Antena 3 CNN Politică Sondaj Inscop. Scenarii pentru turul 2 la prezidențiale: Mircea Geoană, singurul cu șanse să îl învingă pe Marcel Ciolacu

Sondaj Inscop. Scenarii pentru turul 2 la prezidențiale: Mircea Geoană, singurul cu șanse să îl învingă pe Marcel Ciolacu

marcel ciolacu candidat psd şi mircea geaoana candidat independent la alegeri prezidentiale
Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană candidați la alegerile prezidențiale 2024. Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    24 Oct 2024   •   21:18

În emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN a fost prezentat, joi, un sondaj Inscop la comanda cotidianului Libertatea care arată intenția la vot a românilor la alegerile prezidențiale. Potrivit scenariilor pentru turul 2, Mircea Geoană ar fi singurul candidat cu șanse să îl învingă pe Marcel Ciolacu.

Întrebați dacă duminica viitoare ar avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, dumneavoastră pe cine aţi vota?

  • 25,8% dintre respondenți l-au indicat pe Marcel Ciolacu, candidatul PSD
  • 20,4% au spus că l-ar vota pe George Simion, candidatul AUR
  • 19,2%  l-ar alege pe Mircea Geoană, candidat independent
  • 14% ar vota cu Elena Lasconi, candidatul USR
  • 7,8% l-ar alege pe Nicolae Ciucă, candidatul PNL 

Pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 5.1% dintre alegători, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3.8%, pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – 1.9%, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) – 1.9%. Ana Birchall (independent) ar obține 0.9%. 0.4% spun că ar vota alt candidat.

72% dintre respondeţi declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opțiune concretă, adică aleg un candidat din listă în turul 1 al alegerilor prezidențiale, determină o estimare de prezență în turul 1 al alegerilor prezidențiale de 58.6%.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale 2024 – Scenarii turul al II-lea

Marcel Ciolacu vs. George Simion

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 56% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 44% pe liderul AUR.

Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 55.6% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 44.4% pe actualul premier.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 53% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 47% pe lidera USR.

Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 63.1% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe actualul premier, iar 36.9% pe liderul PNL.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024.

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

×
Parteneri
x close