Cotidianul subliniază că în prezent România este condusă de un guvern interimar, cu atribuţii limitate, după destrămarea coaliţiei PSD - PDL. În acest context, FMI şi Uniunea Europeană au amânat virarea tranşei de 1,5 miliarde de euro din împrumutul anticriză de 20 de miliarde de euro, notează FT.
"După destrămarea coaliţiei guvernamentale, preşedintele Traian Băsescu, care speră să obţină un nou mandat cu sprijinul democrat-liberalilor, şi liderul PSD Mircea Geoană, candidat la preşedinţie, nu au reuşit să ajungă la un acord pentru numirea unui prim-ministru. În condiţiile în care România este condusă de Cabinetul interimar Emil Boc - care probabil se va menţine până după turul de scrutin din 6 decembrie - instituţiile financiare internaţionale devin din ce în ce mai îngrijorate că reformele economice vor fi amânate în continuare", subliniază Financial Times.
În ciuda gravităţii situaţiei economice din România, campania electorală nu s-a concentrat pe tematici economice şi indiferent de promisiunile candidaţilor, viitorul preşedinte al ţării va avea o influenţă redusă asupra politicilor financiare atât de necesare, mai comentează Financial Times.
"Oricare ar fi promisiunile de campanie, câştigătorul alegerilor va avea o influenţă limitată asupra politicului. Funcţia îi oferă posibilitatea nominalizării unui premier, o oarecare supraveghere a sistemului judiciar şi, nu în ultimul rând, control asupra serviciilor de securitate", încheie FT.
Cotidianul dă ca exemplu realizările lui Băsescu în primul său mandat prezidenţial. "Traian Băsescu, fost căpitan de navă şi bun orator, a promis să continue lupta împotriva corupţiei, o campanie care a înregistrat doar progrese limitate în ultimii cinci ani. De asemenea, el promovează măsuri populare precum crearea unui parlament unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor", explică FT.
În schimb, "Mircea Geoană, fost ministru de Externe şi ambasador la Washington, promite o alternativă mai tehnocrată la stilul agresiv şi diviziv al lui Băsescu, cu planuri de investiţii în infrastructură care, în opinia lui, ar conduce la creştere economică?. ?Crin Antonescu, candidatul liberalilor, promite reduceri fiscale", mai notează FT.
FT mai remarcă faptul că perspectivele economice pentru România au fost în mod constat reduse în cursul anului, astfel că promisiunile privind cheltuielile publice vor fi greu de ţinut. În martie, FMI a prognozat o contractare a economiei cu 4,1%, privită ca fiind pesimistă la acel moment, dar aceasta a fost revizuită la 8,5% în august. Având în vedere că cererea externă a compensat consumul intern care s-a prăbuşit, se aşteaptă ca economia să ajungă la o scădere de 8%, fiind foarte dificial de atins ţinta de deficit de 7,3% de anul acesta.
Antena3.ro