Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Sondaj: Mircea Geoană și Marcel Ciolacu se bat pentru turul doi al prezidențialelor. Pe ce loc se află Ciucă

Sondaj: Mircea Geoană și Marcel Ciolacu se bat pentru turul doi al prezidențialelor. Pe ce loc se află Ciucă

mircea geoana marcel ciolacu nicolae ciuca
Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursă colaj foto: Antena 3 (stânga), gov.ro (mijloc), Hepta (dreapta).
de A.S.    |    19 Sep 2024   •   14:29

Un sondaj INSCOP realizat între 11 și 16 septembrie, la cererea ILD, indică faptul că Mircea Geoană se situează pe primul loc în preferințele de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi. Geoană ar câștiga un eventual tur doi cu Ciolacu, obținând 47,8%, față de 34,2% pentru actualul premier. Într-o confruntare între Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, liderul PNL ar obține 37%, în timp ce Lasconi ar primi 36,7%. Dacă turul doi ar fi între Geoană și Ciucă, Geoană ar câștiga cu 50,1%, iar Ciucă ar obține 27,9%.

Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research în septembrie 2024, la solicitarea Institutului pentru Libertate și Democrație, Mircea Geoană se află pe primul loc în intențiile de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă "sigur nu" și 10 "sigur da" în privința participării la vot, 9,1% dintre români au ales 1, 0,6% au optat pentru 2, 0,9% pentru 3, iar 0,3% au indicat 4. Aproximativ 5,1% au ales 5, 2,7% au ales 6, iar 3,4% au optat pentru 7. Un procent de 4,3% au indicat 8, 3,9% au ales 9, iar 69% dintre respondenți au optat pentru 10, semn că sunt hotărâți să meargă la vot.

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale – Turul I

Dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat, indiferent dacă declară că vor merge sau nu sigur la vot (87,4% din totalul eșantionului, cu o marjă de eroare de 3,16%), 21,4% ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS România), iar 12% pentru George Simion (AUR). Nicolae Ciucă (PNL) ar primi 7,1% din voturi, Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar obține 1,9%, iar Ana Birchall (independent) 0,7%. Alți 0,4% ar vota pentru un alt candidat.

Dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat și declară că vor merge sigur la vot (61,8% din totalul eșantionului, cu o marjă de eroare de 3,76%), 20,8% ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS România) și 12,4% pentru George Simion (AUR). Nicolae Ciucă (PNL) ar primi 5,6% din voturi, Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, Kelemen Hunor (UDMR) 3,6%, Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) 0,9%. Un alt candidat ar fi ales de 1,2% dintre alegători.

Intenția de vot în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană

Conform sondajului, dacă în turul al II-lea s-ar confrunta Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți ar opta pentru fostul Secretar General Adjunct al NATO, în timp ce 34,2% l-ar susține pe actualul premier. În plus, 1,8% dintre participanți nu s-au decis, 13,9% ar alege să nu voteze, iar 2,2% nu au răspuns. Dintre cei care și-au exprimat o preferință, 58,3% l-ar vota pe Mircea Geoană, iar 41,7% pe Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi

În scenariul unui tur al II-lea între Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 37% dintre respondenți ar vota pentru liderul PNL, iar 36,7% pentru lidera USR. Aproximativ 1% nu sunt hotărâți, 22,3% ar alege să nu voteze, iar 3% nu au oferit un răspuns. Dintre cei care și-au exprimat opțiunea, 50,2% l-ar susține pe Nicolae Ciucă, în timp ce 49,8% ar vota pentru Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă

Dacă finala prezidențială ar fi între Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe Geoană, fostul Secretar General Adjunct al NATO, în timp ce 27,9% l-ar susține pe Nicolae Ciucă. Aproximativ 1,3% dintre respondenți nu s-au decis, 18,4% ar refuza să voteze, iar 2,2% nu au răspuns. Dintre cei care și-au exprimat o preferință, 64,2% ar opta pentru Mircea Geoană, iar 35,8% pentru Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă finala alegerilor prezidențiale ar fi între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români ar opta pentru actualul premier, iar 36,8% pentru lidera USR. Aproximativ 0,7% dintre respondenți sunt indeciși, 16,6% ar refuza să voteze, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. Dintre cei care și-au exprimat clar o opțiune, 54,2% ar alege să-l susțină pe Marcel Ciolacu, în timp ce 45,8% ar vota pentru Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Într-un scenariu în care finala ar fi între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 46,9% dintre respondenți ar vota pentru fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pentru lidera USR. Aproximativ 1,6% sunt indeciși, 19,4% nu ar participa la vot, iar 2,9% nu au oferit un răspuns. Dintre cei care și-au exprimat opțiunea, 61,7% l-ar sprijini pe Mircea Geoană, în timp ce 38,3% ar vota pentru Elena Lasconi.

Remus Ştefureac, director INSCOP Research, afirmă că, „după confirmarea oficială a candidaturilor de către principalii competitori, sondajul INSCOP Research prezintă prima fotografie care măsoară intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale în condiţii de campanie electorală, urmând ca în săptămânile următoare să observăm şi tendinţele”.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate şi Democraţie. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024.

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

×
Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Vezi toate știrile din Alegeri prezidenţiale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close