Antena 3 CNN Politică Omul căruia președinți, premieri și miniștri i-au cerut sfatul, DEZVĂLUIRI ÎN EXCLUSIVITATE pentru antena3.ro

Omul căruia președinți, premieri și miniștri i-au cerut sfatul, DEZVĂLUIRI ÎN EXCLUSIVITATE pentru antena3.ro

11 minute de citit Publicat la 20:05 01 Oct 2017 Modificat la 20:05 01 Oct 2017
o_1brbk449dbof1g541ilt6int378.jpg

A fost ani de zile în anticamera Puterii. Considerat un apropiat al fostului premier Adrian Năstase, al cărui șef de cancelarie a fost pe vremea mandatului acestuia de premier, dar și una din eminențele cenușii ale PSD. Omul căruia președinți, premieri, miniștri i-au cerut sfatul, pentru ca mai apoi, după cum o recunoaște, prea puțini să i-l urmeze.

Pe sociologul Alin Teodorescu, șeful IMAS (Institutul de Marketing și Sondaje), l-am provocat la o partidă de pescuit, pe malul unei bălți din apropierea Bucureștiului, acolo unde, în bătăia vântului și acompaniați de un cor de rățuște gălăgioase, am discutat ceva mai relaxați despre ce altceva, decât despre politică.

Alin Teodorescu: Da, suntem la Dârvari, este foarte aproape de București, eu pescuiesc destul de des, îmi place foarte mult aici, pentru că e o atmosferă mai puțin organizată. Pescuiesc la feeder, care e o specialitate de pescuit, cu ce produc românii și în general nu stau mult, stau cinci-șase ore. Într-adevăr dimineața aceasta va fi stricată deoarece Dan Duca și echipa lui au năvălit pe balta Dârvari-pod și încearcă o ocupare prin forță.

R: Asta cu bălțile sau piețele ocupate e specialitatea altora. Ce fel de pește preferați, ce fel de pescar sunteți? Peștii mari și puțini sau peștii mici și mulți?

A.T.:În România, pescuitul recreativ este a treia modalitate dinamică de petrecere a timpului liber, după fotbal și alergări, sunt 3-400.000 de practicanți consecvenți. În România se practică mai mult pescuitul la plută, eu pescuiesc la feeder. Nu există niciun fel de sprijin de stat pentru pescuitul sportiv și, totuși, românii sunt campioni mondiali la pescuit la crap, sunt campioni mondiali la pescuit din barcă, iar acum două luni au fost vicecampioni mondiali la pescuit la feeder.

R: Aveți și povești pescărești, capturi-record?

A.T. N-am. N-am asemenea povești. Am vreo șapte-opt cupe câștigate în timp. Locul doi, locul trei, dar capturi...Nu, nu am asemenea povești, nu sunt campion de greutate sau de volum.

R: Ca să facem trecerea spre politică, cu ce politicieni mergeți la pescuit, cine mai e pescar?

A.T. La pescuit nu am ieșit cu niciun politician. Am fost cu colegi, cu prieteni, la IMAS avem o tradiție ca-n fiecare vară să mergem pe malul Dunării, cu corturile, uneori sunt 20 de corturi, alteori sunt șase corturi, dar... nu am fost cu politicieni.

R: L-am văzut pe domnul Dragnea la pescuit, cu fostul premier Grindeanu. Vi s-a părut o postură de pescar autentic?

A.T. O copie după o fotografie cu Vladimir Putin care prinde știuci și somoni în Siberia.

R: Despre fotografiile domnului Putin se spunea că erau regizate....

A.T.: Ale domnului Dragnea erau evident spontane (este ironic, n.red.). nu a fost niciun regizor.

R: Pentru că am făcut trecerea asta la domnul Dragnea, la PSD, a trecut aproape un an de guvernare PSD, cum vi se pare?

Cea mai proastă guvernare PSD din istoria sa

A.T.: Pe scurt, e cea mai proastă guvernare a PSD-ului din toată istoria post-decembristă, este clar că deși domină puterea executivă și puterea judecătorească (legislativă, nota bene), dar domnul Dragnea dorește și controlul asupra puterii judecătorești. Și a făcut mai multe încercări, și pe cale executivă, și pe cale legislativă, nu a reușit mare lucru, așa cum și-au dat seama oamenii încă din prima lună de guvernare, domnul Dragnea încearcă să evite o a doua condamnare, încearcă să modifice legile justiției și încearcă printr-o amnistie generală să-și anuleze efectul legal al primei condamnări. Deci este o luptă formidabilă, e foarte interesant ce se întâmplă, pentru că situația poate să se deterioreze. Deci este o luptă între politicieni care s-au îmbogățit din funcții publice și puterea judecătorească. Puterea judecătorească are ca sprijin în această luptă publicul și societatea civilă și o parte din mass-media.

R: Și sistemul...

A.T.: Nu știu ce înseamnă Sistemul...

R: Servicii secrete, oameni din DNA...

A.T.: Serviciile au fost reformate. SRI a fost adus printr-o decizie a CSAT-ului, care a fost ilegală a fostului președinte Traian Băsescu, a fost adus în echipe comune cu Ministerul Public, respectiv cu Parchetele. E o forțare a legii, nu prea găsești argumente legale pentru o asemenea acțiune. Acum un an aceste parteneriate între Ministerul Public și serviciile de informații s-au anulat și s-a revenit la legalitate.

Alin Teodorescu, interviu pentru antena3.ro: Ponta nu are nicio șansă să revină în prim-planul politicii. A fost ofițer-acoperit

R: Haideți să revenim la guvernare.

A.T.: Este o guvernare foarte proastă în care sunt două lupte paralele și care consumă foarte multe resurse umane, materiale, financiare și de timp. O luptă este cea a unei părți din clasa politică împotriva puterii judecătorești, pe toate căile, și cealaltă luptă este împotriva legilor economiei de piață. Ce face PSD este că a majorat foarte mult consumul, a majorat foarte mult veniturile, inclusiv veniturile pensionarilor, a redus foarte multe taxe, a redus veniturile bugetului de stat. România a avut două poziții: în 2009-2010 a trecut pe sistemul european, a tăiat salarii, a tăiat cât a putut, cu o creștere în paralel a corupției la nivelul statului și a clasei politice ...

R: Epoca Boc-Băsescu ...

A.T.: Da. Și acum din 2016-2017 când s-a trecut la extrema cealaltă, în sistemul american, în care se pompează resurse pe care nu le ai, le împrumutăm, se tipăresc bani, se reduc veniturile statului și se încearcă stimularea activității economice și creșterea calității vieții prin împrumuturi. România a ajuns în momentul de față la circa 60 de miliarde de euro împrumuturi de stat, împrumuturi publice, ceea ce înseamnă aproximativ un buget pe an. Începe să devină grav.

R: Ați fost ani de zile acolo, în acest partid, de câțiva ani vorbiți în termeni foarte duri la adresa acestui partid, la adresa foștilor dumneavoastră colegi.

A.T.: Fac o corecție, nu la adresa partidului, la adresa ultimelor trei conduceri: ultima fază a mandatului lui Geoană, întregul mandat al lui Victor Ponta și acest mandat al lui Liviu Dragnea.

PSD a devenit un partid de dreapta

R: Ce fel de partid mai e atunci PSD acum?

A.T.: PSD e un partid de dreapta, care poate genera și dreapta extremă, respectiv tendințe dictatoriale. În centru-stânga au rămas liberalii, care nu se regăsesc deloc în poziția respectivă. Astfel se generează o dublă confuzie: membrii PSD, și asta știm sigur din cercetări, nu se regăsesc în actuala conducere, nu înțeleg ce se întâmplă. Iar votanții liberali se duc încet către PSD, care este mai de dreapta decât liberalii.

R: Și totuși PSD condus de actuala conducere a scos un scor uriaș, totuși poate se regăsesc...

A.T.: Actul de a vota este un act de loialitate față de organizație, nu poți să votezi contra opiniei tale din momentul respectiv, să nu fii de acord cu conducerea, dar să te duci să votezi cu partidul, exact cum un suporter nu e de acord cu antrenorul, dar se duce la fiecare meci pe stadion.

R: Chiar și atunci când echipa câștigă trofeu după trofeu...

A.T.: Da, numai că de opt luni de zile se merge după o expresie populară din șanț în gard și din gard în șanț. Se merge fără direcție.

Președinții PSD: Iliescu a asigurat tranziția, Năstase a fost reprezentantul universitarilor, Geoană, al diplomaților

R: Ați lucrat cu Ion Iliescu, pe Adrian Năstase, cu Mircea Geoană, cu Victor Ponta și cu Liviu Dragnea.

A.T.: Nu am lucrat prea mult cu domnul Dragnea și cu domnul Iliescu...

R: Dintre toți care vi s-a părut cel mai bun președinte pentru PDSR, PSD?

A.T.: Trebuie să-i înțelegem. Fiecare a fost bun și fiecare a fost rău în felul lui, dar trebuie să îi înțelegem. Ion Iliescu a asigurat tranziția. De la un sistem ultracentralizat, inuman, în care austeritatea și restricțiile erau la putere. El este reprezentantul nomenclaturii comuniste, socialiste, care a reușit să se salveze printr-un act de tranziție și a făcut o figură și ca președinte de partid și ca președinte de partid din ce în ce mai bună. Adrian Năstase este reprezentantul elitei universitare de stânga din România. Dacă te uiți la ce a făcut și cum s-a comportat vezi toate caracteristicile bune ale lumii universitare din România. A fost un președinte de personal și de dur ca și Ion Iliescu în partid, dar asta e tradiția lor. Ponta este reprezentantul noii generații de juriști, asistați de serviciile de informații. A fost un președinte care a început foarte bine mandatul, cu formarea USL și cu parteneriatul cu Crin Antonescu și a terminat foarte prost. Foarte prost.

Mircea Geoană a fost reprezentantul elitei funcționarilor cu bunele și cu relele Ministerului de Externe. Multe vorbe, puține fapte.Iar Liviu Dragnea este reprezentantul acelei părți din nomenclatura post-revoluționară care s-a îmbogățit enorm din funcții publice. A fost, Liviu Dragnea este un președinte în linia președinților puternici ai PSD, dar a dus puterea acolo unde nu a mai fost niciodată: nu mai există activitate militantă, organizațiile locale sunt trecute în amorțire, Consiliul Național și departamentele care asigurau materialele necesare guvernării sau opoziției nu mai există, nu mai sunt funcționale.

Ce a făcut bun guvernarea PSD

R: Spuneți-mi totuși câteva lucruri bune pe care le-au făcut guvernele PSD de când au revenit la putere, în decembrie 2016.

A.T.: A tăiat foarte multe taxe și impozite care birocratizaseră procesul, a mărit pensile, dar nu s-a asigurat că are resursele necesare să acopere deficitul. A mărit retribuția personalului din administrația locală fără să reducă totuși numărul lor. A propus-o pe Gabi Firea ca și candidat la Primăria Bucureștiului, prima încercare apparent riscantă să mergi cu o femeie la Primăria Capitalei după situația pe care a avut-o PSD în București, cu Sorin Oprescu. Și a câștigat. Dar asta era înainte de alegeri.

R: Și acum are un nou premier, cât de bine îl cunoașteți pe domnul Tudose, cât de pregătit credeți că este?

A.T.: Pălăria e prea mare pentru domnul Tudose. Deocamdată nu reușește să facă față problemelor reale, ați văzut ce s-a întâmplat cu retribuția din sistemul Apărării, sunt destul de multe problem în sistemul de sănătate publică, corupția la nivelul administrației publice centrale nu s-a redus cu nimic. Sunt câteva procese economice, politice și administrative care ar trebui demarcate, dar deocamdată nu se vede nimic.

R: Dar ce vi se pare că mișcă totuși, pentru că pe baltă chiar nu mișcă nimic...

A.T. Păi nu mișcă nimic pentru că sunt prea multe camere. S-au speriat și plăticile. Au plecat și ditai rățoaiele. Ce e bun în actualul PSD ? Succesiunea a fost ușoară între Grindeanu și Tudose. În PSD sunt oameni care cunosc foarte bine procesul politic și administrativ, știu foarte bine cum să facă o tranziție, știu să facă un program de guvernare, cum să-l treacă prin vot, cum să stabilească o modalitate de lucru între Președinție și Guvern, sunt oameni care știu să guverneze.

R: Dați-mi două trei nume din Guvern care v-au atras atenția!

A.T.: Nu am exemple. Nivelul actual este foarte coborât. În epoca domnului Dragnea miniștrii nu au nici cea mai mică libertate de mișcare – sunt pur și simplu executanții unei partituri. Am mai trăit așa ceva și s-a terminat rău. Am lucrat cu câțiva miniștri din acest guvern, pe diferite planuri, chiar și anul acesta, am avut pur și simplu impresia că decizia nu este la ei. Te ascultă, îți preiau materialul, înțeleg problema și îți spun: lăsați-mă o săptămână ca să mă consult. Și nu se întâmplă nimic. Sunt foarte multe
lucruri care ar trebui să se întâmple pe piața muncii, în sistemul ANAF, în administrarea teritoriului. E o listă imensă de probleme sociale-economice-administrative- politice de rezolvat.

PSD stă bine în sondaje, PNL a ajuns la stânga

R: Dar asta nu se vede în sondaje, procentele PSD sunt mari, la peste 40%.

A.T.: Da, intenția de vot este de 40% pentru că nu au concurență. S-au dus către dreapta, au dislocat liberalii către stânga, liberalii nu se simt bine acolo, publicul lor nu e acolo, iar PSD nu are concurență.

R: Deci dead fish, cum spun englezii.

A.T.: Da. Deocamdată. Ați văzut USR-ul, care a fost o speranță pentru că în București reușiseră să devină al doilea partid, dar când au ieșit la national, nu au reușit să facă nimic. PMP-ul lui Băsescu….trist. Acest om a avut o alianță de 40% în spate. Și a făcut un partid de 5%.

R: Bate vântul, bate briza pe lac, dar nu bate deloc în Opoziție...

A.T.: Situația din momentul de față poate evolua într-o direcție greșită, cu apariția unor partide extremiste, anti-europene, poate și anti-NATO. În Turcia de unde au apărut? Din nimic. Acum câțiva ani, noi eram între Ucraina și Turcia, nu sunt puteri economice foarte mari, dar ambele ar fi ajuns în situația să ne scoată pe noi din situația de țară de frontieră NATO și UE, ceea ce e o mare responsabilitate. Și în România se poate ajunge ca în Turcia sau în Ucraina, e starea asta în care un partid s-a mutat la dreapta și domină viața politică și un alt partid este mutat de nevoie la stânga, este starea prin care pot apărea mesaje extremiste,
naționaliste dure, dar se poate întâmpla și varianta optimistă, să avem noroc și să mergem bine.

Klaus Iohannis câștigă al doilea mandat dacă nu apar surprize

R: Klaus Iohannis, cum vi se pare mandatul său?

A.T.: Da, un președinte netabloid, care a venit în funcție pentru că lumea pur și simplu nu l-a vrut pe Victor Ponta, care de fapt nu avea ce să caute în acea postură. Iohannis e un președinte care nu face prea mult zgomot, dar la jumătatea lunii ianuarie, a avut într-adevăr o acțiune extraordinară, când s-a dus la Guvern și i-a avertizat că proiectul pentru OUG 13 nu este în regulă și va crea probleme. A fost informat că se întâmplă și s-a dus peste ei. Avea dreptul constitutional, ne-a avertizat că se întâmplă ceva. Dacă nu va avea un contracandidat solid, în 2019 câștigă. Am crezut că Gabi Firea poate să-I fie un contracandidat puternic, dar dânsa a adoptat la Primăria Capitalei un sistem de management politic care a scos-o definitiv din cărți.

R: Și PSD pierde, din nou, alegerile prezidențiale?

A.T.: E pe cale să le piardă cu succes, dar până în 2019 mai e timp.

R: Dacă vă văd atât încă de încrâncenat pe malul apei, atât de prins de politică, nu vă tentează să reveniți, să lăsați undița la o parte? PSD e un capitol închis?

A.T.: Niciodată să nu spui niciodată. Că nu te poți ține de cuvânt. Acum mă lăsați în pace, să pescuiesc?

 

×
x close