Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Alegeri parlamentare și prezidențiale 2024: Ghidul MAE pentru alegătorii prin corespondență

Alegeri parlamentare și prezidențiale 2024: Ghidul MAE pentru alegătorii prin corespondență

pliante alegator corespondenda agerpres
Alegeri parlamentare și prezidențiale 2024: Ghidul MAE pentru alegătorii prin corespondență. Foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    23 Sep 2024   •   16:08

Votul prin corespondență este o modalitate de a vota fără a fi necesară prezența fizică la secția de votare în ziua alegerilor. Alegătorii își exprimă opțiunea electorală prin intermediul unui buletin de vot pe care îl primesc prin poștă, completându-l acasă și apoi trimițându-l înapoi prin serviciul poștal.

Având în vedere alegerile parlamentare și prezidențiale care vor avea loc în această toamnă, Ministerul Afacerilor Externe a întocmit un ghid ce conține informații privind votul prin corespondență. 

Potrivit MAE, exercitarea dreptului de vot prin corespondență este o alternativă la votul în cadrul secției de votare și se realizează prin intermediul serviciilor poștale.

Alegătorul își poate exercita dreptul de vot prin corespondență o singură dată, la fiecare scrutin, sub sancțiunea legii penale.

Exercitarea dreptului de vot prin corespondență este personală. Totodată, exercitarea dreptului de vot prin corespondență în numele sau în locul altui alegător este interzisă, sub sancțiunea legii penale.

Exercitarea dreptului de vot prin corespondență este gratuită, în condițiile legii.

Cine poate vota prin corespondență

Poate vota prin corespondență cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilită în străinătate și care s-a înscris în Registrul electoral (www.votstrainatate.ro) cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Înscrierea în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență

Pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Preşedintele României, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra ca alegători prin corespondenţă până cu 45 de zile înainte de data alegerilor, respectiv până la data de 10 octombrie 2024. Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular online, aflat pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reşedinţă şi a adresei de e-mail, precum şi a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, la care s-a anexat copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Atenție! Actele de identitate emise de autoritățile române trebuie să fie valabile la data exercitării dreptului de vot!

Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate face dovada acestui fapt printr-un paşaport simplu electronic sau paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu (Pașaport CRDS).

Fluxul documentelor expediate de alegătorul care a votat prin corespondență odată ajunse la Birourile Electorale Competente

  • Birourile electorale pentru votul prin corespondenţă asigură verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare şi înregistrarea primirii acestora.
  • După înregistrarea plicurilor exterioare, membrii biroului electoral pentru votul prin corespondenţă verifică starea sigiliului plicului exterior.
  • Plicurile exterioare sigilate sunt desigilate de către biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, care va proceda la verificarea certificatelor de alegător şi la verificarea integrităţii plicurilor interioare şi a sigiliilor acestora.
  • Plicurile interioare sigilate sunt introduse în urne de vot, care sunt sigilate la sfârşitul fiecărei zile de activitate şi desigilate, dacă este cazul, la începutul fiecărei zile de activitate.

Verificarea înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență

După cinci zile de la primirea e-mail-ului de confirmare a înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență, alegătorul poate verifica online dacă a fost înregistrat, prin accesarea paginii www.registrulelectoral.ro. Dacă alegătorul care a optat pentru exercitarea dreptul de vot prin corespondenţă constată că cererea sa nu a fost înregistrată în Registrul electoral, poate transmite o altă cerere pe site-ul www.votstrainatate.ro.

Primirea documentelor prin Poșta Română

Poșta Română trimite, până cel mai târziu cu 25 de zile înainte de data alegerilor, la adresa de domiciliu sau de reședință indicată de alegător în cererea de înregistrare, documentele necesare exercitării votului prin corespondență, împreună cu instrucțiuni privind termenele de livrare a plicurilor exterioare către biroul electoral pentru votul prin corespondență din țară sau către reprezentanța diplomatică.

Votarea prin corespondență

  • lipiți pe buletinul de vot autocolantul cu mențiunea “VOTAT”, în patrulaterul cu candidatul pentru care optați;
  • introduceți buletinul de vot în plicul interior și sigilați-l cu eticheta de siguranță;
  • completați, datați și semnați olograf certificatul de alegător;
  • introduceți plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, pe care îl sigilați cu eticheta de siguranță;
  • lipiți, pe plicul exterior, autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară și autocolantul pe care sunt imprimate mențiunile "PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion";
  • depuneți plicul exterior la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală (în acest caz plicul exterior nu trebuie timbrat). Pot fi utilizate și servicii private de curierat rapid, dar cheltuielile vor fi suportate de către dumneavoastră.

Urnele de vot sunt păstrate de către biroul electoral pentru votul prin corespondenţă în condiţii de siguranţă şi sub pază asigurată de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne sau într-un spațiu special dedicat din sediul reprezentanței diplomatice.

Desigilarea urnelor și a plicurilor interioare

În ziua votării, respectiv 24 noiembrie 2024 și 8 decembrie 2024, în eventualitatea organizării unui nou tur de scrutin, după ora 21:00, biroul electoral pentru votul prin corespondenţă desigilează urnele de vot, una câte una, şi desigilează plicurile interioare.

Condiții de anulare a votului prin corespondență

▪ plicul exterior sau plicul interior sunt desigilate sau deteriorate în asemenea măsură încât este de natură să afecteze integritatea votului prin corespondenţă;

▪ plicul exterior nu conţine certificatul de alegător;

▪ în acelaşi plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot de același fel.

×
Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Vezi toate știrile din Alegeri prezidenţiale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close