Antena 3 CNN Politică Amânare a votului pe Geografia şi Istoria în limba minorităţilor. Marko: Şanse mici ca legea Educaţiei să fie adoptată în actuala sesiune

Amânare a votului pe Geografia şi Istoria în limba minorităţilor. Marko: Şanse mici ca legea Educaţiei să fie adoptată în actuala sesiune

2 minute de citit Publicat la 14:26 22 Iun 2010 Modificat la 14:26 22 Iun 2010
Amânare a votului pe Geografia şi Istoria în limba minorităţilor. Marko: Şanse mici ca legea Educaţiei să fie adoptată în actuala sesiune

Udemeriştii nu-şi fac iluzii că vor reuşi să treacă prea repede de Senat legea Educaţiei cu tot cu prevederea care permite elevilor minorităţilor naţionale să înveţe Istoria şi Geografia României în limba maternă. Amânarea în comisia de învăţământ a Senatului a luării unei decizii în privinţa acestei prevederi, l-a făcut să liderul UDMR, Marko Bela să critice ritmul lent în care este dezbătută noua lege a educaţiei la Senat şi să estimeze că în această manieră legea nu va fi adoptată în această sesiune parlamentară. După trei ore de discuţii pe două articole, senatorii din Comisia de învăţământ au amânat, marţi, luarea unei decizii în privinţa textului din Legea educaţiei naţionale care prevedea predarea Istoriei şi Geografiei României în limba minorităţilor. Cum era de aşteptat, controversele cele mai aprinse au fost iscate cele mai aprinse de textul care prevedea predarea Istoriei şi Geografiei României în limbile minorităţilor. Votul a fost amânat întrucât ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, senatorii PDL şi cei ai UDMR aveau opinii divergente faţă de reprezentanţii PNL şi PSD.

Senatorul PSD Ioan Mang a susţinut ca predarea Istoriei şi Geografiei României să se facă în limba română în şcolile cu predare în limbile materne ale minorităţilor, pentru a permite elevilor să înveţe mai uşor şi limba română.

În replică, Funeriu a căutat să explice reprezentanţilor Opoziţiei că posibilitatea ca elevii minorităţilor să poată învăţa în limba maternă a fost introdusă în lege pentru a asigura condiţiile optime pentru egalitatea de şanse.

"Vă rog să ne gândim doar din punctul de vedere al oportunităţilor şi şanselor pe care sistemul le acordă elevilor. Să nu transmitem copiilor multele frici ale trecutului. (...) Să nu transpunem o miză politică sau o miză cu tentă naţionalistă într-o lege", a atras atenţia ministrul de profil. Singura concesie pe care liberali ar lua-o în discuţie ar fi includerea în manulalele de Istorie şi Geografie a României a unui rezumat în limbile minorităţilor.

Amânarea votului pe acest articol a stârnit nemulţumirea liderului Uniunii, Marko Bela."Cu Legea educaţiei nu merg lucrurile foarte bine", a afirmat el, apreciind că sunt şanse foarte mici ca acest proiect de act normativ să fie adoptat de Senat în actuala sesiune parlamentară, dat fiind ritmul în care proiectul este dezbătut în Comisia pentru învăţământ.

În condiţiile în care acest document trebuia înaintat plenului până la 18 iunie, preşedintele UDMR i-a avertizat pe parlamentari că o întârziere de una sau două luni în adoptarea noii legi a educaţiei ar însemna de fapt o întârziere de un an.

Antena3.ro

×
Etichete: vot
x close