Antena 3 CNN Politică Alegeri parlamentare Ce pensie are un parlamentar din România după un singur mandat

Ce pensie are un parlamentar din România după un singur mandat

R.M.
2 minute de citit Publicat la 07:00 28 Noi 2024 Modificat la 07:45 28 Noi 2024
camera deputatilor parlamentul romaniei
Ce pensie încasează un parlamentar român / Foto: Facebook/ Camera Deputaților

Camera Deputaților și Senatul compun Parlamentul României, unica autoritate legiuitoare a țării. Membrii celor două camere sunt aleși prin vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București. Deputații și senatorii se bucură și de o mulțime beneficii. Salariul este unul foarte avantajos, iar pensiile acestora  variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută. 

În prezent sunt plătite pensii speciale între circa 2.000 de lei și aproximativ 11.000 de lei pentru 839 de foști deputați și senatori, iar numărul lor va crește, dat fiind că sunt depuse noi dosare de pensionare, potrivit Libertatea.

Pensia unui fost parlamentar, în funcție de numărul de mandate

Indemnizația minimă este de 1.958 de lei (sumă brută), acordată unui parlamentar care a deținut un mandat scurt în legislatura 1990-1992.

Pe de altă parte, cea mai mare indemnizație este de 15.319 lei, pentru un parlamentar care a avut trei mandate (dintre care unul a fost de 49 de luni, pentru legislatura 1992-1996, nu de 48 de luni), urmată de sume de 15.213 lei, acordate pentru trei sau mai multe mandate.

Pentru un singur mandat de patru ani, un fost parlamentar beneficiază de o pensie specială de cel puțin 2.000 de lei lunar. Prin comparație, un cetățean obișnuit primește, în medie, 1.373 de lei lunar după 35 de ani de muncă, potrivit știrilekanald.ro.

Citește și: Premieră: România, prima țară din lume în care statul este obligat să consulte copiii în deciziile publice 

Reintrarea în plată a pensiilor speciale pentru foștii parlamentari a avut loc pe 12 decembrie 2023

În 2024, statul român alocă peste 60 de milioane de lei pentru plata pensiilor speciale ale foștilor parlamentari, la care se adaugă aproximativ 30 de milioane de lei reprezentând restanțele din perioada în care aceste pensii au fost suspendate în 2023.

Pentru Senat, costurile pensiilor speciale ajung la 22,8 milioane de lei. În total, cele două camere – Senatul și Camera Deputaților – vor cheltui 64,2 milioane de lei pentru aceste beneficii, pe care nu au reușit să le elimine definitiv, în ciuda mai multor încercări.

De asemenea, Camera Deputaților și Senatul trebuie să achite restanțele pentru lunile iulie-decembrie 2023, perioada în care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost temporar suspendate.

În 2021, Parlamentul României a adoptat o lege pentru eliminarea pensiilor speciale, dar măsura a fost contestată și, în 2022, Curtea Constituțională a României a decis că eliminarea nu a respectat procedurile legale, ceea ce a dus la reinstaurarea acestor pensii speciale.

Citește și: Nouă lege pentru elevii şi studenții români: Asigurare medicală inclusă, indiferent dacă învață în țară sau în străinătate

Cât lucrează un parlamentar 

Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu. 

Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi. 

×
x close