Antena 3 CNN Politică Ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, îngrijoraţi de cazurile Mitrea şi Năstase

Ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, îngrijoraţi de cazurile Mitrea şi Năstase

Ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, îngrijoraţi de cazurile Mitrea şi Năstase
03 Iul 2008   •   09:29

Ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană au criticat aspru modul în care deputaţii ezită să declanşeze începerea urmăririi penale în cazurile Mitrea şi Năstase, relatează jurnaliştii de la Adevărul. Reprezentanţii statelor membre i-au atenţionat pe deputaţi că prestaţia acestora ar putea înrăutăţi imaginea pe care o are Parlamentul în faţa opiniei publice. Totodată, reprezentanţii statelor din UE s-au declarat nemulţumiţi de absenteismul din Parlament.

Potrivit unei stenograme intrată în posesia jurnaliştilor de la Adevărul, ?dintre diplomaţii prezenţi la întâlnirea cu membrii Comisiei Juridice, pe 25 iunie, doar ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, şi cel al Olandei, Jaap L. Werner, s-au exprimat critic la adresa practicilor deputaţilor?.

Cel care i-a atenţionat pe deputaţi că îşi pun în pericol imaginea a fost ambasadorul Olandei, Jaap Werner.

"În primul rând, cred că reputaţia şi credibilitatea Parlamentului în România au de suferit. Există încredere foarte scăzută în rândul publicului în această instituţie foarte importantă", atenţionează Werner.

?Cred că în Parlament mai degrabă contează interesele particulare, interesele la nivel restrâns, decât interesele generale. (?) De asemenea, trebuie să atragem atenţia asupra problemelor de nivel de la întrunirea cvorumului. Unii din Parlament doresc să rămână acasă mai degrabă decât să participe", a adăugat ambasadorul Olandei.

Pe de altă parte, britanicii îşi fac griji în ceea ce priveşte sistemul nostru judiciar şi Codul de Procedură Penală, favorabil suspecţilor.

"Este o veste bună faptul că modificările aduse Codului de Procedură Penal şi de Procedură Penală au fost oprite. (...) Considerăm că în forma actuală trebuie să aibă un impact direct şi negativ, atât asupra cooperării bilaterale dintre România şi Marea Britanie, în domeniul aplicării legilor, cât şi asupra combaterii criminalităţii în interiorul Uniunii Europene", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett.

?Măsurile propuse nu fac decât să împiedice această luptă şi nu sunt, după noi, în concordanţă cu angajamentele comunitare asumate de România. De exemplu, articolul 100 a fost pus, care practic presupune notificarea prealabilă a suspecţilor, înaintea efectuării unei percheziţii", a continuat Barnett.

Ambasadorul de la Londra a mai precizat că România s-a angajat deja să pună la punct un nou Cod Penal şi de Procedură Penală, în concordanţă cu normele Uniunii.

Sursă foto: www.timeanddate.com


Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close