Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Sociolog, despre candidații la alegerile prezidențiale din 2024: Dacă Ciucă își câștigă partidul, e în turul doi. Favoritul este Geoană

Sociolog, despre candidații la alegerile prezidențiale din 2024: Dacă Ciucă își câștigă partidul, e în turul doi. Favoritul este Geoană

candidati alegeri prezidentiale 2024
Sociologul spune despre Nicolae Ciucă că este „singurul cu potențial de creștere”, dar până în acest moment, el „nu a reușit să demonstreze că e liberal”. Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN
de Andreea Ştefan    |    28 Aug 2024   •   23:52

Sociologul Bogdan Teodorescu a vorbit miercuri seară, în direct la Antena 3 CNN, despre candidații la alegerile prezidențiale 2024. Acesta spune că Nicolae Ciucă ar putea intra în turul doi „dacă își câștigă partidul”, pentru că încă „nu a demonstrat că este liberal, dar că favoritul este Mircea Geoană.

„Noi avem trei grupuri electorale și patru candidați. Grupuri electorale: stânga, dreapta, naționaliștii, iar candidații: candidatul stângii, candidații dreptei, candidații naționaliști și independentul. În acest moment putem estima că grupul de stânga e undeva la 29-34%, grupul de dreapta, adunat, USR, PNL plus alții mai mici sunt undeva tot pe acolo 30-34%, iar grupul naționalist, reprezentând cele două partide cu expunere europarlamentară și parlamentară, doamna Șoșoacă și domnul Simion, sunt la 25-27%. Împreună fac cam 90%. La asta se mai adaugă cei 5% ai UDMR-ului și mărunțișul”, a explicat Bogdan Teodorescu în direct la Antena 3 CNN.

„În cea mai mare probabilitate, domnul Ciolacu e-n turul doi. E singur pe autostrada lui”, a spus sociologul, pentru că dreapta are doi candidați majori - Ciucă și Lasconi, iar naționaliștii - Simion și Șoșoacă.

Făcând referire la Mircea Goană, sociologul spune că acesta „și-a consolidat o imagine din care ușor-ușor începe să piardă”. 

„Dacă pierde suficient de puțin poate să fie colocatarul, să meargă cu Ciolacu în turul doi. Dacă pierde mai mult, respectiv printr-o consolidare a dreptei, să zicem, sau printr-o consolidare a naționaliștilor, s-ar putea să nu aibă loc”, a explicat sociologul.

Despre Elena Lasconi, Teodorescu spune că a venit cu o „dublă calitate”, aceea că este un candidat nou în peisajul politic la nivel înalt și că se îndreaptă spre o zonă „de tradiție.

„Ea se deplasează spre centru, cochetând cu tradiția, cu valorile ortodoxe și cu alte asemenea lucruri, deci atentând la un electorat care ar putea să se uite la domnul Ciolacu și zona mai moderată sau foarte moderată a USR-ului și chiar și la PNL, zona pe care o cultivă, de exemplu, Rareș Bogdan, acel naționalism ortodox pe care ea ar putea să încerce cumva să-l confiște”, a mai spus Teodorescu.

Sociologul spune despre Nicolae Ciucă că este „singurul cu potențial de creștere”, dar până în acest moment, el „nu a reușit să demonstreze că e liberal”.

„Domnul Ciucă trebuie să le explice celor 1100 de primari, zeci de mii de consilieri, 11 șefi de consilii județene, sute de mii de membri ai partidului și milioane de votanți ai partidului că victoria lui e și victoria lor și, mai mult decât atât, că e posibilă. Trebuie să aibă un mesaj mobilizator pentru armata liberală în interiorul partidului. Acesta este primul lucru, fiindcă domnia sa, dacă își câștigă partidul, e în turul doi”, a spus Bogdan Teodorescu.

„După părerea mea, favoritul este Geoană și după aia vine doamna Lasconi și cineva dinte naționaliști. Dacă domnia sa (n.r. - Nicolae Ciucă) nu-și câștigă partidul, înseamnă că o parte din voturile sale se duc la Geoană, o parte se duc la Lasconi și o parte se duc chiar în zona națională, mai spre Simion că e mai blând, nu e cu rușii”, a mai declarat sociologul.

×
Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Vezi toate știrile din Alegeri prezidenţiale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close