Antena 3 CNN Politică Ambasadoarea SUA la Bucureşti: „Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire F-16 în special pentru Ucraina”

Ambasadoarea SUA la Bucureşti: „Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire F-16 în special pentru Ucraina”

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, la Centrul European de Instruire F-16 de la Borcea. Sursa foto: Facebook/ MApN
de Mia Lungu    |    26 Iul 2024   •   17:22

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a participat, vineri, la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea, context în care a îndemnat ca respectivul centru să fie deschis şi militarilor ucraineni, potrivit Agerpres.

"Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire şi altor aliaţi şi parteneri regionali, în special Ucraina", a spus diplomatul.

Ea a afirmat că acest centru este remarcabil nu numai pentru că este primul de acest fel din Europa, ci şi pentru că "este un exemplu tangibil al roadelor parteneriatului şi colaborării dintre aliaţi".

În acest sens, a amintit că Forţele Aeriene Regale Olandeze au furnizat până în prezent 14 avioane F-16 la Borcea.

"Acordul cu România de a opera aeronavele olandeze de la o bază românească şi de a desfăşura operaţiuni de instruire în spaţiul aerian românesc a reprezentat o etapă cheie în calea creării unui nou grup de piloţi F-16 instruiţi.

Evenimentul de astăzi este încă un exemplu al hotărârii României de a fi lider în apărarea şi securitatea colectivă din regiunea Mării Negre - în acest caz, cu potenţialul de a permite capabilităţi de apărare aer-aer mult peste graniţele ţării, pe măsură ce viitoarele grupe de piloţi sunt instruite şi se alătură aviatorilor NATO", a punctat ea.

Referitor la absolvenţi, Kavalec a arătat că aceştia au învăţat nu doar cum să opereze un avion de luptă avansat, ci şi cum să-l folosească în formaţii de echipă în timp ce execută tactici de zbor moderne aer-aer şi aer-sol. Potrivit ei, piloţii F-16 din România fac din ţara noastră "un contributor şi mai important în apărarea spaţiului aerian de pe Flancul estic al NATO".

Totodată, a amintit de implicarea companiei americane Lockheed Martin în susţinerea centrului de instruire.

"Acest centru oferă pregătire de primă clasă pentru întreţinerea aeronavelor şi tot ceea ce este necesar pentru menţinerea unei operaţiuni de zbor de succes", a mai afirmat diplomatul. 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close