Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale 2024 Candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale a fost deja contestată la BEC. Remus Pricopie: E pregătită o contestație și pentru CCR

Candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale a fost deja contestată la BEC. Remus Pricopie: E pregătită o contestație și pentru CCR

Mia Lungu
7 minute de citit Publicat la 16:52 07 Mar 2025 Modificat la 02:08 08 Mar 2025
calin georgescu remus pricopie
Călin Georgescu, stânga, Remus Pricopie, deapta. Sursa foto: Colaj Antena 3 CNN/ Mediafax Foto/ Alexandru Dobre

Vineri, imediat dupa ora 16:00, au fost depuse la BEC două contestații la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu pentru funcția de Președinte al României din anul 2025. Prima a fost depusă de Bogdan Ionescu, un avocat din Arad, iar a doua a fost depusa de prof. univ. dr. Remus Pricopie, Rector SNSPA.

Remus Pricopie a explicat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, de ce a pus această contestație. El spune că nu poate fi un garant al Constituției o persoană care încalcă mai multe articole din legea fundamentală a României. Rectorul SNSPA a mai precizat că există și o a doua versiune a contestației pregătită pentru CCR.

„Sunt două decizii ale Curții Constituționale de anul trecut, una care are legătură cu candidatura doamnei Șoșoacă, e o decizie din prima parte a lunii octombrie și a 2-a care vizează anularea alegerilor. Ambele decizii creează, ca să spun așa, o nouă perspectivă privind modul în care candidații la alegerile prezidențiale trebuie să fie evaluați din perspectiva criteriilor de constituționalitate.

Foarte multe sunt (n.r. articole din constituție încălcate de Georgescu). Este o contestație în care cred că sunt aproape 18 pagini. Sunt foarte multe... articolul doi privind suveranitatea, articolul privind respectul față de instituțiile democratice. Sunt zeci de declarații ale domnului Georgescu privind desființarea partidelor politice, modul în care țara ar fi guvernată, de fapt ar fi o dictatură dacă ne-am luat după dumnealui, probleme legate de Uniunea Europeană și NATO, care, atenție, sunt prevăzute în Constituție, elemente care țin de securitatea statului român. Am urmat pas cu pas, absolut tot ceea ce a fost până acum, evidențiat în materie de constituționalitate. Eu am depus contestația, dar a fost o muncă de echipă. Sunt mai mulți oameni care au participat, pentru că gândiți-vă că am documentat pe 10 ani declarațiile lui Călin Georgescu, evident, extrăgând anumite elemente. Nu toate. Am făcut inclusiv o paralelă cu modul în care Hitler privea unitatea națională și propășirea neamului.

Dar dacă te uiți la modul în care se înțelege unitatea națională, adică eliminarea celor care îndrăznesc să aibă o altă opinie, discursul lui Călin Georgescu este un discurs și o acțiune de tip fascist. Iar ultimele informații pe care le avem de la instituțiile statului, inclusiv anchetele în derulare ale Parchetului, ne arată că, de fapt, nu sunt numai vorbe, ci sunt și acțiuni ilegale. Ori un candidat la funcția de președinte înseamnă că el, de fapt, candidează pentru poziția de garant al constituției. Așa spune în constituție că președintele este garant al constituției. Ori nu poți să intri în această competiție, tu încălcând din start mai multe articole din constituție și încălcarea constituției înseamnă de fapt un atac la poporul român. 

Aș vrea să mai subliniez un lucru. Probabil vor fi persoane, deja am auzit azi chiar la dumneavoastră pe post, spunând că se depun contestațiile după înregistrare a candidaturii la Birou Electoral Central de către BEC și ca contestațiile se depun la Curtea Constituțională. Decizia Curții Constituționale privind criteriile de constituționalitate a unui candidat este o decizie aplicabilă tuturor. Prin urmare, toți cei implicați în procesul de validare a unui candidat, inclusiv Birou Electoral Central, din punctul meu de vedere și al colegilor cu care m-am consultat, trebuie să se exprime asupra acestei componente. Dacă nu va face BEC-ul, există a 2-a versiune a contestației, de data aceasta cu adresabilitate directă către Curtea Constituțională. Eu însă nu vreau să mă antepronunț, repet, este o muncă serioasă făcută de colegi de-ai mei. Ne-am consultat cu oameni din afara SNSPA-ului, studenți au participat la acest proces. Eu, în calitate de alegător și de cetățean, pentru că așa spune legea, mi-am asumat în numele tuturor această contestație.”, a explicat Remus Pricopie, la Antena 3 CNN.

Avocatul Bogdan Ionescu a explicat de ce a contestat candidatura lui Călin Georgescu: Cu siguranță voi contesta și la BEC

Avocatul Bogdan Ionescu a explicat vineri, la Antena 3 CNN, de ce a contestat candidatura lui Călin Georgescu. Ca și Remus Pricopie, acesta spune că deja a pregătit o contestație și pentru CCR, în cazul în care BEC va respinge contestația depusă vineri.

„Am avut ca punct de pornire decizia CCR privind cazul Șoșoacă. Curtea a analizat conduita. În opinia mea, domnul Georgescu nu îndeplinește condițiile de eligibilitate, fiind o persoană cu o ideologie profund antisemită, homofobă, elogiază criminali de război, criminali psihopați, mișcarea legionară. Are niște declarații absolut șocante pentru orice persoană de bună credință”, a spus avocatul la Antena 3 CNN.

Comunicatul oficial transmis de Remus Pricopie

Vineri, 7 martie 2025, rectorul Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a depus, în scris, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestație la înregistrarea candidaturii domnului Călin Georgescu la funcția de Președinte al României din anul 2025, în temeiul dispozițiilor art. 27 și urm. din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările și completările ulterioare și respectiv ale Constituției României.

Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român.

Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central:
• verificarea îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025 și,
• respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.

Demersul se întemeiază pe faptul că BEC are obligația să analizeze candidaturile în raport de condițiile de formă și de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și în raport de hotărârile Curții Constituționale (CCR) în materia alegerilor prezidențiale pronunțate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv și sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres).

Hotărârile CCR sunt obligatorii atât în privința dispozitivului, cât și a considerentelor, iar conform jurisprudenței CCR, dispozitivul și considerentele sunt general obligatorii, ca expresie a art. 147 alin. (4) din Constituție. Această regulă stabilită pe cale jurisprudențială se aplică atât deciziilor CCR, cât și hotărârilor CCR, pentru că hotărârile, la fel ca deciziile sunt expresia aceluiași rol constituțional, anume rolul de a asigura supremația Constituției.

Fiind general obligatorii pentru viitor, considerentele hotărârilor CCR fac parte din fondul activ al ordinii juridice constituționale. Ca atare, sunt obligatorii pentru toate autoritățile/instituțiile statului, inclusiv pentru BEC, în realizarea competenței legale prevăzute de Legea nr. 370/2004.

În acest context, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat:

„Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României.

În calitate de profesor și rector al unei universități din România, mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept. Viitorul acestei țări depinde de respectarea valorilor constituționale și de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere și stabilitate.

Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației. Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituției și a valorilor sale nu este o opțiune, ci o obligație expres prevăzută de Legea fundamentală și consolidată prin jurământul de credință. În fața unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

De asemenea, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, subliniază că respectarea valorilor democratice, a statului de drept și a angajamentelor internaționale ale României nu este negociabilă și trebuie să constituie un criteriu esențial în evaluarea oricărui candidat la funcția supremă în stat. Contestația depusă la Biroul Electoral Central reprezintă un demers necesar pentru protejarea integrității procesului electoral și pentru prevenirea oricăror tentative de subminare a principiilor fundamentale care stau la baza societății românești.

SNSPA reafirmă angajamentul său ferm pentru apărarea democrației, a valorilor constituționale și a unui climat politic responsabil, care să garanteze un viitor sigur și stabil pentru România.

×
x close