Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Reguli în secția de votare și în cabina de vot. Ce fapte reprezintă contravenție sau infracțiune

Reguli în secția de votare și în cabina de vot. Ce fapte reprezintă contravenție sau infracțiune

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 17:02 18 Noi 2024 Modificat la 17:07 18 Noi 2024
sectie votare
Încălcarea regulilor poate atrage sancțiuni, fie sub forma contravențiilor, fie ca infracțiuni, în funcție de gravitatea faptei. Foto: Agerpres

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2024, respectarea regulilor în secția de votare este esențială, iar încălcarea acestora poate atrage sancțiuni, fie sub forma contravențiilor, fie ca infracțiuni, în funcție de gravitatea faptei. Potrivit Articolului 387 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, sunt enumerate mai multe forme de fraudă la vot, fiecare fiind considerată o încălcare severă a legii.

Așadar, conform legii, următoarele fapte constituie fraudă la vot și se pedepsesc penal:

  • Votul ilegal, care se referă la exprimarea votului de către o persoană care nu are acest drept.
  • Votul multiplu. Este vorba despre votarea de două sau mai multe ori în cadrul aceluiași proces electoral.
  • Introducerea multiplă de buletine. Depunerea în urnă a mai multor buletine de vot decât permite legea pentru un singur alegător reprezintă fraudă la vot.

De asemenea, utilizarea unor acte false sau buletine de vot contrafăcute este sancționată sever:

  • Folosirea unui act de identitate fals, nul sau al altei persoane;
  • Introducerea în urnă a unui buletin de vot fals.

Ce pedeapsă se aplică

Pentru oricare dintre aceste fapte, legea prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani, amendă, aplicată în funcție de circumstanțe, dar și interzicerea unor drepturi, cum ar fi dreptul de a alege sau de a fi ales.

Fotografierea sau filmarea buletinului de vot

De asemenea, pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 9015 privind prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot este prevăzută o amendă de la 600 lei la 1.000 lei, scrie roaep.ro.

Aceste prevederi au scopul de a proteja integritatea procesului electoral și de a descuraja tentativele de manipulare a rezultatelor votului. 

Cum se desfășoară votarea

ROAEP a explicat și cum trebuie să se desfășoare procesul de votare. Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Ulterior, SIMPV semnalează dacă:

  • persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv dacă persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

×
Parteneri
x close