EXIT POLL
CAMERA
DEPUTAȚILOR
SENAT
PSD
26
.10
%
26
.00
%
AUR
19
.20
%
19
.00
%
PNL
15
.90
%
15
.50
%
USR
15
.60
%
15
.50
%
SOS
5
.40
%
5
.50
%
POT
5
.40
%
5
.50
%
UDMR
5
.00
%
5
.00
%
SENS
3
.20
%
3
.30
%
REPER
1
.30
%
1
.20
%
FD
1
.20
%
1
.10
%
Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Haaretz: România acuză Israelul de interferență în alegeri după ce un ministru al lui Netanyahu a vorbit cu un candidat pro-nazist

Haaretz: România acuză Israelul de interferență în alegeri după ce un ministru al lui Netanyahu a vorbit cu un candidat pro-nazist

R.K.
3 minute de citit Publicat la 16:11 01 Dec 2024 Modificat la 16:13 01 Dec 2024
calin georgescu la declaratii
Călin Georgescu. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Conversația ministrului israelian pentru afaceri cu diaspora, Amichai Chikli, cu candidatul la președinție Călin Georgescu a fost mediatizată de mass-media de extremă dreapta din România și nu numai. Georgescu a lăudat anterior Garda de Fier antisemită, cunoscută pentru persecutarea violentă a evreilor, scrie Haaretz.

Ambasadorul României în Israel a declarat pentru Haaretz că comportamentul lui Chikli afectează relația strânsă a țării sale cu Israelul și a subliniat că România nu a intervenit niciodată în politica israeliană într-un mod similar.

Chikli a vorbit săptămâna trecută cu Georgescu, un politician de extremă dreapta, pro-rus, care a obținut 24% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România de săptămâna trecută. El ar trebui să se confrunte cu politicianul liberal Elena Lasconi, însă autoritățile din România investighează acum o potențială intervenție străină a Rusiei și a altor țări în alegeri și, prin urmare, rezultatele primului tur ar putea fi anulate. Georgescu a exprimat poziții pro-rusești și anti-NATO și este considerat candidatul preferat al Kremlinului în România.

În timpul convorbirii cu Chikli, liderul român de extremă dreapta a promis că va muta ambasada țării în Israel la Ierusalim și că nu va respecta mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale împotriva premierului Benjamin Netanyahu.

Apelul telefonic a fost mediatizat de mass-media de extremă-dreapta din România și din alte țări, precum și de site-uri media israeliene mainstream. Georgescu a găsit apelul util deoarece este criticat pentru lunga sa istorie de laudă a liderilor și organizațiilor antisemite din România care au luat parte la uciderea în masă a evreilor din țară.

Georgescu a lăudat organizația antisemită Garda de Fier,care este renumită pentru implicarea sa în acte sadice de violență și persecuție împotriva evreilor, inclusiv pogromul din București din 1941 în care au fost uciși peste 100 de evrei. El l-a lăudat, de asemenea, pe dictatorul român Ion Antonescu, care a colaborat cu Germania nazistă și a fost responsabil pentru uciderea a sute de mii de evrei în timpul Holocaustului.

Georgescu a descris Garda de Fier și pe Antonescu drept eroi și martiri, și a făcut acest lucru în mod repetat, în ciuda faptului că s-a confruntat cu critici din partea organizațiilor evreiești pentru cuvintele sale.

Ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, care este el însuși un istoric al Holocaustului de renume mondial, a declarat pentru Haaretz că „a aflat cu consternare și indignare că ministrul Amichai Chikli a avut recent o conversație telefonică cu Călin Georgescu, un candidat la președinția României care l-a lăudat în mod deschis și repetat pe liderul Gărzii de Fier fasciste și antisemite, precum și pe dictatorul Ion Antonescu, ambii implicați în pogromuri și uciderea în masă a evreilor români”.

Ioanid a adăugat că „timp de 31 de ani am făcut parte din conducerea superioară a Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, cu sediul la Washington. Mi se pare șocant să văd cum un ministru al Guvernului Statului Israel este perceput ca sprijinind, într-un moment electoral crucial, un candidat politic român care glorifică cu voce tare și cu mândrie figuri istorice care au fost direct responsabile pentru uciderea în masă a evreilor.”

El a numit acțiunile lui Chikli „o insultă directă la adresa memoriei victimelor Holocaustului din România, atât morți, cât și supraviețuitori” și, de asemenea, „o lovitură directă asupra tuturor eforturilor de bună-credință de educare a Holocaustului în Europa și de construire a politicilor de combatere a antisemitismului bazate pe realitatea istorică, nu pe versiuni convenabil albite care servesc obiectivelor politice contemporane”.

Ambasadorul a spus că îi recomandă lui Chikli „să citească lucrările mele despre Holocaustul din România și Raportul Wiesel, lucrarea unei comisii internaționale prezidate de regretatul Elie Wiesel și aprobată de Yad Vashem”.

Dincolo de aspectele istorice ale sprijinului acordat de Chikli lui Georgescu, ambasadorul Ioanid a declarat că comportamentul ministrului a fost dăunător și relației calde dintre România și Israel: „România a arătat întotdeauna respect și prietenie Israelului și a fost ferm alături de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie. Niciun oficial român nu și-a permis vreodată să se implice în chestiuni electorale interne israeliene. Acționând în acest fel, ministrul Chikli pune în pericol prietenia solidă care există între România și Israel”.

×
x close