Antena 3 CNN Politică Alexandru Muraru spune că are dovada că AUR face propagandă pentru Rusia în Republica Moldova

Alexandru Muraru spune că are dovada că AUR face propagandă pentru Rusia în Republica Moldova

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 22:04 04 Noi 2024 Modificat la 22:06 04 Noi 2024
alexandru muraru pnl agepres
Alexandru Muraru, deputat PNL Iaşi. Sursa foto: Agerpres

Liderul PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a lansat acuzații grave la adresa AUR, afirmând că mai mulți membri ai acestui partid din Republica Moldova au sprijinit candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, la alegerile prezidențiale. Potrivit lui Muraru, aceste acțiuni demonstrează că „AUR servește interese străine României și Moldovei", susținând un politician perceput ca pro-rus. El subliniază că aceste activități sunt „o amenințare directă la adresa valorilor democratice și a viitorului european al Moldovei" și avertizează că sprijinul AUR pentru candidați controversați ar putea expune România la riscuri mai mari în raport cu Uniunea Europeană și NATO.

„Dovadă: Membru AUR care face propagandă pentru Rusia în Rep. Moldova 

În Republica Moldova, lupta pentru democrație și viitorul european se desfășoară zilnic, iar amenințările nu vin doar din exterior, ci și din interior. AUR, un partid populist cu agendă dubioasă, dovedește din nou că servește interese străine României și Moldovei.

În campania de la prezidențiale din Basarabia, membri ai AUR, printre care și fostul rector al Universității de Educație Fizică și Sport din Republica Moldova, acum membru activ al acestui partid, au îndemnat public să se voteze pentru Alexandr Stoianoglo – un personaj pro-rus, marioneta perfectă a Kremlinului și a lui Putin", a scris Alexandru Muraru pe Facebook alături de o imagine cu membrul AUR pe care îl acuză de propaganda rusă.

În acest context, deputatul PNL subliniază că aceste activități sunt o amenințare directă la adresa valorilor democratice și a viitorului european al Moldovei și avertizează că sprijinul AUR pentru candidați controversați ar putea expune România la riscuri mai mari în raport cu Uniunea Europeană și NATO.

„Încă o dovadă cum AUR, care pretinde că apără valorile naționale, susține, de fapt, candidații care amenință direct cursul european și viitorul democratic al Moldovei. Asemenea acțiuni sunt un afront la adresa tuturor celor care cred în libertate, democrație și apartenența la familia europeană.

Este cu atât mai grav jocul lui Marcel Ciolacu și al PSD de a-l duce în turul 2 pe George Simion, transformând astfel România o țară expusă riscului și mai mare de a se îndepărtat de Uniunea Europeană și NATO.

Moldova și România merită mai mult decât să fie jucate pe degete de paiațe ale intereselor rusești. Nu trebuie să lăsăm astfel de jocuri să ne submineze valorile și viitorul comun", a conchis Muraru pe Facebook.

Partidul care l-a susținut pe Stoianoglo nu recunoaște rezultatele alegerilor din Moldova. ”Maia Sandu a devenit președinta diasporei”

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care l-a susţinut pe Alexandr Stoianoglo în alegerile prezidenţiale pierdute duminică în faţa preşedintei Maia Sandu, o consideră pe aceasta din urmă o „preşedintă nelegitimă", întrucât şi-a câştigat noul mandat cu ajutorul voturilor din diaspora pe care acest partid nu le recunoaşte, potrivit unui comunicat emis luni de socialişti, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut.

Formaţiunea care l-a sprijinit pe opozantul Stoianoglo reclamă că, din cele 228 de secţii de votare deschise în străinătate, în Rusia au fost deschise numai două secţii, ambele la Moscova, deşi sute de mii de cetăţeni moldoveni trăiesc în Federaţia Rusă. Cele mai multe secţii de votare au fost deschise în Italia, respectiv 60.

„Alegerile prezidenţiale recente, în special votul în regiunea transnistreană şi la secţiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă şi democratică a voinţei poporului. Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secţiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitaţie electorală în ziua tăcerii şi în ziua alegerilor, şi alte nereguli în mai multe ţări", se arată în comunicatul emis de PSRM.

Potrivit acestui partid, întrucât la votul intern Alexandr Stoianoglo a obţinut peste 51% din voturi, acesta "a obţinut adevărata victorie" şi "majoritatea cetăţenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări".

Prin urmare, continuă PSRM, Maia Sandu a devenit „preşedinta diasporei", iar acest partid nu recunoaşte votul de la secţiile din străinătate.

„Maia Sandu este un preşedinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii şi susţinătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat şi jefuit", afirmă partidul care l-a sprijinit pe candidatul Stoianoglo.

Totuşi, acesta speră că "locuitorii Moldovei vor lua o decizie definitivă" la viitoarele alegeri parlamentare, ce se vor desfăşura anul viitor.

Conform rezultatelor finale, Maia Sandu a câştigat al doilea tur prezidenţial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obţinut 44,67%.

În diaspora au votat peste 300.000 de alegători. La secţiile de votare din străinătate Maia Sandu a obţinut 82.83%, în timp ce Alexandr Stoianoglo are un uşor avantaj la votul intern, unde a obţinut 51,33%.

×
x close