Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Încălzirea globală (a mâncării)

Alina Petrescu: Încălzirea globală (a mâncării)

1 minut de citit Publicat la 10:59 09 Iul 2008 Modificat la 10:59 09 Iul 2008
Alina Petrescu: Încălzirea globală (a mâncării)
Există o glumă (nu discutăm aici nici despre bunul ei gust nici despre conținutul de adevăr) pe care o fac mulți atunci când cineva aruncă la gunoi, de exemplu, o bucată de friptură. ?De ce-o arunci? Nu-ți dai seama câți somalezi puteai salva cu friptura aia??

În Marea Britanie, gluma a ajuns deja preocupare oficială, chiar dacă nu se spune nimic despre somalezi. Guvernul de la Londra a dat publicității un raport în care le explică britanicilor că este la fel de important să nu irosească mâncarea pe cât este să facă economie la energie. 4 milioane de tone de alimente sunt aruncate în fiecare an în regat. Drept consecință directă, fiecărei gospodării îi revine o pierdere anuală de 420 de lire sterline. Adică vreo 530 de euro.

Conținutul raportului este foarte interesant. În Marea Britanie s-au înregistrat, în ultimul an, printre cele mai mari scumpiri din întreaga Europă. Iar criza îi afectează în primul rând pe cei săraci. De ce? Cifrele spun așa: cele mai sărace gospodării din Marea Britanie cheltuiesc 15% din venituri pe mâncare, iar cele mai bogate, doar 7%. Persoanele cu venituri mici cumpără mai multe produse de bază, cum ar fi lapte, ouă sau pâine. Iar exact acestea sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult.

Zilele acestea, liderii G8 se întâlnesc în Japonia. Au trecute în meniu discuții despre alimentele și combustibilii din ce în ce mai scumpi. Vor discuta tocmai ei, șefi peste cele mai robuste economii din lume, despre cum pot fi controlate prețurile la pâine, lapte sau ouă. Culmea ironiei este că una dintre principalele cauze ale crizei actuale este cultivarea, pe suprafețe mult prea mari, a materiei prime folosite la fabricarea biocombustibililor. Resursă alternativă menită să contracareze cealaltă mare problemă a omenirii ... încălzirea globală.

În timp ce, din Japonia, liderii G8 se declară preocupați de amenințarea care planează asupra securității alimentare a lumii, în Marea Britanie ziarele publică deja ghiduri despre cum să arunci mai puțină mâncare (Guardian ). Să ne mai întrebăm de ce ne interesează toate astea pe noi? Despre scumpirile la alimente se vorbește deja de câteva luni. Despre soluții, nu prea. Dar ar fi cazul să începem să le căutăm. Pentru ca data viitoare când încălziți mai multă mâncare decât puteți mânca, să nu vă întrebe cineva dacă știți câți români puteați salva cu bucata de friptură aruncată la gunoi. Știu, pare absurd. Dar, în același timp, acum câțiva ani ni s-ar fi părut absurd să spunem că securitatea alimentară a lumii este amenințată.

Alina Petrescu

×
x close