Preşedintele Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a susţinut că dacă liberalii şi liderul acestora, Nicolae Ciucă, nu vin alături de formaţiunile de dreapta, înseamnă că îl susţin pe liderul PSD Marcel Ciolacu, contracandidatul la alegerile prezidenţiale, potrivit Agerpres.
Întrebat la Parlament dacă a avut vreo discuţie referitoare la o alianţă cu Nicolae Ciucă, Orban a negat: "Am avut deschiderea de a dialoga cu liderul PNL, numai că nu s-a produs nicio întâlnire între domnul Ciucă şi mine şi nu din cauza mea. Disponibilitatea mea de a dialoga şi de a-i prezenta care este punctul nostru de vedere şi evident dorinţa noastră ca Partidul Naţional Liberal să iasă din această întovărăşire nocivă pentru România, nocivă pentru clasa de mijloc din România. N-am avut ocazia să dialoghez. Pur şi simplu Ciucă nu s-a întâlnit cu mine".
Potrivit acestuia, "nu există să fii parte din guvernare şi să existe doi candidaţi la preşedinţie diferiţi, în care unul dintre candidaţi să fie premier în funcţie".
"Marcel Ciolacu a declarat de trei ori, în trei ipostaze - apariţii publice intens mediatizate - că dacă PNL îi retrage sprijinul politic, se duce frumuşel şi îşi depune mandatul la Cotroceni. Aştept ca PNL la primul Birou politic să discute acest lucru, să-i retragă sprijinul politic lui Ciolacu. Cum vrei tu să facă campanie reprezentanţii Partidului Naţional Liberal în aparatul guvernamental - de la miniştri, secretar de stat, consilier, prefecţi, subprefecţi, şefi de deconcentrate şi aşa mai departe - pentru candidatul PNL, când ei sunt subalternii celuilalt candidat, teoretic contracandidatul formaţiunii politice respective. Este o situaţie politică care nu s-a mai întâlnit.
Nu există să fii parte din guvernare şi să existe doi candidaţi la preşedinţie diferiţi, în care unul dintre candidaţi să fie premier în funcţie. Dacă Ciucă nu vine alături de noi, dar măcar să facem o înţelegere de susţinere în turul doi. Dacă Ciucă nu vine alături de noi şi rămâne alături de PSD, înseamnă că acceptă de fapt alegerea lui Ciolacu, pentru că altfel înseamnă complicitate cu Ciolacu", a afirmat Orban.
Referitor la negocierile cu USR, el a arătat că reprezentanţii Forţa Dreptei au venit "cu o deschidere mare", iar diferenţele de opinii pot fi corectate.
"Am purtat negocieri de bun simţ, decente, în ceea ce priveşte reprezentarea parlamentară care pleacă tocmai de la implicarea cât mai serioasă a tuturor formaţiunilor politice, indiferent de mărimea lor, de centru-dreapta, care până la urmă să ducă la susţinerea candidatului la prezidenţiale al forţelor democratice de dreapta de a ajunge în turul doi al prezidenţiale. Obiectivul nostru este să câştigăm alegerile prezidenţiale şi parlamentare", a explicat Orban.
Orban: Există posibilitatea unei coagulări a formaţiunilor de centru-dreapta. Vom discuta despre o moţiune de cenzură
Ludovic Orban a afirmat luni că există posibilitatea unei "coagulări serioase" a formaţiunilor de centru - dreapta de orientare liberală şi conservatoare, el având un mandat în acest sens.
"În ceea ce priveşte strategia pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, Consiliul Naţional a luat decizia de a susţine constituirea unei alianţe a formaţiunilor politice de centru-dreapta democratice care se opun PSD şi a stabilit ca obiectiv politic pentru Forţa Dreptei să participe la o coaliţie care să aibă capacitatea să învingă PSD la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.
De asemenea, trebuie să ştiţi că eu am avut mandat de negociere şi am angajat discuţii şi negocieri cu formaţiuni politice de centru-dreapta democratice şi că suntem într-un stadiu al negocierilor care mă fac să fiu optimist şi care să îmi permită să spun că există cu adevărat posibilitatea unei coagulări serioase a formaţiunilor politice de centru-dreapta de orientare liberală, de orientare conservatoare, care să poată să creeze un proiect politic de succes care se ducă la câştigarea alegerilor prezidenţiale şi la câştigarea alegerilor parlamentare", a declarat Orban într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
În ceea ce priveşte priorităţile legislative pentru actuala sesiune parlamentară, el a anunţat posiblitatea depunerii unei moţiuni de cenzură.
"Lucrul pe care ni-l dorim cel mai tare este să dăm jos guvernul Ciolacu în această sesiune parlamentară printr-o moţiune de cenzură, motiv pentru care vom discuta cu toate formaţiunile politice care nu-şi doresc ca în aceste alegeri Ciolacu să aibă avantajul de a fi candidat având poziţia de prim-ministru, dobândind astfel un avantaj nemeritat, să fie alături de noi şi să participe la depunerea şi votarea unei noţiuni de cenzură", a subliniat Orban.
El a făcut un apel în special la foştii colegi din PNL "să se decidă - sunt pe dreapta sau sunt pe stânga".
"Dacă sunt pe dreapta, singurul mod în care pot să demonstreze că sunt pe dreapta este acela de a iniţia, alături de noi, şi de a vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, pentru că altfel toată babilonia comunicaţională a guvernului nu este altceva decât apă de ploaie, sunt baloane de săpun care lasă impresia că ar fi neînţelegeri şi conflicte între PSD şi PNL, când ei de fapt sunt bine mersi şi guvernează împreună. (...) Singura modalitate prin care pot să demonstreze este asocierea cu adevărata Opoziţie pentru a da jos guvernul Ciolacu", a transmis Orban.
El a menţionat apoi că între priorităţile legislative ale partidului se numără anularea tuturor "creşterilor aberante de taxe şi impozite impuse de actuala coaliţie de guvernare" care au afectat negativ potenţialul de creştere economică al României, apărarea proprietăţii private, eliminarea tuturor măsurilor anti-piaţă.
Deputatul a mai anunţat că a depus două proiecte de lege, unul privind indexarea pensiilor pentru cei care au lucrat în condiţii grele, iar celălalt având ca obiectiv să fie opţională plata contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele care au stagiu de cotizare şi vârsta de pensionare, dar vor să lucreze în continuare.
"De asemenea, venim cu un proiect de lege în domeniul asigurărilor de sănătate în care ne dorim practic să dezvoltăm sistemul de asigurări private de sănătate pe un model de care funcţionează şi în alte ţări (...) Practic, să desfiinţăm monopolul Casei de Sănătate", a adăugat Orban.