Antena 3 CNN Politică Istoric: Românii să nu uite alegerile din 1937. Suntem pe muchie de cuțit, depinde foarte mult cine va fi noul președinte

Istoric: Românii să nu uite alegerile din 1937. Suntem pe muchie de cuțit, depinde foarte mult cine va fi noul președinte

G.M.
2 minute de citit Publicat la 09:53 02 Dec 2024 Modificat la 10:24 02 Dec 2024
proteste calin georgescu
Mai multe seri la rând au fost proteste în marile orașe ale țării față de Călin Georgescu. Foto: Captură video Antena 3 CNN

Rezultatele la alegerile parlamentare din România au confirmat pe muchie de cuțit drumul european, a declarat luni la Antena 3 CNN istoricul Alexandru Jădăneant. El a atras atenția că românii ar trebui să își amintească de momentul alegerilor din 1937, ultimele alegeri din România înainte ca Regele Carol al II-lea să dizolve Parlamentul și să instaureze o dictatură regală. Depinde foarte mult cine va fi noul președinte al României, a subliniat istoricul.

"Din punct de vedere istoric, de două sau trei săptămâni, România este fără la o răscruce de drumuri. Alegerea s-a făcut între două entități, două căi extrem de clare. Una este calea populismului ajuns delirant, tinzând către neolegionarism  și suveranism, iar cealaltă este calea proeuropeană. Este o schimbare de gândire, legată mai întâi de faptul că totuși, peste 52% din populație a venit la vot, ceea ce arată un interes după șocul de săptămâna trecută. Chiar dacă un specialist în politologie va spune că lucrurile așa ar trebui să fie, pentru că și România se încadrează în acest val global de pedepsire a partidelor de guvernare, România are niște elemente specifice. În primul rând, să spunem că alegerile au confirmat, pe muchie de cuțit drumul european.

E nevoie de foarte multă responsabilitate din partea liderilor politici. Eu sunt istoric de meserie și aș vrea să aduc aminte celor ce știu ce a însemnat alegerile din decembrie 1937, ultimele alegeri dintr-o Românie democratică, cât era ea atunci, pentru că responsabilitatea liderilor politici de data asta e fundamentală, trecerea peste orice orgoliu pentru realizarea unui bloc al partidelor pro-europene. 

Pe de altă parte, ideea guvernului de uniunea națională e absolut necesară într-un parlament destul de fragmentat. E foarte interesant cum vor explica politologii apariția unor partide de care personal, eu n-am auzit niciodată, cum e POT. Abia aseară am reușit să aud de acest partid care totuși trece pragul electoral. Sigur, există niște explicații politologice, sociologice. Să nu uităm că partidele suveraniste, să le zicem așa, într-un limbaj neutru, ajung să se deplaseze către 35%, luând după redistribuire voturi, ceea ce arată o deplasare a centrului politic românesc în România.

Presa internațională, nu întâmplător surprinde acest lucru. Depinde foarte mult cine va fi noul președinte al României, ales săptămâna viitoare. Există un șoc", a declarat istoricul.

Întrebat pe cine crede că va susține PSD – numit de Marcel Ciolacu forța de echilibru – la turul 2 la prezidențiale, Alexandru Jădăneant a răspuns că azi partidul ar trebui să spună că se orientează către candidatul pro-european.

"Mi-e tare teamă de ideea potrivit căreia partidul poate să lase la latitudinea fiecărui membru de partid decizia de a opta pentru un candidat sau altul. Mi se pare că se va face o greșeală", a spus istoricul.

Referitor la scorul înregistrat de AUR, el a explicat că este "expresia deplasării către extremism".

×
x close