Antena 3 CNN Politică Alina Gorghiu, PNL: "Dacă această coaliție nu va face ce trebuie, vom avea de plătit imens"

Alina Gorghiu, PNL: "Dacă această coaliție nu va face ce trebuie, vom avea de plătit imens"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:50 02 Feb 2021 Modificat la 16:50 02 Feb 2021
o_1ethj18728q211otj72k46itvb.jpg

"Este foarte bine să ne luăm și după măsurile luate de alte țări europene. Vrem, nu vrem, suntem obligați să ne uităm și peste graniță să vedem care sunt deciziile luate și de ceilalți", a precizat Alina Gorghiu, oferind și câteva exemple de țări unde unitățile de învățămând s-au deschis.

"În Austria, începând cu 7 februarie, sub rezervă evoluției epidemiologice, învățământul primar și secudar vor reveni prin rotație la învățământul față în față. Același lucru se întâmplă și în Belgia, în format hibrid. Bulgaria, învățământ față în față din 4 ianuarie. Cehia, grădinițe deschise. Cipru… iar lista poate continua.

Sunt trei țări care au decis să păstreze învățământul în online: Danemarca, Portugalia și Germania, în anumite landuri. Dar cu mențiunea că se va deschide învățământul față în față, pe măsură analizei epidemiologice.

Că atare, concluzia mea, fără niciun fel de analiză politică, va spun că îmi doresc teribil să avem o redeschiderea a grădinițelor și a școlilor cât mai curând posibil, bineînțeles în condiții de siguranță."

Alina Gorghiu: Lumea care se uită la noi s-a plictisit de povești spuse în campanie care nu se mai concretizează

"Lumea care se uită la noi s-a plictisit de povești spuse în campanie care nu se mai concretizează. Dacă acest partidt, coaliție, nu va face ce trebuie, vom avea de plătit imens., ca și clasa politică.

Când ai câștigat în alegeri 24%, beneficiezi în Coaliție de atâtea posturi. Ca atare, este imposibil că fiind cu UDMR și USR-PLUS la masă negocierilor să iei tu toate pozițiile de prefect în România.

Rezultatul te-a împins către o bucățică mai mică în negociere. Sunt sigură că a fost o negociere dură și destul de complicată. Îmi pare rău pentru filialele care au pierdut această poziție de prefect." a spus Alina Gorghiu, făcând referire la colegul de partid Alin Tișe, care a avut o reacție vehementă după ce PNL a pierdut prefectura Cluj în favoarea UDMR.

Alin Tișe, după ce PNL Cluj a ratat funcția de prefect: „Mă încearcă o lehamite profundă”

Președintele Consiliului Județean Cluj a reacționat după ce liderii coaliţiei de guvernare au decis în ședința de, luni seară, că noul prefect al Clujului va fi numit de UDMR.

Noul prefect de Cluj va fi avocatul Tasnádi Szilárd, din partea UDMR. 

„Mă încearcă o lehamite profundă, nu mă surprinde ceea ce au decis, pentru că nu am nicio așteptare de la actuala conducere a Partidului Național Liberal. Deci, nu sunt surprins de nici o decizie pe care ei o iau. Aștept ca partidul să intre într-un proces de congres în acest an, pentru a se decide ce se întâmplă cu acest partid.

Se va merge în continuare pe acest sistem de luare a deciziilor și de impunere a lor, sau se va merge pe o altă echipă, pe o altă gândire a viitorul pentru următorii ani. Voința majorității va decide, și atunci fiecare dintre noi vom ști pe ce drum mergem din punct de vedere politic pe mai departe”, a declarat pentru zcj.ro, șeful județului Cluj.

Coaliţia de guvernare şi-a împărţit prefecţii, în miez de noapte. PNL pierde Capitala, prefectul va fi numit de PLUS. UDMR a luat lozul câştigător

După ore de negocieri dure, luni seara târziu, Coaliţia de guvernare a reuşit să-şi împartă prefecţii.

USR-PLUS a obţinut funcţia de prefect al Capitalei, iar UDMR a tras lozul câştigător în judeţele din Ardeal, spun surse din coaliţia de guvernare, citate de Antena 3. Covasna, Harghita, Satu Mare, Aradul şi Clujul vor fi conduse de prefecţi din partea UDMR. 

Liberalii au reuşit să păstreze Bihorul, ceea ce mai ridică puţin presiunea din teritoriu care devine apăsătoare pentru şeful partidului, Ludovic Orban. 

PNL, 23 de prefecţi

PNL va pierde, în total, 19 prefecţi, astfel că cinci vor merge la UDMR şi 14 la alianţa USR-PLUS. Liberalii deţin însă, în continuare, majoritatea judeţelor ţării, astfel că va avea 23 de prefecţi.

Sălajul merge la UDMR, judeţul din care provine Dacian Cioloş, iar Sibiul, de unde vine Dan Barna, vicepremier, va merge la PNL.

Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, citate de Antena 3, la aceste negocieri Ludovic Orban a ţinut foarte mult ca Bihorul şi Sibiul să meargă la PNL, ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că Bihorul a fost mărul discordiei în coaliţia de guvernare în ultimele săptămâni.

UDMR ia Clujul

UDMR pare că este partidul care câştigă cel mai mult în urma acestor negocieri, pentru că PNL pierde Clujul care va merge la maghiari.

Potrivit surselor Antena 3, Boc şi-a dorit ca în situaţia în care nu va mai avea prefect PNL, aceasta să nu fie numit de alianţa USR-PLUS, ci de UDMR, ceea ce s-a şi întâmplat.

Alte judeţe impotante pe care le-a câştigat PNL sunt Constanţa, Iaşi, iar USR-PLUS câştigă Bucureştiul, o miză foarte importantă. Asta înseamnă şi că Traian Berbeceanu are şanse destul de mici să mai rămână prefect de Bucureşti în urma acestor negocieri.

×
x close