Antena 3 CNN Politică Amenzi mai mari pentru parlamentarii cu absențe nemotivate: Proiectul a fost adoptat. Ce sancțiuni vor primi cei care chiulesc

Amenzi mai mari pentru parlamentarii cu absențe nemotivate: Proiectul a fost adoptat. Ce sancțiuni vor primi cei care chiulesc

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 13:02 25 Mar 2025 Modificat la 13:02 25 Mar 2025
planul reunit parlamentul romaniei 2025
Plenul reunit al Parlamentului României. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto/ Andreea Alexandru

Plenul comun al Parlamentului a modificat, marţi, Statutul senatorilor şi deputaţilor, astfel încât parlamentarii care lipsesc nemotivat de la şedinţe vor fi sancţionaţi cu reţinerea a 5% din indemnizaţie pentru fiecare zi în care absentează.

Au votat „pentru” hotărârea care prevede această sancţiune 337 deputaţi şi senatori, 10 au votat „împotrivă”, iar 51 s-au abţinut.

„Neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 5% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepţia motivării absenţelor”, se arată în hotărâre.

Proiectul prevede, de asemenea, că deputaţii şi senatorii depun odată cu declaraţia de avere şi declaraţia de interese, la secretarul general al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului, un curriculum vitae, iar acesta se publică pe pagina de internet a instituţiei.

Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, i-a îndeamnat luni pe parlamentari „la mai multă responsabilitate” în activitatea Legislativului.

„Facem ordine în activitatea Parlamentului şi introducem măsuri mai ferme pentru a asigura prezenţa activă a parlamentarilor. Cei care nu se prezintă la muncă vor fi sancţionaţi mai sever! Mâine, Plenul comun va discuta propunerea ca absenţele nemotivate să fie sancţionate mai aspru: 5% din indemnizaţia lunară brută, faţă de 1% cât era anterior.

O schimbare care îi vizează inclusiv pe cei care, din motive politice, aleg să nu îşi îndeplinească responsabilităţile, aşa cum fac zilele acestea parlamentarii formaţiunilor izolaţioniste, care au intrat într-o aşa-zisă 'grevă' pentru a evita prezenţa la votarea legilor. Responsabilitatea şi seriozitatea trebuie să fie priorităţi pentru orice parlamentar”, a transmis Abrudean, luni, pe platformele sociale.

Decizia vine după ce deputatul USR Ionuţ Moşteanu a denunţat, săptămâna trecută, în plen, „ipocrizia aşa-zişilor suveranişti de la AUR şi de la POT” care au anunţat că sunt în grevă, nu au venit la şedinţă însă au semnat prezenţa, pentru a-şi lua indemnizaţia de şedinţă de 261 de lei.

El a precizat că este vorba de 49 din 63 de deputaţi AUR şi 16 din 23 de deputaţi POT.

×
x close