Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Statele Unite ale Europei, un vis imposibil

Alina Petrescu: Statele Unite ale Europei, un vis imposibil

1 minut de citit Publicat la 20:58 22 Iun 2008 Modificat la 20:58 22 Iun 2008
Alina Petrescu: Statele Unite ale Europei, un vis imposibil
Constituţia Europeană, orice nume i-ar da „părinţii” ei, este sortită eşecului. Săptămâna aceasta, liderii europeni s-au întâlnit la Bruxelles la unul dintre summiturile lor obişnuite. De această dată, preşedinţii şi premierii din UE încă îşi frecau obrazul după ce au primit din nou o palmă de la cetăţeni ai Europei. Cu doar o săptămână în urmă, irlandezii au respins tratatul de la Lisabona, documentul pe baza căruia trebuia să fie construită Europa ca mare putere mondială. O Europă cu o unică voce diplomatică (prin înfiinţarea postului de ministru de externe), o conducere politică reprezentantivă (un preşedinte al UE) şi o influenţă a membrilor mai bine calibrată.

Documentul de la Lisabona nu este prima încercare de a schimba cadrul politic în care funcţionează Uniunea. Tratatul constituţional a fost abandonat după ce a fost respins, tot prin referendum, de francezi şi olandezi. Motivaţiile votanţilor? Uniunea Europeană vrea să se implice prea mult în vieţile oamenilor, să aibă putere de decizie prea mare.

Pentru a treia oară, încercarea liderilor de la Bruxelles de a sublima alianţa, eminamente economică şi legislativă, în una politică, este zădărnicită de europeni. Tratatul nu poate intra în vigoare fără a fi ratificat de toate cele 27 de state membre. Or, prin răspunsul lor negativ, irlandezii au tras un semnal de alarmă important. Cum îl primesc politicienii? Cu deferenţă declarativă despre voinţa poporului irlandez, care „trebuie respectată”, şi apoi cu zâmbete superioare („O să vorbim noi cu irlandezii, să vedem ce aranjament legal putem găsi”, a fost reacţia ministrului francez pentru Europa).

Irlanda a fost singura ţară care a organizat referendum pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona. Restul statelor au preferat varianta sigură, a trecerii prin parlament. Au ştiut de ce. Ca de obicei, politicienii şi cetăţenii vorbesc limbi diferite.

Uniunea Europeană are limite pe care oamenii nu le vor depăşite. Limita pare a fi momentul în care clubul încearcă să se transforme în stat.

Alina Petrescu

×
TOP articole
x close