Antena 3 CNN Politică Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc în cel mult şase luni după starea de alertă

Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc în cel mult şase luni după starea de alertă

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 16:05 13 Mai 2020 Modificat la 16:05 13 Mai 2020
o_1e86hlg2m17gcjms44a1kjh1upgb.jpg
Sursa foto: Hepta

UPDATE 16.05 - Parlamentul a decis miercuri că ne putem alege primarul în cel mult şase luni de la expirarea stării de alertă, astfel că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite până după Anul Nou.

Liberalii sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în comisia juridică.

"Am sperat că va fi adoptat măcar în forma în care Senatul a înţeles să aprobe acastă ordonanţă de urgenţă. Din nefericire, ieri, în comisia juridică au intervenit cu o serie de amendamente care din punctul nostru de vedere nu pot fi acceptate", consideră Gabriel Andronache, PNL.

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache spune că este normal ca Parlamentul să decidă data alegerilor şi îi invită pe liberali să sesizeze legea la Curtea Constituţională: „De ce vă deranjează pe dumneavoastră faptul că Parlamentul va stabili data alegerilor? (...) Dacă vreţi să atacaţi la Curte puteţi ataca, ca de obicei, la Curte, propria ordonanţă pe care a dat-o Guvernul şi noi rămânem la părerea că Parlamentul trebuie să decidă data alegerilor”.

Proiectul a fost adoptat decizional de Camera Deputaţilor şi urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

PNL are posibilitatea să sesizeze CCR în privinţa proiectului adoptat de Parlament.

UPDATE 11.04 - Românii ar putea veni la vot pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali la şase luni de la încetarea stării de urgenţă. Aşa vor guvernanţii, dar opoziţa are alte planuri.

Guvernul vrea alegeri în septembrie.

"Se dorea, dacă nu vor fi probleme cu pandemia, să se facă alegerile la sfârşitul lui septembrie. Acum, PSD vrea să schimbe data, să ducă alegerile când vor ei", a spus vicepreşedintele PNL, Virgul Guran, miercuri, la Antena 3.

La rândul său, Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, militează pentru o dată mai târzie, dată fiind situaţia generată de criza de coronavirus.

"Ca să ai alegeri corespunzătoare, ele trebuie pregătite corespunzător, cu precampanie, campanie, apoi să te asiguri că vine toată lumea la vot.

În stare de urgenţă sau de alertă, e evident că anumite drepturi sunt restrânse, nu poţi călători, de exemplu, nu poţi părăsi localitatea. E bine să avem şase luni după terminarea stării de urgenţă", a replicat Lucian Romaşcanu, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

UPDATE 10.40 - A fost scandal miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, în discuţia privind stabilirea datei alegerilor locale.

Discuţia aprinsă a fost între cei de la putere şi cei de la opoziţie.

Cei de la USR spuneau că se aşteaptă ca în perioada următoare, proiectul privind prelungirea mandatelor aleşilor locali să fie contestat la CCR, pentru că la comisia juridică s-a făcut o modificare propusă de PSD care priveşte faptul că Parlamentul este cel care stabileşte data alegerilor locale şi se poate face acest lucru în termen de şase luni de la expirarea stării de urgenţă sau de alertă.

Şi un membru PNL spunea că proiectul e neclar, pentru că ei nu ştiu dacă e vorba de şase luni de la expirarea stării de urgenţă, dar şi de alertă.

De aceea, parlamentarii spun că se aşteaptă la o sesizare la CCR, pentru că Curtea poate stabili acest aspect.

Între timp, parlamentarii PSD spun că ei nu văd niciun fel de nelămurire şi Parlamentul stabileşte data alegerilor, în timp de Guvernul şi Autoritatea Electorală Permanentă se ocupă de calendarul pentru organizarea alegerilor locale.

Votul final va fi în aproximativ două ore.

----------------------------

Ştirea iniţială 10.13

Proiectul privind mandatele aleşilor locali care ar fi trebuit prelungit cu şase luni va fi rediscutat miercuri în Camera Deputaţilor, după ce proiectul a fost modificat în Comisia juridică.

Iniţial, în proiect se arăta că alegerile locale ar trebui să aibă loc la cel mult şase luni după ce se încheie starea de urgenţă, iar ulterior a fost modificat şi se spune că alegerile locale ar trebui să se desfăşoare în cel mult şase luni de la încheierea stării de urgenţă, dar şi de alertă.

Astfel, şi mandatele aleşilor locali au fost prelungite, pentru că alegerile ar fi trebuit să aibă loc în mai sau iunie, cel târziu.

Din cauza pandemiei de coronavirus acest lucru nu a mai fost posibil.

Dacă alegerilor locale se amână până anul viitor, acest lucru înseamnă un câştig al aleşilor locali cu mai mult de şase luni, deşi se arată în legislaţia din România că mandatele primarilor pot fi prelungite în perioada stării de urgenţă.

Proiectul va fi votat astăzi în Camera Deputaţilor, fiind şi forul decizional.

România va intra, pe 15 mai, în stare de alertă

"Starea de urgenţă nu va fi prelungită. În acest fel, data de 14 mai va fi ultima zi în care mai avem stare de urgenţă în România.

Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă (...) ne vom putea mişca în interiorul localităţii unde avem treabă, dar fără exagerări. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu vom mai fi obligaţi să declarăm unde mergem", a declarat şeful statului.

Starea de urgenţă a fost instituită pe întreg teritoriul ţării pe 16 martie şi a fost prelungită de preşedintele Iohannis, ulterior, până pe 14 mai, inclusiv.

×
x close