Antena 3 CNN Politică Dezbaterea prezidențială Antena 3 CNN. Mircea Geoană, despre acuzațiile lui Lasconi: „Miroase a Petrov”

Dezbaterea prezidențială Antena 3 CNN. Mircea Geoană, despre acuzațiile lui Lasconi: „Miroase a Petrov”

dezbatere antena 3 cnn
Antena 3 CNN a organizat, marți, 29 octombrie, a treia dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. FOTO: Gabi Crișan
de B.C.    |    29 Oct 2024   •   17:32

Antena 3 CNN a organizat, marți, 29 octombrie, a treia dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. La Palatul Parlamentului a fost prezent candidatul independent Mircea Geoană pus față în față cu alegătorii și întrebările lor. Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Mihai Gâdea. 

Update 23.00 Dezbaterea s-a încheiat. Poate fi urmărită integral în videoclipul de mai jos:

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați acuzat un blat între PSD și AUR. Ați vorbit de mai multe ori de acest subiect. Când aflu, când mulți din această țară află că e un blat între PSD și AUR, nu cumva îmi vine să spun că nu mai merg la vot, păi dacă există un aranjament, înseamnă că votul meu nu va conta. Nu ar putea să fie demobilizant vorbindu-se despre asta?”

Geoană: „Dimpotrivă, sunt absolut convins că atunci când faci un lucru cu un scop profund greșit, să denaturezi sensul democrației românești, reacția societății e foarte puternică. Sunt absolut convins că acest semn al faptului că stilul vechi de a face politică încă mai poate să funcționeze în România va chema lumea la vot, vor veni tinerii la vot, va veni diaspora la vot încă din primul tur. Cred că acest lucru va stârni o emoție și o energie în care românii și româncele vor dori să decidă ei, voi să decideți cine să vă fie președintele, nu culisele, nu aranjamentele și nu metoda EBA, să mai dai niște voturi la Simion prin secțiile de votare. Deci sunt absolut convins că românii vor fi acolo unde știu că vor fi – apărând democrația și dreptul de a vota.

„Putin e dușmanul nostru principal”

Întrebare Andreea Sava, jurnalist Antena 3 CNN: „În programul dvs. ați spus că aveți țintă un summit NATO la București. Credeți că ar trebui să fie prezent și Putin?”

Geoană: „Sper să nu mai fie Putin la Kremlin până atunci. În niciun caz. Un conflict se termină prin negociere, Putin de azi nu mai e Putin de acum 20 de ani și e principalul adversar al democrațiilor noastre. Una e să încurajezi o soluție diplomatică la război, alta e să-l inviți la un summit NATO. Nu-l văd venind, cât o mai sta pe lumea asta, vreodată la un summit NATO. E dușmanul nostru principal și ne atacă în fiecare zi democrația prin dezinformări, prin sabotaj, prin spionaj, prin asasinate. Încearcă să facă R. Moldova din nou un stat vasal.”

Întrebare Robert Kiss, jurnalist Antena 3 CNN.ro: „Ați spus mai devreme că ați învățat din greșelile trecutului. Ultima oară când ați ajuns într-o finală prezidențială, o vizită celebră v-a costat mandatul, au spus-o mulți la momentul respectiv, dacă veți ajunge din nou în finală, v-ați gândit la lucrurile pe care nu le veți face?

Geoană: „Nu mai ies din casă până în turul doi, dar a fost, în mod evident, o greșeală, am recunoscut și altele, dar mai e altceva - oricât de mult ar fi contat acel moment, și a fost o eroare, frauda era deja atât de masivă, încât rezultatul a fost viciat chiar și fără acest lucru. Dar pentru viitor, cred că cel mai bun lucru este să avem dezbateri și între candidați și înainte de turul I și aștept cu plăcere și o dezbatere cu cel care va intra cu mine în turul doi îl aștept cu mult drag la o dezbatere serioasă.”

Întrebare Berta Popescu, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați spus mai devreme că vreți să vină un președinte SUA în România. Pe cine preferați?”

Geoană: „Avantajul e că îi cunosc pe amândoi. Sunt alegeri extrem de strânse cu consecințe și până la urmă nici dânșii nu-și bagă coada cum ne alegem noi președintele, nici noi nu avem altceva de făcut decât să așteptăm respectuos finalul. (...) Când mă duc eu la Washington, o să vedeți președintele României vorbind în fața Congresului SUA și o să fim cu toți mândri și influenți la Washington.”

Berta Popescu: „De cine o să asculte Mircea Geoană sau dacă va fi un președinte cu capul plecat în fața liderilor lumii?”

Geoană: „De oamenii acestei țări, din țară, din diasporă, orice lider își apără interesele națiunii sale cât mai puternic cu putință. Interesul României nu e negociabil și chiar și între prieteni și aliați, brânza este pe bani, avem nevoie să luăm și noi partea noastră, iar dacă e ceva ce știu că o să-l fac pentru toți românii și toate româncele este că am să vă reprezint cu mândrie și respect. Nu o să vă fie rușine cu Mircea Geoană președinte.”

Întrebare Sergiu Cora, jurnalist Antena 3 CNN: „Vorbea fiul dvs. despre sondaje și despre stresul generat. Aș vrea să-l eliminăm, cel puțin pentrul turul 1. Sunteți în turul doi, veți solicita sprijinul celorlalte forțe politice?”

Geoană: „Vreau să fac un apel către toți cetățenii acestei țări în primul rând să vină la vot încă din primul tur. Adevărata finală a acestei curse se joacă în primul tur, pentru că din cei trei cu șanse să intre în turul doi – Ciolacu, Simion și cu mine – în orice variantă pe care o putem lua prin permutare e clar cine câștigă dacă intră Ciolacu cu Simion sau dacă intru eu cu Ciolacu sau cu Simion lucrurile sunt destul de clare. De aceea, fac un apel către votanții altor partide – pentru vot util, nu risipiți votul pe candidați care n-au șanse să intre în turul doi. Orice vot risipit e un vot pentru o finală Ciolacu-Simion. Iar pentru votanții AUR, orice vot în turul 1 pentru Simion, e, de fapt, un vot în turul doi pentru Marcel Ciolacu. De aceea vreau să venim cât mai mulți la vot.

Eu am mai candidat și vreau să mulțumesc celor cinci milioane și ceva de oameni din țara asta care au votat pentru mine în 2009. Vă voi fi mereu recunoscător și știu că va trebuie să îndreptăm nedreptatea din acele momente. Am mai învățat ceva atunci – că lumea nu urmează îndemnul unui lider politic să voteze într-o parte sau alta. Nu voi negocia nimic înainte de turul doi, după ce câștigăm turul doi e o perioadă când se termină mandatul actualului președinte și acolo vorbim la rezultatul votului, la competențele celor din guvern și la compatibilitatea între angajamentul meu politic și programul de guvernare.”

Întrebare Iancu Guda, specialist economic Observator: „Ce faceți pentru a da stabilitate și încredere mai mare investitorilor străini?”

Geoană: „Am vorbit mai devreme puțin că voi discuta și negocia cu viitorul guvern elementele comune de program politic. Vorbesc mult de nevoie de a avea predictibilitate în mediul fiscal pentru antreprenori și cetățeni. În ultimii cinci ani, Codul fiscal a fost modificat de 544 de ori și în majoritatea cazurilor prin OUG. De aceea, o cerință explicită pentru următorul guvern e să dăm un mediu previzibil fiscal pentru companii. Deci, moratoriu pe OUG prin care schimbăm Codul Fiscal.”

Întrebare Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN:E o poveste reală cea cu Simion în turul doi?”

Geoană: „E un plan în derulare, un plan care-i oferă lui Ciolacu singura șansă să câștige aceste alegeri, e nedemocratic, netransparent și periculos pentru România și pentru ceea ce reprezintă transparența jocului electoral, iar consecințele în plan economic și de reputație al României vor fi catastrofale pentru țara noastră. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar este cel mai prost scenariu e cel în care Simion și Ciolacu se duc în turul doi.”

Întrebare Andreea Dumitrache, jurnalist Antena 3 CNN: „Explicați-le românilor de ce să vă creadă că după cinci ani de NATO sunteți altul și nu mai aveți legătură cu Vanghelie sau cu fostul senator Cătălin Voicu?”

Geoană: „N-am mai avut contacte cu lumea politică românească, cu nimeni, și cu atât mai puțin cu acești domni de mai bine de opt ani de zile, n-am niciun fel de contact nici cu domnul Vanghelie, nici cu altcineva. Dacă vă uitați puțin la postul meu favorit de televiziune între multe ghilimele, numărul unu de pe lista partidului lui Vanghelie mă atacă în fiecare zi feroce, iar dacă am făcut greșeli în trecut, am învățat ceva din ele și vă promit că în viitor nu mai fac astfel de greșeli.”

„România nu e la risc de război”

Întrebare Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: „Cu experiența de la vârful NATO, credeți că România e capabilă să reziste militar în cazul în care Rusia va veni la frontierele noastre și trebuie să așteptăm o perioadă până vin aliații cu trupe și tehnică militară?”

Geoană: „E important ca Ucraina să reziste, R. Moldova să reziste la influența rusească. Operațiunea e rusificarea pe care rușii vor s-o facă acolo, în Moldova. Din punctul de vedere al planurilor NATO, noua generație la care am lucrat, și eu ca președinte voi lucra, a plecat de la ipoteza că vin întăriri NATO în câteva zile și se descurcă țara NATO pe cont propriu, mergem tot mai aproape de scenariul din ziua zero să avem prepoziționate echipamente ca aliații să nu fie nevoie să vină pe distanțe relativ mari și să pierdem timp. Lucrăm la scenarii de acest tip, dar din tot ce cunosc și din experiența pe care am acumulat-o, România nu e la risc de război, România va fi în pace, ținem Rusia la distanță.”

Întrebare Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: „În cei cinci ani la NATO ați analizat scenariul că Rusia va invada complet Ucraina?”

Geoană: „Am știut cu ceva timp înainte că Rusia va ataca. Zelenski nu ne-a crezut. Am avut informații de la aliații principali care au și surse specifice, știam exact contingentele, direcțiile de atac și, în linii mari, perioada. A fost un decalaj de două-trei zile față de data pe care noi o anticipam, deci eram pregătiți.

A fost un moment, la început, când a existat o teamă serioasă că Ucraina nu va rezista, inclusiv la Washington, nu doar la NATO. Și chiar și unele din documentele ambasadelor occidentale au fost evacuate de la Kiev. Ne-am îndoit, bravo lor, au rezistat. Astăzi, pot să spun că oricât de mulți soldați nord-coreeni ar veni, ar încerca să ia de la iranieni, chinezi și din alte părți, Ucraina e suficient de robustă să stea în picioare. Azi nu văd un scenariu în care Ucraina să fie ocupată integral.”

Întrebare Mircea Badea, jurnalist Antena 3 CNN: „Aderarea Palestinei la ONU (...). România se numără printre țările care s-au abținut. Ce va face România, va avea o poziție clară sau va continua să se abțină?”

Geoană: „Trebuie să găsim un răspuns și să calmăm Orientul Mijlociu și oricât de dificil ar fi, o soluție în care palestinienii nu pot să aibă un stat al lor va fi greu de găsit. Inclusiv normalizarea relațiilor Israel – Arabia Saudită și cu alte țări din Golf va fi greu de făcut fără rezolvarea problemei palestiniene. Astăzi e foarte greu, dar va trebui să ajungem la o situația în care Israelul să trăiască în securitate și Iranul să fie domolit. 

Răspunsul meu e că trebuie să mergem pe o soluție negociată, diplomatică, un Israel în siguranță, în securitate, într-un Orient Mijlociu așezat și cu palestinienii cu dreptul la statul lor și democrația pe care trebuie să o aibă.”

Întrebare Sabrina Preda, jurnalist Antena 3 CNN: „Voi atinge un subiect sensibil, dureros pentru români. Cu ce aeronavă veți călători?”

Geoană: „În toate țările pe care le-am vizitat și nu vorbesc de țări foarte bogate, ci de țări din regiunea noastră – Bulgaria, Polonia, Ungaria - în toate există un avion al forțelor armate în care cei care sunt în poziții de demnitate, nu doar președintele, și acest lucru e transparent și se face peste tot. Nu văd motive pentru care ai închiria pe ascuns un avion de lux. Trebuie schimbată regula care spune că orice cheltuială publică paote fi secretizată. Poporul trebuie să știe. Depinde, dacă există o vizită oficială, iei cu tine o delegați importantă, așa se face peste tot. Dacă e nevoie de o operațiune oficială, închiriezi. Președintele uneori vrea să-și vadă copiii, atunci mergi pe banii tăi.”

Întrebare Nicolae Ciucă: „Domnule Mircea Geoană, fost președinte PSD, fost președinte al României pentru noapte, care sunt efectivele armatei în străinătate și în ce țări?”

Geoană: „Domnule fost general, fost ministru de Apărare, om care a spus că nu va face niciodată politică și care ieri seară spunea aici că e diferit de domnul Iohannis, domnul Ciucă e doar continuatorul regimului Iohannis și artizanul înțelegerii cu PSD. Deci nu cunosc efectivele exacte, am vizitat contingentul român din Bosnia, nu toate sunt sub NATO, sunt foarte mândru de militarii noștri. Aș fi vrut să văd de la domnul Ciucă că în timpul misiunii sale de șef de Stat Major și de ministru al Apărării și de premier ar fi oferit militarilor noștri condițiile pe care le merită. Și dacă știu ceva mai bine e ce-i lipsește armatei române azi. Are nevoie de sprijinul nostru, de mobilizarea tinerilor care vor în armată și respectul față de rezervist.”

Întrebare Sabina Iosub, jurnalist Antena 3 CNN: „Sunteți un candidat independent, vă declarați așa, care nu are în spate, așadar, un partid politic, un partid puternic care să vină și cu niște bani de la buget, de exemplu. Asta înseamnă că în campanie v-ați bazat și vă veți baza pe doanții. Ați promis ceva contra donații? Ați făcut vreo promisiune pentru aceste donații?”

„Niciodată nu am promis nimic pentru donații”

Geoană: „Eu am mai făcut politică și cunosc bine sistemul și vă spun cu sinceritate că n-am crzut că va fi așa de greu. Cred în continuare că fără să ai dependență de partide și obligații poți să lucrezi cu mâinile libere. Dar n-am crezut că o să fie o campanie atât de murdară. Au executat o campanie de dezinformare cu mulți bani de la buget. Au fost amenințări, telefoane. O brutalitate și o lipsă de democrație ca acum eu n-am văzut. Sper să schimbăm acest mod putred de a face politică în România. Toate donațiile sunt transparente.

Niciodată nu am promis nimic pentru donații. Pot exista dependențe și de alți oameni, nu doar de partid. N-a cerut nimeni nimic și nu am oferit nimic. Vreau să am mâinile libere să slujesc această țară. N-am promis absolut nimic, nicio funcție. Dacă am venit să fac această muncă am venit s-o fac bine. Vă dau cuvântul meu de om că vom face lucrurile curat, transparent. Singurul stăpân pe care-l am e poporul român și oamenii acestei țări.

Întrebare Sabina Iosub, jurnalist Antena 3 CNN: „Aveți vreun schelet în dulap?”

Geoană: „Păi la cât au zguduit ăștia scheleți reali și imaginari. Unii au încercați să bage un schelet care nici măcar nu era adevărat – doamna Lasconi.”

Geoană neagă că „s-a întâlnit cu un individ pe care România ar trebui să-l considere periculos”

Întrebare Elena Lasconi: „De ce v-ați întâlnit recent cu Tal Hanan, cunoscut și ca Jorge. Pentru cine nu știe, e un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegeri din peste 30 de țări din lume.”

Geoană: „Zău că mi-era simpatică doamna Lasconi într-o vreme. Zău. Cred că într-un fel armata de furnicuțe s-a apucat să caute diviziile de hackeri. Nu știu cine e domnul acesta. Eu unul cred că cine o sfătuiește o sfătuiește greșit și-i dă și informații proaste. Dacă are dovezi să le arate, întâlnirea mea cu Jorge cum? Tal Hanan? Eu cred că cineva i-a vândut o informație falsă doamnei Lasconi și fiind mai puțin experimentată în ale vieții și politicii cred că a mușcat cu multă voluptate.

Nu știu cine este, dacă ar arăta o probă, o dovadă, aș putea să mă uit la ea și să-i spun încă o dată. Deci nu-l cunosc pe acest domn, nu știu cine este, întotdeauna auzi în presa din România de personaje care lucrează în alte părți. Absolut, e o invenție, dacă există vreo fotografie e posibil să fie cu altcineva, nu cu acest domn.

Mihai Gâdea: „Când ați spus că e posibil să fie cu altcineva, la cine vă gândiți?”

Geoană: „M-am gândit că în viața mea și inclusiv recent am avut întâlniri, în Israel, de exemplu, cu oameni care fac consultanță pentru Bibi Netanyahu, oameni care sunt apropiați de președintele Herzog, deci contacte în Israel am, dar cu acest om sau cu această operațiune niciodată. Nu e niciun fel de legătură, nu știu cine este, iar dacă doamnei Lasconi cineva i-a vândut o informație falsă – știți ce se întâmplă, nu poți mereu în viață să mergi cu consultanții și cu traducătorii, nici măcar la baie, nu e absolut nimic adevărat. Miroase a Petrov.”

Context

Elena Lasconi, președinte USR și candidat la alegerile prezidențiale, a declarat duminică, la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 CNN că Mircea Geoană tocmai s-a întâlnit, recent, cu un „individ pe care România ar trebui să-l considere periculos”. Lasconi a comentat apoi că este „interesant” faptul că Geoană i-a adresat o întrebare din zona Rusiei, în condițiile speculațiilor privind o vizită privată efectuată în Rusia de acesta din urmă în 2009.

Lidera USR a venit apoi cu o informație în premieră.

„Tocmai s-a întâlnit (Mircea Geoană, n.r.) recent cu un individ pe care eu îl consider periculos (...) şi România ar trebui să îl considere periculos, pentru că conduce o divizie de hackeri care au manipulat alegerile în peste 30 de ţări din lume”, a precizat atunci Lasconi.

Întrebare Matei, student la SNSPA: „România se confruntă cu un decalaj digital în zonele rurale și defavorizate. Ce strategii ați propune pentru a îmbunătăți accesul la infrastructura digitală pentru toți românii?”

Geoană: „Este un alt paradox românesc. Avem cei mai buni ingineri de IT din Europa, cel mai mare număr de absolvenți per capita și România e incapabilă să-și digitalizeze statul. Eu cred că de la politică pleacă dificultatea. Dacă digitalizezi, ai transparență. Nu cred că oamenii ăștia vor să digitalizeze administrația fiscală, pentru că nu vor să afle pe unde se scurg bani și cine nu plătește TVA. Vorbim despre ceea ce reprezintă a doua mare propunere din angajamentul meu pentru România – e să ridicăm economc și social și bucata uriașă din România care nu face parte din circuitul economic mondial. Orașele mari, opt, contribuie cu 80% din PIB-ul României și dacă vrem să creștem trebuie să ridicăm și mediul rural și satul românesc și, de aceea, accesul la internet de mare viteză trebuie făcut. Și cum? Vorbim cu marii jucători din telefonie și să vedem ce-ar însemna un mecanism prin care să-i încurajăm să investească și în mediul rural.”

Întrebare Oana Zamfir, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați făcut precizare că trecutul unui om politic trebuie să fie o carte deschisă. Trecutul dvs. e presărat cu multe controverse, îngrijorări, acuzații, inclusiv partenerii americani în celebrele telegrame WikiLeaks au exprimat aceste îngrijorări. În unele telegrame exista preocuparea că oligarhii din jurul dvs. v-ar împinge spre susținerea gazoductului rusesc South Stream versus Nabucco, sau cu privire la „cine vă toarnă în ureche”. Mai sunt și despre vacanțe de lux (...), nu mai zic de celebrele deja ceasuri scumpe de la Vanghelie. Credeți că sunt datele unui om politic onest?”

Geoană: „Să vă răspund în felul următor: Am lucrat cinci ani la vârful NATO, o poziție pe care niciun alt român n-a ocupat-o la acest nivel. Sper ca tinerii să mă depășească. Dacă cineva crede că o astfel de funcție poate să fie oferită, și a fost în timpul administrației Trump, apropo, nu are în spate un vetting, o căutare față de tot ce înseamnă trecut într-o poziție în care lucrezi cu secrete ce țin de securitatea alianței, înseamnă că nu înțelege. Acuzațiile au fost făcute de oameni și n-am nimic cu dânșii, fără temei, și când cineva e transfug și e protejat de Rusia și are în mod evident apartenențe în alte părți, nu cred că unul ca Rizea are credibilitate pe undeva.”

Întrebare Luciana Croitoru, profesor de istorie la Liceul de Arte din Craiova: „Sunt profesor de două decenii și jumătate și problema care mă frământă e educația. Într-o țară în care educația cred că a ocupat ultimul loc, în care președintele a transformat-o din România educată în România eșuată am două întrebări. Cum vedeți dvs. viitorul școlii românești? Ce strategie ați avea pentru a nu avea încă un eșec în educație?”

Geoană: „Cred că nu e crimă mai mare pe lume să negi copiilor șansa la educație. E una dintre principalele probleme din țara noastră. Avem un paradox românesc. Economia României a crescut de 4,5 ori în ultimii 20 de ani. Și în această perioadă, singura țară din Europa în care abandonul școlar la țară e cel mai mare din Europa, 20% dintre tinerii noștri nu sunt în nicio formă de educație. Avem cea mai mică rată de studenți din UE, 20%, a scăzut cu patru procente în ultimii ani de zile, în timp ce alte țări au mai mulți studenți. Avem o problemă structurală și cum spunea un profesor – când școala nu mai e ascensor social, ascensorul social a devenit migrația. De aceea, cei care votează radical sunt acești tineri. Eu spun că trebuie să fie urgențe naționale educația și sănătatea. Vorbim cu dascălii, trebuie plătiți mai bine, să fie motivați, dar vă mai spun ceva care nu e foarte popular: România e singura țară din Europa care nu are indicator de performanță în sectorul public și cred că e legitim din partea mea să spun că vom băga mai mulți bani, vom investi mai cu cap, vom face o curiculă mai bună, dar vreau să văd în schimbul acestui efort de demnitate profesională pentru dascăli, de investiții mai importante, vreau să văd și performanță.”

Geoană: „Marele avantaj al unei candidaturi independente este că în discuția cu partidele parlamentare și românii și româncele vor decide, mă va face să nu am un partid, cum a fost în ultimii 35 de ani, când un președinte de la un partid devin brusc independent. De aceea, pentru mine sunt câteva criterii – votul popular e sfânt, o minimă competență a echipei ministeriale. Aș vrea să-i rog dacă vor conversație cu mine după ce câștigăm, vreau o persoană competentă la Ministerul Finanțelor. Trebuie să avem o echipă de Premier League. Vom avea discuții foarte complicate cu Europa, trebuie să fim credibili în fața Occidentului. Să vină poate cu două-trei nume. Nu spun că trebuie să aleg eu. A treia condiție cumulativă este o compatibilitate între angajamentul meu pentru România de pe mirceageoana.ro și vreau să văd cu viitorul premier și cu viitoare majoritate să decidem ce facem împreună, pentru că dacă președintele câștigă cu 6-7 milioane de voturi, un guvern are 2-3 milioane de voturi.

E decizia democratică a partidelor ce lideri își aleg, nu o să merg eu ca domnul Iohannis să-l impun pe domnul Ciucă președinte de partid. Nu așa trebuie să funcționeze o țară. Am condus și eu un partid important din România și de aceea spun. Voi discuta ca să degajăm o majoritate, vom vedea, dar cele trei condiții cumulative trebuie să le facem. Voi fi un președinte care stă de capul lor, lucrăm împreună cot la cot.”

Întrebare Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: „L-ați nominaliza pe Ciolacu?”

Geoană: „Nu-mi place să lucrez pe ipoteze care e posibil să nu fie valide. Voi lucra cu partidele, cu PSD, cu PNL, cu USR, cu UDMR. Nu cred că au vocație de guvernare AUR și celălalt partid pro-Moscova. Întrebarea e legitimă și eu nu vreau să anticipez ce se întâmplă în PSD dacă Ciolacu pierde, sau în PNL sau în USR.”

„România e locul pe care îl iubesc cel mai mult”

Întrebare Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „Știu că nu vă place sau v-ați arătat deranjat când am vorbit de trecut, vreau să mergem mai în spate, în urmă cu 35 de ani. S-a discutat de rolul pe care l-a jucat tatăl dumneavoastră la momentul Revoluției. Ce ați făcut la Revoluție?”

Geoană: „E absolut legitim ca orice întrebare despre viața unui candidat la președinție să fie deschisă. Biografia mea e deschisă de când am început să lucrez la Energomontaj. Eram în București, am fost pe străzi lăturalnice la bariera de la Intercontinental, iar apoi am urmărit evenimentele. Eram inginer la Energomontaj și la cinci ani de muncă eram șef de brigadă la șantier. Pentru că sunt un om care nu mă mulțumesc niciodată cu ceea ce știu, în 1988 cred am dat la Drept. Nu m-a obligat nimeni, am intrat al treilea. În martie 1990 m-am angajat la MAE. Am început munca la 1 martie, examenul a fost un pic mai devreme. Am intrat în MAE prin întâlnirile cu cei din MAE, încă mai erau blindate pe stradă când am ajuns acolo. Dosarele celor de acolo erau arse, era fum, eram printre primii fără trecut în diplomație. Sub nicio formă nu m-a ajutat tata, mereu am crezut în meritocrație, am urcat treaptă cu treaptă, eu m-am ajutat pentru că am făcut o treabă bună.
Examenul era o discuție cu cei de acolo, întrebările pe limbi străine, vorbeam franceză și am luat-o de jos, am cărat mapa, pot să vă spun fără slabă modestie că am făcut o treabă bună. Mulți se regăsesc în mine ca mentor.

Țara aceasta mi-a dat foarte mult mie, datorez mult țării mele și am decis să mă întorc în România, dragostea mea, și e locul pe care-l iubesc cel mai mult.”

Întrebare Andrei, telespectator de la Oradea: „În Bruxelles există loc pentru București, putem negocia un astfel de loc în Ierusalim și Beijing?”

Geoană:
„Tinerii noștri sunt foarte preocupați de teme globale, e un lucru bun. Sunt curioși, au informații și, evident, întotdeauna o țară ca România cu tradiție diplomatică foarte putenrică trebuie să-și păstreze alianțele, iar dacă sunt mândru de ceva e că am adus România în spațiul euro-atlantic și acolo trebuie să rămânem. Sunt foarte preocupat de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, iar la NATO sunt foarte preocupat de riscul de a avea un conflict prelungit și un risc de inflamare și escaldare în Orientul Mijlociu. China rămâne o putere globală în ascensiune, e o competiție deja strașnică, dar în relația cu China ceea ce face administrația americană este competiție foarte intensă, acolo unde este competiție și colaborare selectivă acolo unde se poate, deci răspunsul meu suntem aici în Europa și vrem să jucăm un rol de echilibru și de construcție și să evităm tensiuni nenecesare. Trebuie să găsim formule negociate, competiția e un fapt al vieții, dar trebuie să evităm războiul cu orice preț, iar ca președinte trebuie să țin România pe pace cu orice preț.”

Întrebare Marcel Ciolacu: „Am văzut că sunteți preocupat de veniturile românilor. Îmi puteți spune care e pensia medie în România, după recalculare, dar salariul mediu?”

Geoană: „Da, sunt preocupat de nivelul de trai, de puterea de cumpărare a românilor care suferă enorm de mult, cea mai mare inflație din Europa, cele mai scumpe credite din Europa, plătim la datorii mai mult decât bugetul educației sau Armatei. Din păcate, pensia medie e doar la 2.300 și salariul mediu brut 8.500 de lei și cel net la 5.200, ceea ce înseamnă că avem unul dintre cele mai mari impozite pe muncă din Europa și din acest motiv avem o treime din salariații pe salariu minim, iar completarea se face la plic. Dacă am avea mai multă eficiență, mai puțină corupție, mai puțini nepoți care fac afaceri cu statul și mai mulți bani europeni cred că am putea să fim mai bine.”

Update 21.00 Dezbaterea a început.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN:De unde aveți susținători?”

Mircea Geoană: „A fi independent nu înseamnă a fi singur. Mă bucur că oameni din toate straturile societății s-au adunat în spatele unui proiect bazat pe valori și nu e nevoie să ai un partid organizat. De multe ori în acestă campanie a fost mult zgomot, cred că sunt cel mai atacat candidat din această campanie.”

Update 20.30 În 30 de minute va începe a treia dezbatere cu candidatul independent Mircea Geoană. El va răspunde întrebărilor alegătorilor, dar și ale jurnaliștilor Antena 3 CNN.

Printre invitați se numără soția candidatului, Mihaela Geoană, dar și cei doi copii ai săi, care vor veni la Palatul Parlamentului pentru a-l susține.

Știre inițială

Dezbaterile, organizate sub numele „Un președinte în fața națiunii”, vor fi găzduite de Mihai Gâdea și, timp de două ore și jumătate, fiecare candidat la alegerile prezidențiale va răspunde întrebărilor jurnaliștilor, analiștilor și mai ales ale publicului, ale celui prezent în sală, dar și ale telespectatorilor.

Marți, de la ora 21, va răspunde întrebărilor candidatul independent Mircea Geoană, iar miercuri, de la ora 21, candidatul PSD, Marcel Ciolacu, va fi pus față în față cu alegătorii români.

Românii sunt așteptați să trimită întrebări pentru candidați pe WhatsApp, la numărul 0744 882 200.

Duminică, primul candidat la alegerile prezidențiale prezent la „Un președinte în fața națiunii” a fost Elena Lasconi

Vezi ce a răspuns candidatul USR la alegerile prezidențiale la dezbaterea de duminică.

Luni, al doilea candidat la alegerile prezidențiale prezent la dezbatere a fost Nicolae Ciucă.

Vezi ce a răspuns candidatul PNL la alegerile prezidențiale la dezbaterea de luni.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 24 noiembrie, iar finala pentru Palatul Cotroceni se va da în 8 decembrie. În cursa pentru Președinție s-au înscris 14 candidați. 

×
Parteneri
x close