Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Criteriul proximităţii

Alina Petrescu: Criteriul proximităţii

Alina Petrescu: Criteriul proximităţii
01 Iul 2008   •   10:16
?Un subiect local bun face cât două subiecte externe bune?. Este una dintre mostrele de pragmatism jurnalistic pe care le servea colegilor lui de redacție Arthur Christiansen, legendarul redactor-șef al Daily Express, imediat după cel de-al doilea război mondial. E, de fapt, o regulă a bunului-simț jurnalistic, pe care Christiansen a știut să o dezbrace de imobilism.

Numai că bunul-simț jurnalistic are granițe diferite. O demonstrează perfect un subiect care în ultimele zile e pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă. Sau măcar i se acordă spații largi în paginile interioare. Mai puțin la noi, unde cercul proximității are diametru foarte mic.

În Zimbabwe, Robert Mugabe a depus duminică jurământul pentru cel de-al șaselea mandat consecutiv. A câștigat cursa după ce a candidat de unul singur. Contracandidatul lui, Morgan Tsvangirai, s-a retras din cauza violențelor care au precedat scrutinul. În timpul campaniei, peste 80 de suporteri ai opoziției au fost uciși și mai bine de 200 de mii de oameni și-au părăsit casele, de teama intervenției forțelor loiale lui Mugabe.

Imediat după scrutinul pe care toți observatorii internaționali l-au descris ca fiind viciat, Mugabe a plecat la Sharm-el-Sheik, la summitul Uniunii Africane. Se întâlnește acolo cu lideri africani, mulți cel puțin la fel de speriați ca și el de ideea democrației. Niciunul nu va avea curajul să ridice piatra împotriva dictatorului. Deocamdată au schițat doar o declarație în care condamnă violențele dinaintea scrutinului, dar fără să-l critice direct pe Mugabe. Probabil nu vor schimba textul doar pentru că o lume întreagă o cere.

E povestea pe scurt a unor alegeri cu final așteptat și, până la urmă, a destinului tragic al unui popor care e prea departe ca să ne intereseze. Oare? Mai gândește-te o dată. Să fie important numai ce ne afectează perceptibil, direct? Nu cumva șansa deschiderii minții noastre stă în diversitate, curiozitate, pionierat? Criteriul proximității filtrează subiectele numai în ziare și la televiziuni. Pe internet, minune!, vecinătatea ta e o lume întreagă. O lume care trăiește și se schimbă ACUM. Și tot ACUM e și pe internet. Citește și despre cei care, cred eu sau cred alţii, sunt prea departe ca să te intereseze.

www.zimbabwesituation.com, www.lefigaro.fr, www.zimbabwesituation.com/news sunt posibile puncte de start.

Alina Petrescu

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close