Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Barac(k)a lui Hillary

Alina Petrescu: Barac(k)a lui Hillary

Alina Petrescu: Barac(k)a lui Hillary
25 Feb 2008   •   11:25

"Şi eu şi senatorul Obama vom scrie istoria, dar numai unul dintre noi este pregătit să fie comandant-şef, să administreze economia şi să-i învingă pe republicani", spunea recent Hillary Clinton. O femeie puternică, încrezătoare, care până acum o lună părea că are astrele, dar şi delegaţii democraţi, de partea ei. A pornit ca favorită în cursa internă pentru desemnarea candidatului democrat la Casa Albă şi avea toate şansele să zdrobească şi orice republican care şi-ar fi măsurat forţele cu ea la alegerile din noiembrie.

Totul s-a schimbat însă pe 5 februarie, când în peste 20 de state s-au organizat simultan alegeri preliminare. O zi supranumită Super Tuesday, care nu i-a adus deloc lui Hillary Clinton Super Victoria pe care conta. Rezultatul final a fost mai degrabă indecis, iar fosta primă doamnă se vede acum în postura de a-i ține trena contracandidatului său, Barack Obama.

În două săptămâni, politicianul de culoare a adunat deja 11 victorii consecutive și își construiește încet, dar sigur, un avans considerabil în fața rivalei sale. Iar dacă Hillary Clinton vrea să rămână în cursă, nu-și poate permite să piardă următoarele două scrutine preliminare.

Delegaţii democraţi din Texas şi Ohio îşi dau votul pe 4 martie. Mai e puţin până atunci, iar în tabăra Clinton lucrurile se precipită. Se caută strategii noi, se vânează greşeli din tactica folosită până acum și se cercetează punctele slabe ale contracandidatului.

Sunt voci care spun chiar că strategii doamnei Clinton au început să ceară idei de campanie de la susţinători care nu au nicio legătură cu stafful electoral. Celebrii spin doctors, să le spunem doctorii în imagine, nu-şi dau seama unde au greşit.

Un lucru este cert: Hillary Clinton şi echipa ei au început campania fiind siguri de rezultat. Şi au făcut greşeala iepurelui care e convins că nu are cum să-l întreacă broasca ţestoasă la o cursă de viteză. S-au pierdut în generalităţi, în timp ce senatorul Barack Obama şi-a construit sprijinul cărămidă cu cărămidă.

Hillary a fost întrecută şi la capitolul finanţe, unde ar fi trebuit să zbârnâie, mai ales că l-a avut alături de ea şi pe ?magnetul? Bill Clinton. Ei bine, Obama a zdrobit toate recordurile în materie: a adunat până acum peste 150 de milioane de dolari, iar revista TIME scrie că numai în ianuarie 2008 i-au intrat în vistierie vreo 36 de milioane. ?Ca să rămână competitivă?, doamna Clinton a fost nevoită să doneze propriei campanii 5 milioane de dolari din contul ei personal.

Spuneam că Barack Obama a construit cărămidă cu cărămidă, iar rezultatul de până acum este un mic palat. În timp ce lui Hillary, care se vedea deja intrând pe poarta Castelului Alb de la Washington, i-a ieşit deocamdată doar o baracă. Pe care înfrumuseţat-o, e drept, cu lacrimile din New Hampshire, care i-au și adus victoria în acest stat. Doamna de fier a Statelor Unite, Hillary Clinton, s-a arătat pentru prima oară vulnerabilă, ceea ce i-a câştigat multe voturi din partea electoratului feminin.

La rândul lui, Barack Obama joacă pe cartea rasială. ?Voi învinge pe cont propriu, atunci când voi avea şansa. Şi sper că voi avea această șansă? - ar putea să o spună și Obama, dar o spune de fapt unul dintre personajele din romanul lui Harriet Beecher Stowe, ?Coliba unchiului Tom?.

Obama poate deveni primul președinte afro-american (ca să fim politically correct până la capăt) din istoria Statelor Unite și el are grijă ca acest mesaj să se insinueze cumva în toate acțiunile lui. Ca o împăcare cu trecutul și o șansă pentru viitor. Pe prima pagină a site-ului său de campanie, barackobama.com, vedem fotografia familiei Obama, sub sloganul ?Schimbarea în care putem crede?.

Iar faptul că Obama concurează cu o altă potențială premieră istorică ? prima femeie preşedinte din istoria SUA ? nu e neapărat un dezavantaj pentru el. Americanii au avut timp să se obişnuiască cu ambiţiile politice ale lui Hillary încă de pe vremea proverbialului trabuc de la Casa Albă.

Alina Petrescu

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close