lucru nu i-a ieşit", a spus profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, la Antena 3 CNN.