Antena 3 CNN Politică Alegerile la CCR trenează: Boc, diligenţe pe lângă senatorii PDL, iar deputaţii contestă votul pentru Dorneanu

Alegerile la CCR trenează: Boc, diligenţe pe lângă senatorii PDL, iar deputaţii contestă votul pentru Dorneanu

Alegerile la CCR trenează: Boc, diligenţe pe lângă senatorii PDL, iar deputaţii contestă votul pentru Dorneanu
14 Iun 2010   •   17:06

Opoziţia este la un pas de a pune mâna pe ambele funcţii, pe fondul unor tensiuni şi neînţelegri în rândul parlamentarilor Puterii, dar şi între parlamentari PDL şi conducerea partidului, accentuate şi de efectele electorale ale măsurilor de austeritate propuse de Guvernul Boc. Opoziţia ar putea instala luni în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale pe liberalul Teodor Meleşcanu, ca persoană desemnată de către Senat. La această oră, senatorii s-au întrunit, luni, pentru a alege un judecător al Curţii Constituţionale, candidaţii pentru această funcţie fiind Teodor Meleşcanu, din partea grupului PNL şi Antoanella Motoc, propusă de grupul PDL. Şedinţa se anunţă una cu scandal dat find faptul că de două săptămâni, PDL împiedică alagerea în condiţiile în care atât reprezentanţi ai UDMR, cât şi ai UNPR ar vota pentru Meleşcanu aşa cum omologii lor de la Cameră au făcut în favoarea candidatului social-democrat, Valer Dorneanu. La nivelul celeilalte camere legislative, democrat-liberalii au anunţat că vor contesta ca nevalid votul dat în beneficiul lui Dorneanu şi că vor cerereluarea votului.

În 2 iunie, plenul Senatulului a decis cu 56 de voturi "pentru", opt abţineri şi 50 de voturi "împotrivă", să respingă ordinea de zi a şedinţei care includea, la primul punct, alegerea unui judecător la Curtea Constituţională.

Raportul întocmit de Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil, cu 5 voturi "pentru" şi trei abţineri, candidatului propus de grupul PNL, Teodor Meleşcanu, în timp ce Antoanella Motoc, propusă de PDL, nu a obţinut nici un vot favorabil. Luni, 14 iunie, liderul PSD, Victor Ponta a anunţat că parlamentarii social-democraţi vor susţine candidatura lui Meleşcanu.

La Cameră, grupul parlamentar al PDL va solicita, luni, în plen, reluarea votului pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, a anunţat deputatul democrat-liberal Sever Voinescu.

Voinescu a precizat că acest subiect nu a fost discutat în şedinţa Biroului Permanent al Camerei deoarece plenul este cel care decide în disputa legată de numirea unui judecător la Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor s-a exprimat prin vot, în urmă cu două săptămâni, asupra candidaţilor din partea PSD - Valer Dorneanu şi din partea PDL - Ştefan Minea, Dorneanu obţinând 163 de voturi, iar Minea 123 de voturi.

Reprezentanţii PSD şi cei al PDL au dispute asupra rezultatului votului, PSD considerând că Valer Dorneanu trebuie numit judecător al Curţii Constituţionale deoarece a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în timp ce PDL consideră că Dorneanu trebuia să obţină 168 de voturi, adică majoritatea voturilor din totalul deputaţilor.

Disputele pe această temă au continuat şi în declaraţiile critice ale lui Victor Ponta şi ale Robertei Anastase, ultima fiind ameninţată de PSD cu iniţierea procedurii de suspendare temporară din funcţie pentru încălcări repetate ale Regulamentului.

×
Subiecte în articol: alegeri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close