Politologul Alina Mungiu Pippidi a comentat scandalul dintre partidele pro-europene PSD, PNL, UDMR şi USR care nu se înțeleg la formarea unui guvern majoritar. Potrivit analizei sale, există un comportament auto distructiv unde USR poarta cea mai mare parte din vină. „Ciucu și Ghinea au fost la ani de zile parteneri de firmă și e o întâmplare că sunt două partide diferite. Ei sunt acolo nu ca să construiască și ca să strice, și poate că nu sunt așa de necoordonați cum par", a spus ea.
„Nu are nimeni de câștigat electoral din moment ce urmează niște alegeri prezidențiale la care sunt foarte slabe șanse, dacă forțele pro-europene nu au strategie coordonată vor câștiga aceste alegeri.
Deci ce se întâmplă acum este extraordinar de auto distructiv și după părerea mea vina principală totuși este USR, care între cele două tururi umbla Elena Lasconi după Marcel Ciolacu că îl va pune prim-ministru cu condiția să o susțină pe ea.
Deci PSD era un partid perfect acceptabil atunci, iar astăzi au ajuns să pună condiția să plece Iohannis până luni. Păi, dacă pleacă Iohannis până luni, cine mai desemnează pe orice fel de prim-ministru.
Dacă îţi pasă de țară, de bursă, cum poţi să pui asemenea condiții, cu ce ar contribui la stabilitatea României dacă pleacă Iohannis cu câteva săptămâni mai devreme?
Deci ei sunt cei care subminează și au subminat şi când stăteau la masa negocierilor și când au ieșit afară și au rămas.
Iar în ce-l privește pe domnul Ciucu, cel care se pare că i-a citat pe ei (n.r USR), trebuie înțeles că domnul Ciucu și domnul Ghinea au fost la ani de zile parteneri de firmă și e o întâmplare că ei sunt două partide diferite.
Dacă ne gândim puțin, ei sunt acolo nu ca să construiască și ca să strice, și poate că nu sunt așa de necoordonați cum par.
O să înțelegem... construcția este foarte dificilă, pentru că în interiorul acestei construcții sunt oameni care în mod sistematic urmăresc alte interese și nu un interes comun", a spus Alina Mungiu Pippidi Mungiu, la Antena 3 CNN.
Cum s-ar putea crea noul guvern
Întrebată dacă sunt şanse, având în vedere condițiile impuse de USR, să se formeze un guvern până la Crăciun ea a spus:
„USR, indiferent unde va fi, și înăuntru și în afară, se va purta ca și cum va fi în afară, adică în cel mai jalnic mod demagogic și populist. Ce ar trebui să facă Marcel Ciolacu însă este nu să se supere, să se ducă acasă pentru că asta e o chestie cu totul nerealistă.
Deci n-are decât să se gândească la modalități de a lupta cu acest lucru. Însă nici eu nu cred că este realist și clar vreun semn să pui prim-ministru pe cineva ca Marcel Ciolacu pentru această perioadă până la alegerile prezidențiale sau prim-ministru ca Ilie Bolojan", a mai spus ea.
Alina Mungiu Pippidi spune că guvernul are nevoie de un prim ministru tehnocrat
Referitor la cum a reacționat piaţa financiară după anunţul retragerii PSD de la negocieri, politologul a subliniat că trebuie să dăm un semnal acestor domenii.
„Deci, problema noastră numărul unu pentru care ne-am mobilizat în acest moment este că piețele financiare sunt foarte alarmate de ce se întâmplă la noi. Noi trebuie să dăm un semnal acestor piețe financiare.
Deci o majoritate care există în Parlament, formată din actorii politici responsabili, adică PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale, care este suficientă, trebuie să susțină, după părerea mea, un prim-ministru tehnocrat cunoscut de piețele financiare.
Există asemenea persoane în apropierea PSD, care a câștigat alegerile, de exemplu, pe Liviu Voinea, care este reprezentantul României la Banca Mondială și la FMI. Omul are postul asigurat din partea României, acolo să fie rugat să-și ia trei luni pauză.
Citeşte şi: PSD arată că nu dorește să se întoarcă la negocieri și acuză PNL și USR de ipocrizie şi iresponsabilitate
A fost ministrul bugetului, a fost în ECOFIN, deci și la Bruxelles și la Washington, toată lumea știe. E clar că nouă ne trebuie cineva care să facă această tranziție la Finanțe. Să spună lucrurile nepopulare, pe care politicienii nu vor să le spună, pentru că încă mai sunt alegeri. Mai avem un rând de prezidențiale și nu vrea nimeni să-și asume.
Să vină ca de obicei, ceea ce numim noi, guvernul care are grijă ca țara să ajungă până la alegeri, să se ocupe de două lucruri stabilitate financiară, în rest, toate programele se suspendă până în liniște, se face o coaliție care lucrează mai de mult timp la programe care lucrează și la un singur candidat sau la doi candidați pe dreapta și pe stânga. Deci două lucruri sunt importante stabilitate financiară și integritatea procesului electoral, să nu se mai repete frauda care a fost", a mai spus Alina Mungiu Pippidi, la Antena 3 CNN.